Verdidebatt

Rasisme fra uventet hold

På Dagsnytt 18 i dag satt to karer og diskuterte om hvorvidt løslatelsen av den serbiske krigsforbryteren Dragan Obrenovic var riktig eller ei. Han var dømt til 17 år og det endte med 9 år. Den ene debattanten,professor i kriminologi, talte for.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Han ble videre spurt om han ikke synes det strider med almen rettsoppfattelse at en mann som er dømt for massakre/henrettelse (selv, og medvirkning til) på 8000 personer i eks-Jugoslavia, skal få slippe ut på et tidspunkt som ikke engang oppfyller 2/3 regelen. Motdebattanten peker her på at det er mulig at han kunne ha sittet i hele 17år  - rent juridisk sett, men dette faktum (hvis riktig) `kan vi nok se langt etter i norsk praksis` syntes stemningen å være i studioet. Alle parter i debatten tror jeg skjønte at 2/3 regelen kunne man ihvertfall ikke gjøre noe med. Vel, greit nok, så langt.

Men så kommer det verste; Mr. Kriminology himself svarte så at lengden på straff har lite betydning (generelt sett, han sa `ni år er veldig lenge`) og at Breivik - saken ikke kunne sammenlignes (noe motdebattanten allerede hadde gjort i en eller annen kronikk), fordi de kriminelle forhold som skjedde i eks- Joguslavia skjedde tross alt DER - IKKE HER. Derfor kunne man så ikke hevde at `kanskje Breivik også kommer til å sitte i 8-9 år`. Konklusjonen til Mr. Kriminology himself blir da; de 8000 som ble drept p.g.a. Obrenovic har, p.g.a. sin etnisitet, i et land (kan ikke si langt heller) utenfor Norges grenser,en mindre verdi enn de menneskene som vi mistet 22/7.

Ja, rasismen sitter i veggene. Også på UiO.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt