Ståle Halsne

50

Vi er styrtrike, men er vi lykkelige?

Vi har så uendelig mye materiell rikdom. Biler, båter, villaer, hytter. Vi reiser mer enn noen gang. Vi er styrtrike. Men er vi lykkelige?

Publisert: 21. aug 2012

Rune Mjølhus, stedlig representant for Norsk Luthersk Misjonssamband i Nairobi, har et innlegg i dagens Stavanger Aftenblad; «Den altoppslukende individualismen»

Han peker på vår fortreffelighet som nordmenn, fordi vi er så rike. Fordi vi ikke ønsker oss noe lenger. Nei vi skaffer oss det. Han sier; «Vår tanke om å være selve navet i universet er koblet til de store putene vi har under armene.» Og jeg er enig.

Jeg bor i en region i Norge som er styrtrik. Stavanger har vel omtrent Norges høyeste Porsche-tetthet. NRK Rogaland hadde nylig en reportasje om at det på nettet florerer av sykler til salgs. Ikke hvilke som helst sykler. Nei, dyre sykler til oppimot kr 60.000 pr. stk. Statussykler. Statussymboler som ble skaffet fordi naboen hadde. Da ville jeg også ha. Men så ble den ikke brukt da.

Vi har så uendelig mye materiell rikdom. Biler, båter, villaer, hytter. Vi reiser mer enn noen gang. Vi er styrtrike. Men er vi lykkelige?

Rikdommen fører med seg noen farer. Selv merker jeg jaget. «Jeg vil også ha. Jeg vil også ha samme statussymbolene som naboer og venner har. Jeg vil også ha ordet "direktør" i min tittel. Jeg vil også lykkes.» Dette jaget fører ikke noe godt med seg. Jeg merker at jeg sammenligner meg med andre. Setter min egen suksess opp mot andres, og blir enten tilfreds, eller deprimert. Samtidig blir vi overøst med artikler fra ukeblader, tabloidpresse, reklame og internett med temaer som: «Slik blir du rik», «Råd for et lykkelig liv», «Ti råd for en karriere», «Hvordan oppnå suksess», «Slik får du barn som er vinnere»,   osv. osv.

Er det bare jeg, eller har andre også følt på at jeg ikke lykkes? Jeg har ikke dyr bil. Jeg har ikke hytte. Jeg har ikke råd til å reise. Jeg har ingen kometkarriere. Jeg er ikke direktør. Jeg er livredd for ikke å kunne gi mine barn de mulighetene som andre barn får. Følelsen av å være mislykket sniker seg innpå. Akkurat det er litt av et paradoks egentlig. For jeg har aldri hatt mer enn jeg har idag, så jeg burde jo være tilfreds. Men jeg vil bare ha mer. Materiell rikdom er ikke, og kan aldri bli det som gjør oss lykkelige.

Som kristen tynger dette ekstra. For jeg skulle jo ikke tenke slik. Jeg vet jo at jeg ikke skal jage etter materiell rikdom. Likevel lar jeg meg fange inn i dette nettet. Jeg burde i langt større grad være opptatt av å gi av det jeg har for mye, til de som trenger. Jeg skulle jo tenke på min neste, hoppe av karusellen, og først og fremst bry meg om min neste. Jeg vet også at det ville gitt meg en velsignelse, og en følelse av lykke som er ubetalelig. Likevel er det så fryktelig vanskelig å hoppe av. Mjølhus sier det slik: «De kristne idealene som jeg skulle hatt som fokus i mitt liv, har blitt overskygget av individualismen.»

Noen ganger drømmer jeg meg tilbake til barndommen, og tenker på de virkelig gode minnene. De minnene dreier seg overhodet ikke om materielle goder eller penger. Heldigvis.

Kommentar #1

Rune Huseby

1 innlegg  1081 kommentarer

Publisert over 9 år siden

"Om penger ikke gjør deg lykkeligere, bruker du de feil" - Sitat ukjent

Folk er kanskje ikke særlig bevisst hva som gjør de lykkelige. De kjøper dyre biler, store tv'er og idylliske hytter, og vil ha mer enn naboen. Myten om at den som dør med mest ting, vinner; sitter hardt i folk.

Bruk heller tid og penger på å invitere naboen på middag, eller besøk heller venner i en kjedelig norsk by enn å reise til den eksotiske øya i Karibien.

Og om penger ikke gjør oss lykkelig, har vi ihvertfall mange mindre alvorlige bekymringer.

Kommentar #2

Tore Hansen

53 innlegg  496 kommentarer

Nei

Publisert over 9 år siden

Vi blir ikke lykkeligere å være rik.

Leser nå "the vision" med David Wilkerson. Han snakket om at en av de store bedragene på slutten av slutten er misbruk av fritiden og masse overflod som går over styr.

Overflod er ikke feil, men å takke kua for det, er helt feil. Og jo mer ett menneske får, jo lettere er det for å bli egoistisk og grådig. Vi deler mindre, selv om vi synes at vi gir mer. Men å gi teks 200 millioner i hjelp i en tv-aksjon, er en dråpe i havet i forhold til hva vi egentlig kan gi.

Da jeg vokste opp var ingenting perfekt, men det virket som om folk var mer fornøyd. Samtidig kan man ikke lengte tilbake. Kanskje vi heller skal lære oss å bli takknemlig? Å komme nærmere Herren er det eneste stedet hvor ett menneske blir tilfredsstilt på dypet! Og når det materielle tar overhånd, så går mennesket ofte åndelig konkurs. Og da ønsker man mer og mer, og blir mindre og mindre lykkelige.

Kommentar #3

Jon Klouman

0 innlegg  27 kommentarer

Publisert over 9 år siden

For de fleste stiger lykken normalt i takt med pengene, ikke nødvendigvis verken proposjonalt eller eksponensielt, men oftest er mer penger = mer lykke og mindre penger = mindre lykke i større eller mindre grad, alt annet gitt, og selvfølgelig med unntak.

Penger kan kjøpe trygghet, selvstendighet og uavhengighet, fritid, opplevelser, og materielle goder. Mangel på penger kan føre til utrygghet og avhengighet, og at man ikke har råd til de samme materielle godene og opplevelsene.

Det er ikke til å underslå at det ofte er en korrelasjon mellom hvor mye man tjener eller hva slags stilling man har på dene siden, og hvor dyktig man er, hvor god arbeidsmoral man har, hvor hardt man jobber, hvor mye ambisjoner man har m.m. på den andre siden. Like åpenlyst er det at den korrelasjonen i mange tilfeller ikke gjelder.

Men rikdom og stillingstittel er sjelden et godt parameter på hva slags verdier og holdninger man har. Det finnes mange med gode holdninger og verdier både blandt fattige, rike og de midt imellom, og motsatt; mange med holdninger og verdier man ikke kan si seg enig i blandt fattige, rike, og de imellom. Fattige har like liten grunn til å være dømmende overfor rike som rike har grunn til å være dømmende overfor fattige, bare basert på om de er rike eller fattige.

Man må se folk for hvem de er og hva slags verdier og holdninger de har snarere enn hvor mye penger de tjener eller hva slags stillingstittel de har, hva slags bil de kjører, hva slags hus de bor i osv. Det er også ut fra de kriteriene man primært må måle seg selv. Det er dermed i seg selv ikke noe galt i å være ambisiøs, ha lyst på penger og rikdom og alt det fører med seg.

Det er vel også bare naturlig at de rike menger seg hovedsakelig med andre rike og de fattige menger seg hovedsakelig med andre fattige, fordi man har mer forståelse for hverandre.

Dersom kulturen i et samfunn generelt blir for opptatt av å måle folk for hva de har snarere enn hvordan de er vil det kanskje føre til at flere blir ulykkeligere selv om samfunnet som helhet blir rikere. Isåfall kan man jo bare etter beste evne heve seg over den slags.

Kommentar #4

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Lukkeleg?

Publisert over 9 år siden

Den fullkomne lukke er vanlegvis noko ein berre opplever i korte studer om gongen. Som når ein set på ein fjelltopp etter ei slitsom oppstigning.

Det viktigaste i livet er å ha eit valg. Det er det som er rikdommen. Og den som har pengar, har fleire valg enn den som ingen pengar har.

Fattigdom gjer ingen lukkeleg.

Kommentar #5

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Slik jeg leser innlegget, så er det begrepet styrtrike som definerer spørsmålet.

Og nei, vi blir ikke lykkelige av å være styrtrike, Vi blir ulykkelige av å være fattige.

Kanskje tilstrekkelig med midler er svaret? Tilstrekkelig til å ha hus, klar, varme, mat kanskje en ikke-så-forurensende-bil, litt kultur, litt midler å dele med organisasjoner, litt sosialt liv?

Vi har ganske mange strytrike i Norge - og vi har mange fattige.

 

 

Kommentar #6

Kjell Arne Norum

60 innlegg  670 kommentarer

Fattigdom og rikdom

Publisert over 9 år siden

"Gjør meg verken fattig eller rik,

men la meg få den maten jeg trenger.

Ellers kunne jeg bli så mett at jeg fornektet deg og sa: "Hvem er Herren?"

eller bli så fattig at jeg stjal og krenket min Guds navn."

                                                                     Ordspråkene 30, 8-9

Kommentar #7

Ståle Halsne

50 innlegg  1177 kommentarer

Publisert over 9 år siden

La meg problematisere rikdom og individualisme litt klarere.

Slik jeg ser det, er det spesielt to ting som gjør at rikdom og individualisme kan være skadelig for enkeltmennesker og for et samfunn:

Vi måler suksess utfra materielle størrelser og statussymboler. Slik jeg ser det er dette problematisk fordi vi lett setter dette som en målestokk for menneskers verdi. Da blir det slik at jeg måler min egen verdi ut fra hva jeg har lykkes med. Og målestokken for hvor godt jeg har lykkes kan da bli; saldo på konto, verdier jeg har og hvor høyt på rangstigen jeg har klatret karrieremessig. Individualisme kan gå på bekostning av fellesskapet. I stedet for at fellesskapet og samfunnet jeg lever i er viktigst, blir det viktigere å tenke på meg selv. Mine behov og mine ønsker går dermed foran fellesskapets behov. Egoismen blir drivende for meg, med det resultat at ensomheten vil tilta.

Jeg er ellers fullt klar over at man ikke er lykkelig som fattig. Den som aldri har opplevd å ha for lite, vet også svært lite om hvor krevende det er.

Kommentar #8

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Kommentar # 7

Publisert over 9 år siden

Eg trur du tek feil utgangspunkt. Der er sjølvsagt ulemper med rikdom, som til dømes stor skatt. då ein av klassekammeratane mine frå folkeskulen klaga til meg over høg skatt, så svara eg: Gje meg inntekta di så skal eg med glede betale skatten din.

Eg minnes framleis ei tid då fattigdommen rådde i landet vårt. Dei symptoma du viser til, var med fulle til stades også den gongen. Mi e faring er at til rikare og meir velutdanna eit samfunn er, dess romsligare er det.

No veit ikkje eg kva grunnlag og referansar du har, men eg hadde ein gong ein samtale med yngste farbror, han var den einaste av syskjena som fekk høgare utdanning som fylgje av ein yrkesskade, om levekåra han opplevde i sin barndom. Han sa: Der er ikkje noko romantisk ved fattigdommen!

Og det er også mi erfaring. Når krybba er tom så bitest hestane, gjeld også for menneska.

Kommentar #9

Hans-Petter Halvorsen

43 innlegg  11644 kommentarer

Thumbs up!

Publisert over 9 år siden
Ståle Halsne. Gå til den siterte teksten.

Noen ganger drømmer jeg meg tilbake til barndommen, og tenker på de virkelig gode minnene. De minnene dreier seg overhodet ikke om materielle goder eller penger. Heldigvis.

Flott innlegg, Ståle! Dypt ærlig og innsiktsfullt. Jeg tror sikkert alle til tider føler på det du skriver her.

Man kan selvfølgelig bli dypt ulykkelig av å ha for lite penger, og alltid føle at man ikke kommer "over kanten". Jeg har selv vært der; heldigvis er det et tilbakelagt stadie. På den annen side viser vel det meste av undersøkelser at man ikke blir mer lykkelig av å ha overflod av alt; det er jo derfor vi alle har en tendens til stadig å skulle ha mer. Det blir liksom litt sånn "hvis jeg bare hadde det, så...".

Ta drømmer for eksempel. Det som er litt merkelig med drømmer er at de ofte ikke tåler trykket fra realiseringen av dem. Vi har vel alle opplevd at selve lengselen er bedre enn innfrielsen. Et halvt års overdrevne forventninger til hva en sommerferie med familien kan utrette av mirakler kan for mange slite et ekteskap i stykker på tre uker.

Vi er nok alle i samme båt her, Ståle; hvis det kan være en trøst... :)

Kommentar #10

Audun Hjertager

149 innlegg  1187 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Bra innlegg.

World Watch Institute  refererte mye lykkeforskning i en State of The World rapport for en del år siden. Så vidt jeg husker var konklusjonen at det over et visst materielt nivå (langt mindre enn vi har i dag), er personlige verdier, gjerne knyttet til sosiale relasjoner, og følelsen av måloppnåelse av disse, som gir signifikant lykke. Materialistisk fokus var noe mange ble ulykkelig av. Surprise...

Vi hadde nok hatt stor glede og nytte av å omforme styrende "verdier" som materielle goder, velferdssamfunn og økonomisk vekst, til verdier som kjærlighet, livskraft og livsglede.

Kommentar #11

Ståle Halsne

50 innlegg  1177 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Elias Per Vågnes. Gå til den siterte teksten.

Eg minnes framleis ei tid då fattigdommen rådde i landet vårt.

Her er nok en veldig vesentlig forskjell på oss to, Vågnes. Jeg, og de aller fleste i min generasjon, har aldri opplevd fattigdom. Vi har rett og slett aldri manglet noe.

Jeg kan derfor forstå at vi ser noe forskjellig på dette. Men jeg er altså enig med deg i at fattigdom ikke har noe romantisk med seg.

Kommentar #12

Ståle Halsne

50 innlegg  1177 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Hans-Petter Halvorsen. Gå til den siterte teksten.

Flott innlegg, Ståle! Dypt ærlig og innsiktsfullt. Jeg tror sikkert alle til tider føler på det du skriver her.

Takk, Halvorsen ;-)

Kommentar #13

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Eg meiner å ha lest

Publisert over 9 år siden

at eigenskaper som lukkeleg/ulukkeleg skriv seg hovedsakleg frå to kjelder: Det genetiske arvestoffet og mora si haldning/legning.

for å verte rik må ein hat eit ynskje om å få tak i pengar. Dette ynskje er som regel tufta på at ein er misnøgd med det tilværet ein har. Den som oppnår rikdom, er fyrst og fremst dei som tørstar etter rikdom. Ofte er denne tørsten uslokkeleg. Slike individ vil vere like utilfreds same kor rike dei vert, og er vel årsaka til påstanden om at rikdom ikkje skapar lukke. Rikdommen si forbanning er lett å verte kvitt. Gje pengane til dei fattige som treng dei for å få eit betre liv.

Ein rimeleg velståande elev eg hadde sa det slik: Av pengar og sjøvatn vert ein ikkje utyrst.

Kommentar #14

Kjersti Aspheim

66 innlegg  895 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Inntil et gitt punkt blir vi lykkeligere av penger. All forskning på lykke viser at lykke og penger henger klart sammen.

Pengeproblemer er, etter helseproblemer, det som gjør folk mest ulykkelige. Det verste er at det jo helt klart henger sammen med penger. Penger kjøper helse, sunn mat, behandling og morsomme måter å trene på.

Ikke minst koster de store opplevelsene penger. Det koster å dra på ferie. De fleste i Norge kan klare å skrape sammen til en billig sydentur, men de vakreste strendene, de flotteste hotellene, og de mest spektakulære opplevelsene er forbeholdt folk som kan betale litt mer enn andre. Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men for meg har sovekomfort noe med ferieopplevelsen å gjøre. Sov du godt i et rolig rom med god seng, eller trengte støy fra en 6 felts motorvei gjennom «sov i ro» som du hadde ørene? Det betyr noe.

Nå kan man sitte på en formue man ikke kan forbruke, som enkelte «lutfattige» adelige gjør med store godts som suger penger, og da kan man vel føle seg fattig selv om man er rik?

Jeg tviler ikke på at mange «fattige» kan være lykkeligere enn «rike», men da handler det om å folk som er rike nok til at pengeproblemene ikke overskygger det gode i livet.

Lykke og inntekt. http://www.hegnar.no/reise_livsstil/article450134.ece Dette går riktignok imot en god del annen forskning som sier at kongruensen mellom lykke og penger er åpenbar. Det som er like åpenbart er at man blir ikke lykkelig av penger alene.

Jeg tror at mye av hemmeligheten bak å være lykkelig er å lære seg å forvalte de pengene man har, enten det er mye eller lite. Luksusfeller kan man gå i enten man har 300 000,- i årslønn eller 3 mill. Det er ubegrenset hvor mye penger man kan rote bort for så å havne i trøbbel. Dessverre tror jeg likevel at om penger var den eneste variabelen mellom to personers livssituasjon vil den med 3 millioner være lykkeligere. Fordi hun kan sove i en mykere seng på et roligere soverom… og litt sånt annet småtteri.

Kjærlighet er enormt viktig for et lykkelig liv, men bare om man har mat på bordet… uten det nødvendigste mister vi noe av det som gir oss den luksusen å være kultiverte, tenkende og elskende mennesker.

Kommentar #15

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

kommentar #14

Publisert over 9 år siden

Godt gjennomtenkt og oppsummert

Kommentar #16

Jarl Hanni Afsar

47 innlegg  2196 kommentarer

Takk for et flott og ærlig innlegg!

Publisert over 9 år siden
Ståle Halsne. Gå til den siterte teksten.

Noen ganger drømmer jeg meg tilbake til barndommen, og tenker på de virkelig gode minnene. De minnene dreier seg overhodet ikke om materielle goder eller penger. Heldigvis

Mange mennesker løper som gale etter lykke. Det er som en distré mann som febrilsk letter etter hatten, mens han hele tiden har den på hodet eller i hånden. Slik er det også med lykken. Den er i din nærhet.

Det er mange veier til lykke. Den enkleste er kanskje å gjøre andre mennesker lykkelige. Et ordtak sier "at vi har bare rett til så mye glede og lykke som man selv gir andre.

Noen sier at det er veien mot drømmene som gir mening og lykke. Derfor er det viktig med drømmer! - legge planer og strebe etter drømmene. Helst bør du dele drømmene med andre. Det er alt for mange som sitter alene og leter etter lykken.

Så har vi store og små bekymringer i hverdagen. Hvis du dropper alle de små trivielle bekymringene kan du gråte over de store bekymringene når de gjør seg gjeldende. Det er først i retrospektiv du skjønner hvor trivielle bekymringer du hadde. Ta vare på dine mulighetene, de kommer ikke i retur. Gled deg over et friskt legeme det er ikke gitt. Se ikke etter de små feilene med deg selv, men se alt det du faktisk har fått i gave. :-)

Det er også noe med og forsone seg med dine evner og begrensinger og være god venn med deg selv. Det er få forunt å stige opp de høyeste tinder. Gled deg oppriktig over andres lykke og legg misunnelsen fra deg. Forhold som ikke står i vår makt bør vi ikke tenke så mye over. De kan uansett ikke endres. Hold fokus på dine muligheter og aksepter dine begrensinger!

Eller kanskje det rett og slett er slik at det ikke er meningen at vi skal være så lykkelig. At vi bare kan være lykkelige når du ikke tror at målet med livet er lykke. Derfor kan vi si at det virkelig sanne lykke består i å kunne være lykkelig uten streben etter lykke. En stilletiende stoisk iakttakelse av livet der vi seiler med strømmen gjennom livet uten motstand.

Hilsen Hanni

Kommentar #17

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

Godt innlegg

Publisert over 9 år siden
Ståle Halsne. Gå til den siterte teksten.

Noen ganger drømmer jeg meg tilbake til barndommen, og tenker på de virkelig gode minnene. De minnene dreier seg overhodet ikke om materielle goder eller penger

Et viktig og tankevekkende innlegg.

Noen ganger fristes jeg over evne til å komme med sitater fra bahaiskriftene. Som nå når jeg presenterer dette:

"Vi kan oppnå den (lykken) ved å tenke mindre på de materielle ting og mere på de åndelige. Jo lenger vi fjerner oss fra de første, jo nærmere er vi de siste. Valget beror på oss."

Når vi har så store materielle rikdommer, er det faktisk vanskelig å ikke bli en fange av våre stadig større materielle behov. Det er i tillegg et behov for staten at vi hele tiden øker vår kjøpekraft for å skape "Vekst i økonomien". - Det kjennes ut som å være fanget i en felle.

Selvfølgelig trenger vi de materielle gode. Men jo mer vi frigjør oss fra dem, så oppnår vi i tillegg en evne for lettere å dele det vi har med andre som trenger det. Slik tror jeg tanken om et bedre samfunn starter. Men det er en vanskelig prosess.

Kanskje er sågar engasjement på VD til og med en slik faktor som lar oss  engasjeres i noe utenfor det rent materielle? :-D  Riktignok er det bare ord, men det handler jo om å sette ord på tanker?

Et annet innlegg nå peker på fastemåneden Ramadan. Fasten er vel nettopp en tid for å stoppe opp, snu sinnet mot Gud og Altet, og bli mer bevisst på egne valg?

Det er et uttrykk jeg prøver å lære av. Det sier: "Den som evner å glede seg over de små ting, har veldig mye å glede seg over." -

vennlig hilsen mette

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere