Verdidebatt

Da må mobberen ut av skolen.

Nå sist var det en 16 år gammel gutt som på skoleavslutningen ble brennmerket av en annen elev. Det skjedde på ei Oslo-skole. Men dette var ikke den eneste gangen at gutten var blitt utsatt for mobbing. I forskjellige former har denne gutten blitt mobbet opp gjennom skoleårene. Skolen har blitt varslet om dette. Ifølge rektor har skolen satt i verk flere tiltak – uten hell.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

16-åringen fra Oslo er ikke den eneste. Mange, mange elever blir mobbet i norsk skole – og det skjer år etter år etter år uten at noen tiltak virker. På denne måten er det elever i norsk skole som i høyeste grad har det vondt gjennom alle skoleårene – og ikke får det utbytte av skoletida som det var ment i utgangspunktet. Og slikt kan sette varige merker på mange felt i et menneskeliv.

Å få undervisning er en rett alle har etter Grunnskoleloven. Men dette betyr ikke at elever som plager andre skal få lov til å ødelegge skolemiljøet og ødelegge skoletida for medelever. Undervisning til den som utøver mobbing kan bl.a. skje i andre skoler eller andre fora enn den eleven sokner til. Og da må dette kunne settes i verk hvis en elev oppfører seg dårlig mot andre elever og at de lokale tiltak ikke virker.

I stedet for at mobberen bør bytte skole, så opplever vi at den som blir mobbet og elevens foresatte ser ingen annen utvei enn å flytte til annet skolemiljø.  Dette blir helt feil. Flyttingstiltaket må realiseres overfor den eleven som plager andre – og der skolens tiltak ikke har fungert.

Enhver elev må få oppleve ei ramme av trygghet i skolen. Dette er helt fundamentalt. Og rektor så vel som kommunens skolemyndigheter må nå ta dette på alvor.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt