Verdidebatt

Einsteins relativitetsteori

Jeg er veldig fasinert av Einsteins relativitetsteori. Den er så vakker fordi den er logisk. Jeg har lyst til å ta dere med en liten tur inn i den verden slik at dere kan se hvor vakkert og logisk det er.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Einstein var en flink matematiker. Han var også meget flink med tanke-eksperimenter. Da han var 16 år sto han å kikket på den store klokken på rådhuset i byen. Klokken var 15.00. Etterhvert som han kikket på klokken ble den 15.05.

Han tenkte, hvis jeg satt på storeviseren og reiste med lysets hastighet ut i universet. Hva ville jeg da se? Hvis jeg reiser med lysets hastighet vil lyset aldri ta meg igjen. Derfor vil jeg se at klokken står stille.

Hvem har rett? Han som reiser fort eller han som bare står der å ser. Begge kan umulig ha rett.

For å løse det tenkte han seg at lyset har samme fart i alle referansesystemer. Da vil begge se det samme. Noe annet vlle være urimelig. Det er bare en ting som skjer. Dette får konsekvenser. Lorentz-transformasjonene beskriver dette, hvordan vi får lengdekontraksjon, masseendringer osv.

Han kombinerte noen ligninger (jeg skal ikke plage noen med utledningen her). Så kom han fram til at E=MC^2. Eller for å skrive det tekstmessig Energi=Masse ganger lyshastigheten i andre potens. Masse inneholder enorme menger energi. Ikke bare det, masse og energi er det samme!

Dette er en kjent ligning. Den er revolusjonerende. Det er synd å si det, men det er på bakgrunn av den enkle ligningen der at atomvåpen ble utviklet.

Det som jeg synes er spennende er at han på bakgrunn av et tankeeksperiment som han hadde da han var 16 år gammel, etterhvert kom fram til denne ligningen her.

Jeg er nesten fristet til å si: Dette er ikke matematikk. Det er ikke fysikk... Dette er Kunst!

Vitenskapelig hilsen Petter

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt