Verdidebatt

Tanker før julehelgen kommer

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Fjerde adventssøndag kalles skittensøndag fordi folk har det så travelt nå før jul at de må arbeide og gjøre innkjøp også på søndag. Selv har jeg hatt det travelt i hele høst ,og har derfor ikke hatt særlig tid til dette forumet. Men jeg tenker at her er alt som før idet jeg ser at det stilles spørsmål ved om katolikker kan regnes som kristne, og med masse påfølgende kommentarer. I rettferdighetens navn må jeg medgi at jeg ikke vet om kommentarene er som før, for jeg orket ikke å lese dem til tross for at temaet burde interessere meg, katolikk som jeg er. Jeg har imidlertid lest på nytt Arnulf Øverlands  beskrivelse av kristendommen som den tiende landeplage, og finner at jeg faktisk har tenkt i samme baner selv i denne adventstiden. Det er ikke så lett å tro på en god og barmhjertig Gud når det fins så mye lidelse i verden. Svært mange medmennesker og andre levende skapninger opplever en brutal og urettferdig verden, dette vet vi, det er ikke tro. Men selv om jeg synes Øverland kommer med en smule berettiget kritikk mot de kristne og kristendommen som sådan, så syns jeg han forbigår et helt åpenlyst spørsmål som har skapt mye hodebry for andre ateister. Spørsmålet er hvorfor eksisterer verden(universet)? Er vi og alt som eksisterer til fordi Gud har villet det, eller fins det ingen grunn, altså at alt er til for ingenting? Vil det siste ord være sagt når det gjelder dem som har opplevd urettferdighet og lidelse gjennom et helt liv? Er det bare et spørsmål om "survivel of the fittest"? Kjente ateister i vår samtid har prøvd å forklare sammenhenger i verden ut fra en vitenskapelig synsvinkel, for eksempel Richard Dawkins og den ALS-syke astrofysikeren Stephen Hawking, men dette spørsmålet om hvorfor vi er, har de blitt svar skyldig på. I dette spørsmålet ligger faktisk kjernen i min helt personlige tro.

Siden jeg vet at det eksisterer en hel masse lidelse i denne verden, håper jeg til tider ganske desperat at Gud er, og at urett skal gjøres godt igjen til slutt. Som det heter i salmen av Kingo; "himlen skal vende det alt sammen om". Jeg har faktisk også tenkt at det vil bli særdeles vanskelig å være lykkelig i himmelen dersom jeg samtidig vet at andre må lide evig pine i et helvete. For å si det mildt sagt underdrevet; et skikkelig skår i gleden! Dette siste er samtidig min generelle kommentar til alle debatter om rettroenhet.

Jeg leste i avisen at en biskop, tror jeg det var, mente at kirken hadde to oppgaver, å forkynne evangeliet og å hjelpe og trøste de fattige. Jeg mener selv noe av det samme, men bare i omvendt rekkefølge. I Grundtviks ånd tenker jeg medmenneske først, kristen så. Arnulf Øverland karakteriserer mennesker som tror på en Gud som ikke voksne enda, og dermed ikke i stand til å konfronteres og hanskes med livsproblemer som vi alle opplever. Og jeg gir Øverland helt rett i det, så voksen er jeg ikke at jeg elegant takler at millioner av mennesker sulter og dør av dette. Heller ikke at også andre levende vesener blir anvendt som "livløse ting" for å dekke våre mer eller mindre unødvendige behov. Jeg beundrer disse gamle damene som så samvittighetsfullt mater småfuglene i kulda. Jeg beundrer også dem som har et blikk for andres lidelser og forsøker å hjelpe. Jeg beundrer dem som samler inn midler til mat og klær for dem som sulter og fryser, og også dem som bryr seg og går på besøk til fanger i fengslene. Ja, det er mange gjerninger i kategorien "å minske lidelse" som kunne vært nevnt, og som jeg altså beundrer. Det er også helt sikkert at det fins  lidelse nok i denne verden til at vi alle har muligheter for å lindre noe av denne, enten det gjelder den hos et av våre medmennesker eller hos en annen levende skapning.

Men så til gjerninger jeg ikke beundrer. Jeg hiver meg på i hylekoret omkring skandalen FN`s klimapanel i København. Og for å si det på nordnorsk; "At dæm ikkje skjæmmes alle dissan verdensledaran". Her lander de i København i sine private jetfly alle sammen (dersom vi skal tro Stoltenberg), og de spiser flott middag med dronningen og sikkert nok bor de på luksushotell. Og så er alt det de presterer "et notat på linje med en skolestil fylt med fagre løfter" for å sitere en journalist.

Et lite lyspunkt i verden er det dog at det meldes fra USA at Obama sannsynligvis får igjennom helsereformen sin. Et viktig skritt fremover for det økonomisk priviligerte USA henimot et sivilisert samfunn. Kanskje avskaffer de dødsstraffen også om ikke alt for mange tiår! Dette kan vi godt si i klartekst fra Europa, selv om vi blir anklaget for å være sosialister eller enda verre, kommunister.

Ja dette er noe av det jeg har tenkt på i denne førjulstiden. Debatten om hvem som med rette kan kalle seg kristen eller ikke, syns jeg er likegyldig, og spørsmålet om katolikker er det er helt meningsløs sett fra mitt perspektiv. Å bidra til å minske lidelse i verden er derimot hverken likegyldig eller meningsløst.

Jeg ønsker dere alle en god og fredelig julehelg!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt