Olav Nerland Sæbø

16

Noen argumenter/tanker FOR kristendommen

Hva med de ti bud? Oppstått av ingenting?

Publisert: 27. mai 2012

Morn:-)

Jeg mener de ti bud viser Guds eksistens. Og at de gjelder til alle tider (etter vi fikk de vertfall), i alle samfunn/grupper, og på hele planeten. Jeg vil skrive litt om de budene som gjelder oss mennesker imellom.

"Du skal ikke drepe" (2. Mosebok 20;13) Sett at jeg er nestsjef i mafiaen, og sjefen får vite at det er jeg som har drept mora hans. Skal jeg da si: "Jamen, det er jo sånt vi driver med! Vi er mordere"? Han blir nok ikke så fornøyd, og bryter budet selv ved å drepe meg.

"Du skal ikke lyve" Eller hva om denne sjefen min finner ut at jeg lyver til han? Eller driver og stjeler fra han? Eller driver hor med dama hans? Litt uti et av budene står det enda strengere: "Du skal ikke begjære din nestes hustru" Hva om jeg helt ærlig hadde sagt til mafiabossen, at jeg går og fantaserer om sex med dama hans hele tiden, og ho hadde innrømt til han, at ho drømte om det samme med meg? Hadde det hjulpet om vi faktisk ærlig hadde sagt til han, at vi ikke har tenkt å gjøre noe reelt? Nei, selv tankebanene våre ville ergret han. Altså, innenfor hver gruppe som skal funke, må budene holdes.

Et av de beste sitatene jeg har hørt: "You can't break the law. You can only break yourself upon it."

Jeg tror at alle som er villige til å gruble på det, innser at her er noen regler som gjelder alle, til alle tider. Og så blir spørsmålet: Har desse reglene blitt til gradvis over millioner av år, mens vi har utviklet oss fra enkle organismer? Det blir som å si at mattematikkens "absolutte lov" om at 2+2=4, også har blitt sånn gradvis.

Hilsen Olav

Kommentar #1

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Jeg som trodde at

Publisert over 9 år siden

De Ti Bud egentlig er jødisk....så har kristendommen "overtatt" dem.....sånn som islam har "overtatt" Bibelens budskap, og gjort den i en ny drakt?

Kommentar #2

Olav Nerland Sæbø

16 innlegg  242 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Jepp, vi har overtatt dem. Men jeg tenkte mest på argumenter for Gud vs. ateisme etc. Ikke kristendom vs jødedom eller islam. At budene viser at der er en Gud.

Kommentar #3

Lilli Spæren

172 innlegg  2066 kommentarer

Budene er som bruksanvisning eller kompass

Publisert over 9 år siden

Gud har skapt oss og sendt med oss en bruksanvisning, for at vi ikke skal gå til grunne som art. Vi har den i oss alle sammen, og vårt individuelle kompass som vi også kan kalle det, stemmer godt med kartet hvis vi bryr oss om å peile inn livet vårt. 

 

Kommentar #4

Arild Kvangarsnes

2 innlegg  4155 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Olav Nerland Sæbø. Gå til den siterte teksten.

Jeg mener de ti bud viser Guds eksistens.

Det finnes ingen logisk forbindelse mellom ti regler og eksistensen av en entitet.

Det står i en bok at gud har sagt vi skal gjøre X, altså eksisterer gud???? Dette er åpenbart et meningsløst utsagn. 

De ti bud representerer heller ikke spesielt gode retningslinjer for hvordan vi skal leve livene våre: 

1. Du skal ikke ha andre guder enn meg.

Dette har absolutt ingen funksjon, folk klarer seg like godt/dårlig med ingen gud som med flere - eller bare en gud en for den del.

2. Du skal ikke misbruke Guds navn.

Ser det som uproblematisk å bruke eller misbruke et navn på noe som til nå ikke har synliggjort sin eksistens. 

3. Du skal holde hviledagen hellig.

Hva betyr det? At en skal slappe av. Vanligvis tar jeg to dager i uka fri, og ikke en? Konsekvensen av å ikke ta fri på en spesifikk dag er vanskelig å se konsekvensen av. 

4. Du skal hedre din far og din mor.

Uansett? Hva hvis de er skikkelig grusomme foreldre, får vi noe info om dette? Jeg ville aldri sagt til et misbrukt barn at en må hedre sine foreldre. 

5. Du skal ikke slå i hjel.

Et utbredt forbud i de fleste kulturer, så vidt jeg kjenner til. 

6. Du skal ikke bryte ekteskapet.

Si det til dama som blir banket av sin ektemann hver eneste dag.

7. Du skal ikke stjele.

Å stjele er helt greit i visse situasjoner. Hva hvis en må stjele for å overleve? Finnes mange unntak til regelen, men ingen retningslinjer - bare en enkel absolutt. Dette blir for lettvint.

8. Du skal ikke tale usant om din neste.

Ganske bra forbud, men klare unntak her også. Mangelfull info.

9. Du skal ikke begjære din nestes eiendom.

Dette bør vi stryke. Begjær fører til ambisjon, ambisjon til arbeid. Jeg jobber gjerne litt ekstra for å få det like bra som nesten min.

10. Du skal ikke begjære din nestes ektefelle, eller hans arbeidsfolk eller andre som hører til hos din neste.

Så hvis du blir forelsket i en ansatt i nabobedriften, så er det synd og skam? Virkelig? Dette blir bare tull selvfølgelig. Her snakker en om tankekriminalitet - dette er et dypt umoralsk forbud. 

Til nøds kan jeg si at 2 av 10 bud er gode regler, men svært unyanserte og mangelfulle. Merkelig at universets skaper ikke klarte å diske opp noe bedre enn dette. Jeg skal med en enkel regel forbedre denne ultimate loven:

11. Du skal ikke torturere, voldta eller holde slaver.

Den burde nesten herren ha skviset inn blant de 10. Kunne byttet ut nr. 1 f.eks. Det er jo bare et litt pinlig bud, da gud avslører sin voldsomme sjalusi. Budene er stort sett latterlige, og noe som kun uvitende ørkenvandrere i bronsealderen kunne funnet på. 

Kommentar #5

Åse Bendiksen

0 innlegg  84 kommentarer

Psalm 119:126

Publisert over 9 år siden

Nyttige og kunnskapsrike forelesninger om bibelens 10 bud satt inn i en historisk sammenheng.

"They Have Made Void Thy Law "  1

Description: God’s laws are not to be tampered with, but one by one the Ten Commandments are being attacked and made void. Every precept of God has been marginalized and reduced. They are being wiped out of our constitutions and international laws.

http://amazingdiscoveries.tv/media/594/933-they-have-made-void-thy-law-part-1/

"They Have Made Void Thy Law"  2

Description: In this DVD, we discover that the international community has been coerced into rewriting God’s laws and that it has become forbidden to practice God’s laws, to pray in Jesus’ name, to worship God on His Sabbath, and even to raise Jesus up as the Son of God. According to law, Jesus must be placed on the same level as false gods and false prophets. See what astounding efforts have been made to set up the legal right to replace Jesus the Son of God with the false new age christ.

http://amazingdiscoveries.tv/media/600/935-they-have-made-void-thy-law-part-2/

 

Kommentar #6

Olav Nerland Sæbø

16 innlegg  242 kommentarer

svar til Arilds kommentar

Publisert over 9 år siden
Arild Kvangarsnes. Gå til den siterte teksten.

Det finnes ingen logisk forbindelse mellom ti regler og eksistensen av en entitet.

Det står i en bok at gud har sagt vi skal gjøre X, altså eksisterer gud???? Dette er åpenbart et meningsløst utsagn.

1. Nei er en heldig kan en klare seg godt på denne siden av døden, uten Gud. Men en er lovt evig liv på den andre siden, om en har Jesus som Gud. Og vi vet aldri når livet her ender.

2. Å missbruke Guds navn: Jeg hadde ikke likt det selv, om mine (kommende) barn og andre ropte "Olav" som et banneord.

3. Det er jo nydelig at vi har en hviledag. På nordvestlandet der jeg vokste opp, var det eneste en kunne høre på søndag, ferga ute på fjorden. Her i Oslo jeg bor nå, hører en plenklippere, hamring osv. Om vi alle hadde valgt hver vår hviledag, hadde det nok blitt bare rot.

4. Nei klart, der er mange triste eksempler på foreldre som er dårlige. Og hvordan budet skal benyttes i en sånn situasjon, vet jeg ikke. Men betyr det at budet ikke gjelder? Hva om alle barn og unge i Norge ga absolutt blaffen i sine foreldre og det de sier? Det hadde blitt ufred/krig i hvert hjem. 

5 er nok alle enige om.

6 Igjen, her oppstår fæle situasjoner som jeg selv ikke vet svaret på. Men hva om vi alle gir blaffen i å holde ekteskapet? Om alle har sex med absolutt alle de har lyst til. Familiene hadde blitt ødelagt om vi hadde levd som dyr. Igjen, vi kan ikke ødelegge Guds bud. Vi kan bare ødelegge oss selv ved å ikke følge de.

7. Tyveri. Mange vanskelige situasjoner her også. Hadde vi hatt noen eller flere retningslinjer, kunne vi likevel havnet i moralske dilemmaer. Men Jesus sier selv at han vil skaffe det vi trenger. Fra Matteus 6, 31:"Så gjør dere ikke bekymringer, og si ikke: ‘Hva skal vi spise?’ eller: ‘Hva skal vi drikke?’ eller: ‘Hva skal vi kle oss med?’ 32 Alt dette er hedningene opptatt av. Men den Far dere har i himmelen, vet jo at dere trenger alt dette. 33 Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt det andre i tillegg".

9. Selvsagt må vi ha mål å strekke oss etter, så vi utvikler oss. Men om målet er å ha det like bra materielt som naboen, da mener jeg en har bommet litt.

10. Å "begjære" har jeg forstått som å tenke "jeg vil ha". Altså, at jeg bestemmer meg for at JEG SKAL få ha denne naboens ansatte, ikke HAN. Å handle ut fra misunnelse. 

11. Om slaver på Bibelens tid, så antar jeg at det er mer som arbeidsfolk. En hadde kanskje ikke så mange andre alternativer på den tiden, enn å gi bort sin arbeidskraft og så få mat og husly. Å torturere folk.. er det vers i Bibelen som tyder på at det er greit da? Voldtekt: Du skal ikke drive hor. (og det blir jo vold og ødeleggelse i tillegg til hor...)

Effekten av budene, er lettest å se når det gjelder de som er oss mennesker imellom. Og at desse moralske rettesnorene /budene eksisterer overalt, alltid, og for alle, syns jeg viser at der er en Gud.

Kommentar #7

Olav Nerland Sæbø

16 innlegg  242 kommentarer

til Åse

Publisert over 9 år siden

Skal sjekke ut:-)

Kommentar #8

Hans Petter Selnes Hansen

2 innlegg  3182 kommentarer

regler

Publisert over 9 år siden
Olav Nerland Sæbø. Gå til den siterte teksten.

Jeg tror at alle som er villige til å gruble på det, innser at her er noen regler som gjelder alle, til alle tider. Og så blir spørsmålet: Har desse reglene blitt til gradvis over millioner av år, mens vi har utviklet oss fra enkle organismer? Det blir som å si at mattematikkens "absolutte lov" om at 2+2=4, også har blitt sånn gradvis.

tror det kommer ann på hvilke regler du snakker om, de etiske reglene vi har nå, vil jeg si er utviklet, og ikke noe som er blitt skapt fra utgangspunktet, svært få av oss vil i dag føle det er veldig ille at folk spiser skalldyr, noe som ikke er helt greit ifølge bibelen, svært få av oss vil i dag mene at vi skal steine ulydige barn, eller for den del mene å ha en slik regel er etisk greit.

annen sak er slike regler som 2+2=4, klassiske svaret jeg kan gi, er at dette handler om hvordan ting er, reglene er snakk om forklaringer, ikke noe som ble skrevet på forhånd.

men samtidig skurrer det litt, når man begrunner hvorfor ingeting kan skje med ingenting, refererer til diverse lover, er ikke lover noe?

og de lovene man kjenner til, er noe man har lært med å se hvordan ting fungerer, og observasjonene vi har kan godt være feil, vi kanskje observer at 2+2=4, men dette kan være noe som er basert på hundrevis av regler, som i sammarbeid gir det resultatet, eller at det forteller at du ikke kan leve i et univers hvor 2+2=3,99997, så alle kopier av deg som lever i feil univers dør ut, ergo du må leve i et univers som tillater din eksistens.

Kommentar #9

Daniel Hisdal

60 innlegg  2194 kommentarer

Et par feil

Publisert over 9 år siden
Arild Kvangarsnes. Gå til den siterte teksten.

De ti bud representerer heller ikke spesielt gode retningslinjer for hvordan vi skal leve livene våre:

For det første har du kun skrevet 8 av de 10 bud der. Du har ikke skrevet Bibelens ti bud, men katolisismens.

Så over til tolkningen din av det første bud. Jeg tror at dette budet, i likhet med de andre budene, til for menneskenes eget beste. Grunnen til at religion er skyld i mye krig og elendighet rundt om i verden, er at det finnes flere av de. Hadde man kun hatt kristendommen, og på den måten holdt det første bud, er jeg 100% sikker på at verden hadde vært et bedre sted.

Som sagt tror jeg alle bud er til for menneskenes eget beste (både for forjoldet menneske - menneske og menneske - Gud), og jeg liker å sammenligne det med et barns forhold til regler som foreldrene har. For eksempel om foreldrene sier noe slikt som:

"Du skal kun høre på meg og pappa. Det er vi som bestemmer hva du kan gjøre". I likhet med verden i dag sitt forhold til det første bud, oppfatter ungdom i dag dette som irriterende. "Hvorfor kan ikke jeg få være ute litt lenger da???" osv er typiske innvendinger ungdom kommer med. Foreldrene har regler, men de er ikke laget for å være slemme mot barnet, men for å beskytte det.

Kommentar #10

Geir Rune Larsen

2 innlegg  3811 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Daniel Hisdal. Gå til den siterte teksten.

Foreldrene har regler, men de er ikke laget for å være slemme mot barnet, men for å beskytte det.

Stemmer det, Paulus utdyper dette bud her..

ef.6.1 Dere barn, vær lydige mot foreldrene deres i Herren, for det er rett og riktig. 2  Du skal hedre din far og din mor, dette er det første budet med et løfte:  3  så det kan gå deg godt og du kan leve lenge i landet.  4 Dere foreldre, vekk ikke sinne og trass hos barna deres, men gi dem omsorg, så de får en oppdragelse og rettledning som er etter Herrens vilje.

Kommentar #11

Hans Petter Selnes Hansen

2 innlegg  3182 kommentarer

mulig han skrev de katolske

Publisert over 9 år siden
Daniel Hisdal. Gå til den siterte teksten.

For det første har du kun skrevet 8 av de 10 bud der. Du har ikke skrevet Bibelens ti bud, men katolisismens.

men skrev du bibelens, eller luthers 10 bud

ifølge http://www.templesanjose.org/JudaismInfo/Torah/tencommand.htm oppgir du heller ikke den opprinnelige versjonen, jeg føler meg ikke i stand til å vurdere dette, men ser dette er en nettsted for reformerte jøder, og som jøder burde de vel kunne lettere tolke originalene.

Kommentar #12

Arild Kvangarsnes

2 innlegg  4155 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Geir Rune Larsen. Gå til den siterte teksten.

ef.6.1 Dere barn, vær lydige mot foreldrene deres i Herren, for det er rett og riktig.

"Withold not discipline from the child, for if you strike and punish him with the (reed-like) rod, he will not die. Thou shalt beat him with the rod, and shalt deliver his soul from hell."

Kommentar #13

Børge A. Roum

2 innlegg  24 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Og hva med alle tilsvarende moralregler i andre religioner opp igjennom tidene? Er de bevis for at de relgionene er korrekte også?

Kommentar #14

Tor-Andre Kongelf

4 innlegg  400 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Olav Nerland Sæbø. Gå til den siterte teksten.

At budene viser at der er en Gud.

Hvordan i all verden er de ti bud noe som helst bevis for at noe som Gud eksisterer? Både du og jeg kunne satt oss ned og laget en liste på 10 bud som ville vært bedre enn de 10 budene man finner i bibelen.

Min sønn på 7 år kunne også funnet frem til like bud av egen fanatsi, og han vet ikke hva kristendom er for noe engang.

Kommentar #15

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2107 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Olav Nerland Sæbø. Gå til den siterte teksten.

Det er jo nydelig at vi har en hviledag. På nordvestlandet der jeg vokste opp, var det eneste en kunne høre på søndag, ferga ute på fjorden.

Men hviledagen det er snakk om i de ti bud er ikke søndagen, men lørdagen!

Kommentar #16

Gunnar Opheim

142 innlegg  6550 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Arild Kvangarsnes. Gå til den siterte teksten.

De ti bud representerer heller ikke spesielt gode retningslinjer for hvordan vi skal leve livene våre:

Du gjengir de ti katolske bud, ikke de ti bud i Guds ord. Det er en enorm forskjell.

De ti bibelske bud passer på oss så vi ikke begynner å tilbe det skapte og se oss selv eller andre som guder/ idoler i vårt liv, i tillegg settes da vår neste i en posisjon som gjør at man ikke fremmer seg selv foran noen.  

Kommentar #17

Gunnar Opheim

142 innlegg  6550 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Olav Nerland Sæbø. Gå til den siterte teksten.

Og så blir spørsmålet: Har desse reglene blitt til gradvis over millioner av år, mens vi har utviklet oss fra enkle organismer? Det blir som å si at mattematikkens "absolutte lov" om at 2+2=4, også har blitt sånn gradvis.

Jeg tror på SKaperen og ikke evolusjon. Ser vi på skapelsesberetnigen finner vi alle de ti bud der før fallet, inklusive det 4. bud. Senere i skriften kan vi finne at vi blir gitt Guds lov på bokstaver fordi vi er så trege til å høre og at vi har faret vill. Når vi så ikke lenger kan glatte over det vi kan høre men nå er konfrontert sannheten i ord sliter vi litt mere for nå kan ike sannheten glattes over. Vel, noen har forsøkt deg og ved å omskrive de ti Guds bud. Fjerne det 2. bud, fjerne store deler av det 4. bud og så splitte opp det 10. bud så vi allikevell skulle ha ti bud.

Ja, alle protestanter vet hvem det er.

Dan 7,25 og han skal tale ord mot den Høieste og undertrykke den Høiestes hellige; han skal tenke på å forandre hellige tider og lov, og de skal gis i hans hånd en tid og tider og en halv tid.

Ja, antikrist og hans lære men alt handler om tro så jeg ser Gud og Hans skaperverk slik at Han skapte alt fiks ferdig alt bare godt. Med andre ord loven lydig, i etterkant har vi falt fra, i etterkat har vårt sinn og hjerte blitt korruptert. Altså ødelagt slik at vår natur synder uten at vi skjønner at vi synder. Rettferidghetens Gud er av naturen i ett med sine bud naturlig. Hans karakter og eksistens er naturlig og Ham skal vi se til. Er det ikke da naturlig at også vi da elsker Hans rikes karakter?  

Kommentar #18

Olav Nerland Sæbø

16 innlegg  242 kommentarer

svar til flere

Publisert over 9 år siden

Jeg skal prøve å forklare litt bedre, hva jeg mener. Jeg mener vertfall ikke å si at Gud finnes FORDI vi er enige om moral, eller fordi moralen er nedskrevet etc. Jeg unngikk også ordet "beviser", men valgte "viser" at Gud eksisterer, siden dette er bare tanker, og ikke noe vitenskap jeg kan slå i bordet med så alle må bøye seg. At det er "den kristne Guden" har jeg vertfall ikke noe bevis for.

Men noe høyere vesen enn hos, har bestemt moralske bud. Og det sier jeg ikke på grunnlag av at vi er enige om de, men fordi at om hver og en av oss tenker seg om, så ser vi at budene/"naturlovene" faktisk er der, og vi har ikke nubbekjangs til å fjerne de. For eksempel: Hva om en stor familie bestemmer seg for at det er helt greit å lyve? At løgn er akkurat like bra som sannhet? Alle kan lyve om alt de vil, når de vil, av den grunn de vil... Eller hva om alle i Norge var enige i at vi klarer oss uten gammeldags moral og bud. Alle fikk lyve. Vi kunne ikke stolt på aviser, bussrutene, bruksanvisninger, trafikkskiltene var feil... det ville blitt fullstendig kaos. Og det mennesket vi ville stolt mest på ville vært det som SNAKKET MEST SANT. "Ærlighet varer lengst" har vi vel alle erfart. Sannhet kan bygges på.

I det gamle testamentet står det mye merkelig og brutalt ja.. Så er det vel en debatt om hva som gjelder enda. Jesus nevnte jo de ti bud til den rike ungen mannen. Men ellers i det nye testamentet står det vi er løst fra gammeltestamentlige regler. 

Olav

Kommentar #19

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Holdt tunga bent i munnen

Publisert over 9 år siden

Jeg som trodde at

 

De Ti Bud egentlig er jødisk....så har kristendommen "overtatt" dem.....sånn som islam har "overtatt" Bibelens budskap, og gjort den i en ny drakt?

 Sa: Sten andre Fagermo,   kommentar 1

:::::::::::::::::::::::::::::::

Og jeg som trodde at du skulle være fanebærer for Unitarene her på VD.  Med så lavt kunnskapsnivå som du viser her nytter nok ikke det. (-:)

De ti bud er ikke bare jødiske,  De ble gjennom Moses gitt til tolvstammefolket  Israel.  De ti bud er altså Gud,s  gitt til Israel, hvorav Jødene er en av stammene.

Disse bud er en del av løftet Gud gav til deres stamfar Abraham, om at gjennom ham skulle alle jordens folk velsignes. Løftet ble fullkomment oppfylt da Jesus Guds Sønn kom.

Kristendommen har hverken  overtatt eller forkastet de ti bud.  Jesus forkastet ikke budene men oppfylte dem for  oss.  Derfor skal de stå der som en påminning og rettesnor for liv og lære.

Vi lever i NTs og nådens tidsalder.  Men det var i GT løftene og profetiene om dette begynte. Derfor er NT en naturlig fortsettelse av Guds budskap,  og ikke en overtakelse.

 

Islam har så visst ikke overtatt  "Bibelens budskap"  som du sier, da hadde det ikke vert farlig.  Koranen ble skrevet ut fra en spesiell åpenbaringsprofet på 600 tallet. (vi har jo våre profetspirer i våre tid også)   Store eller mindre fragmenter av GT ble tatt med her, kanskje som et slags troverdighetsinnslag, og fordi profeten  hadde hatt god kontakt med jødiske bosetninger tidligere.

Deler av GT som er med i Koranen er ingen parafrase eller gjendiktning,  "Gjort i en ny drakt"

Det er rett og slett litt smånasking av andre folks skrifter.  Det var jo ikke forbudt på den tiden.

 

 

 

 

Kommentar #20

Hans Petter Selnes Hansen

2 innlegg  3182 kommentarer

de jødiske 10 bud

Publisert over 9 år siden
Hans Petter Selnes Hansen. Gå til den siterte teksten.

men skrev du bibelens, eller luthers 10 bud

ifølge http://www.templesanjose.org/JudaismInfo/Torah/tencommand.htm oppgir du heller ikke den opprinnelige versjonen, jeg føler meg ikke i stand til å vurdere dette, men ser dette er en nettsted for reformerte jøder, og som jøder burde de vel kunne lettere tolke originalene.

ifølge  http://www.templesanjose.org/JudaismInfo/Torah/tencommand.htm er de 10 bud slik:

Judaism understands the Ten Commandments in the following way:

"I am the Lord your God who brought you out of the land of Egypt…"— This commandment is to believe in the existence of God.

"You shall have no other gods besides Me… Do not make a sculpted image or any likeness of what is in the heavnes above…"— This commandement is a prohibition to believe in or worship any other deities, gods, or spirits. It is also a prohibition against objects like crucifixes, and any forms of paintings or artistic representations of God.

"You shalt not swear falsely by the name of the Lord…"- This commandment is to never take the name of God in a vain oath. Note that in Exodus 20, the Hebrew Bible reads "in a vain oath" , while in Deuteronomy it reads "in a false oath" .

"Remember the Sabbath day and keep it holy"

"Honor your father and your mother…"— This commandment is an interesting development when compared to other laws of the Ancient East (e.g. Hammurabi code) that do not call for equal respect of the father and the mother.

"You shall not murder"— The Hebrew Bible makes a distinction between murdering and killing, and explicitly notes that murder is always a heinous sin, while killing is sometimes necessary, and in these cases just in the eyes of God. Thus, Jews take offense at translations which state "Thou shall not kill", which Jews hold to be immoral. Many Protestant and most Catholic Christians hold that this verse forbids abortion; Judaism disagrees.

"You shall not commit adultery"

"You shall not steal"(sometimes interpreted as kidnapping, since there are other injunctions against stealing property in the Bible).

"You shall not bear false witness against your neighbor"

"You shall not covet your neighbor's house…"Note that in Exodus 20, the Hebrew Bible reads "… neighbour's house, … neighbour's wife, nor his manservant…" etc. (note the wife comes after the house, among the household belongings), while Deuteronomy 5, "thy neighbour's wife, … thy neighbour's house, his field" etc. This change in the position of the wife is thought to be indicative of the social rise of women between the writing-down of the two versions.

også litt rart i mine øyne at noe som er skrevet ned på forhånd, finnes i 2 utgaver, de 10 bud finnes både i 2 og 5 mosebok, og er ikke identiske, meningen er kanskje den samme, men føler det likevel skurrer litt at den finnes i 2 versjoner.

Kommentar #21

Hans Petter Selnes Hansen

2 innlegg  3182 kommentarer

nja

Publisert over 9 år siden
Olav Nerland Sæbø. Gå til den siterte teksten.

Men noe høyere vesen enn hos, har bestemt moralske bud. Og det sier jeg ikke på grunnlag av at vi er enige om de, men fordi at om hver og en av oss tenker seg om, så ser vi at budene/"naturlovene" faktisk er der, og vi har ikke nubbekjangs til å fjerne de. For eksempel: Hva om en stor familie bestemmer seg for at det er helt greit å lyve? At løgn er akkurat like bra som sannhet? Alle kan lyve om alt de vil, når de vil, av den grunn de vil... Eller hva om alle i Norge var enige i at vi klarer oss uten gammeldags moral og bud. Alle fikk lyve. Vi kunne ikke stolt på aviser, bussrutene, bruksanvisninger, trafikkskiltene var feil... det ville blitt fullstendig kaos. Og det mennesket vi ville stolt mest på ville vært det som SNAKKET MEST SANT. "Ærlighet varer lengst" har vi vel alle erfart. Sannhet kan bygges på.

om ærlighet varer lengst, så sliter vi, for hva annet bygger politikk på :-)

for meg så blir dette noe vi kan vite ut av konsekvenser, om alle bedro hverandre, eller myrdet hverandre, ville samfunnet bryte sammen, så ethvert sammfunn som fungerer, må dermed ikke være basert på løgn, og akseptere mord, dette er snakk om det antroposofiske prinsipp, og jeg ser igrunnen heller ikke noen grunn til at det også kan brukes som deler av en forklaring på hva vi ser av regler og lover av forskjellig art.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere