Verdidebatt

Bønn - hardt arbeid!

Det er èn som har sagt det slik: Bønn er hardt arbeid.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er knyttet bestemte løfter til bønn. Jesus har sagt det rett ut; "Be, og Dere skal få!". Joh. 16, 24. Bønn er også beskrevet som det å tigge om noe som vår Gud ønsker, eller lengter etter å gi oss. Det er sagt; "Dersom bønn er så kraftfullt som dere kristne sier det er, hvorfor bruker dere det ikke mer enn dere gjør?"

I den siste tiden har jeg tenkt mye på dette. Hvorfor er det så vanskelig å være utholdende i bønn? Hvorfor ber vi så lite, og hvorfor er blir det mindre og mindre bønnemøter på bedehusene?

Fordi det er sant som det er sagt; det er hardt arbeid. Bønn er vår direktelinje til den Allmektige Gud i Himmelen. En direktelinje med helt konkrete løfter. Men den som vet mest om dette er Den Vonde! Han er smertelig klar over at vi mennesker har denne muligheten til å be Gud om hva det måtte være. For Den Vonde er det et mål å lage brudd på linjen, eller hindre at den brukes. Bønn er kamp mot åndskrefter.

Så hvordan gjør han det? Jo, han setter store åndskrefter i bevegelse for å sløve oss ned, og for å få oss til å glemme bønn. Eller sagt på en annen måte; han minner oss om alt annet enn bønn, slik at vi glemmer det ved å stikke til oss bekymringer, så egoistiske tanker, minne om flisa i min brors øye, så tvil om bønn egentlig virker, "Har Gud virkelig sagt...?" Om ikke noe av dette virker stikker han der det gjør mest vondt; “Bønn er sikkert kraftfullt når det kommer fra en gudfryktig og from kristen. Men hvem er du som våger å be med ditt syndige og skitne hjerte? Hva tror du Gud sier til det?”

For meg er fortellingen fra Getsemane, et av de stedene i Bibelen som skildrer denne voldsomme åndskampen best. Jesus er grepet av angst, og vil inn i hagen for å be. Han ber de nærmeste disiplene om å våke og be med han. Men de faller i søvn. Tre ganger. Jeg er ikke det minste i tvil om at disiplene visste hvor vondt Jesus hadde det. Likevel klarer de ikke å holde seg våkne og be. Åndskreftene dysser dem i søvn. Tre ganger. Og det er ikke det minste rart. For tenk hvilke krefter som var i sving denne natten i Getsemane da den endelige kampen var så nær.

Kanskje er det ikke så vanskelig å forstå hvorfor det er så vanskelig å være utholdende i bønn. Og spesielt bønn om vekkelse. For tenk hvilke krefter den vonde setter inn for å hindre at vi er utholdende i bønn om at vårt folk må vekkes! Bønn er hardt arbeid! Må vi be om å være utholdende.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt