Verdidebatt

Streik for rettferdighet!

For en tid tilbake skrev jeg et innlegg her på Verdidebatt med tittelen "Avskaff rikdommen!". Det fikk de vanlige motforestillingene, blant annet om at uten utsikt til (god) fortjeneste, ingen initiativ, utvikling, vekst...

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Er det virkelig slik; at uten gode muligheter eller håp om et ekstra stort stykke av "kaka", så vil vi gå glipp av dem som kan skape utvikling, etablere arbeidsplasser, etc?

Jeg tror ikke det. Tvert i mot, så tenker jeg at det er uttrykk for et svært negativt og destruktivt syn på mennesker og samfunnsliv. Vi har utallige, gode eksempler på mennesker som har bidratt med sine evner og ressurser til beste for samfunnet - uten å vise den smakløse grådighet og egoisme som nå brer om seg i Norge.

Det er hensynsløs egoisme og grådighet som gjør at vi får en stadig større avstand mellom de fattigste og de rikeste i samfunnet vårt. Aftenposten melder i dag om at toppledere i statlige bedrifter fikk en gjennomsnittlig lønnsøkning på 18% i fjor. Det innebar lønnstillegg på flere millioner til personer som allerede har kunnet forsyne seg fett av fellesskapets midler. http://www.aftenposten.no/okonomi/innland/18-prosents-lonnsokning-for-toppsjefene-6838447.html

Vi aksepterer, ja endog hyller, personlig rikdom - og tenker at det har de gjort seg fortjent til. Denne utbredte myten, løgnen gjør at vi ikke makter å ta et oppgjør med den systematiske uretten som skaper stadig større forskjeller, og som gjør tilværelsen for de fattigste stadig verre.

Det er ingen som fortjener en lønn på flere millioner! Ingen skaper sin rikdom i et vakuum, uten å være del av et fellesskap som bidrar på en eller flere måter.

I skrivende stund streikes det, blant arbeidstakere som for de flestes del har en lønn til å leve godt av. Hvem sammenligner de seg med siden de mener de har for dårlig betalt? Mye vil ha mer, og vi får aldri nok.. spesielt ikke om vi sammenligner oss med kaksene blant oss.

Jeg har drøm.. Tenk om LO og andre fagforeninger sa STOPP! Nå er det NOK! Vi vil streike, ikke for å få mer i egen lommebok - men for å få samfunnet inn på et mer rettferdig og riktig spor. Vi vil streike for å redusere topplønningene til et fornuftig nivå! Vi vil streike for å minske ulikheten, avstanden mellom de fattigste og de rikeste i samfunnet vårt!

Streik for rettferdighet! Det er en streik jeg ville støtte opp om!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt