Pål Georg Nyhagen

224

Det nye jødehatet.

Det inviteres til debatt i Litteraturhuset mandag 7.mai kl. 19:00-21:00. Flere land i Europa preges av antisemittiske hat- og voldshandlinger. "Jøde" har igjen blitt skjellsord i skolegårdene.

Publisert: 2. mai 2012

Kanskje man kan våge å ta denne livsviktige debatten også her på Verdidebatt? Det er kun ca 1 500 medlemmer i det mosaiske trossamfunn i Norge. Og det er ca 180 000 muslimer... Like vel er det det medlemmene av det lille jødiske trossamfunnet som det skal hakkes på, jøder mobbes og plages, de våger ikke å bære kjennetegn på sin religion, norske lærere våger ikke å undervise om holocaust, etc. etc.

Mulig noen journalister og andre snart burde våkne og våge å bevege seg ut av den nasjonale konsensus. Vi er alle skyldig i den taushetens sammensvergelse som har etablert seg ang. jødene i landet.

I litteraturhuset er spørsmålene:

* Hva skyldes de nye antisemittiske utslagene i Norge?

*Hvorfor vekker hets mot jøder så lite debatt her i landet?

* Hvordan kan samfunnet reagere på jødehatet?

I panelet sitter Kristin Halvorsen, forsker i Holocaussenteret Øivind Kopperud, forfatter Sara Azmeh Rasmussen og journalist Mona Levin.

Debatten sendes direkte på radio, for den som ikke har anledning til å komme.

Kommentar #1

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

Sion Vises Protokoller lever i beste velgåendede

Publisert over 9 år siden

Ikke bare i arabiske land og i Midtøsten, men også i Norge

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10050109

Og jeg glemmer aldri harseleringen over jøder og jødiske barn i "Rikets Røst"

Kommentar #2

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Kan hende

Publisert over 9 år siden
Pål Georg Nyhagen. Gå til den siterte teksten.

Kanskje man kan våge å ta denne livsviktige debatten også her på Verdidebatt?

Men det er en veldig vanskelig debatt hvor man langt på vei må veie sine ord på gullvekt for ikke å tråkke feil.

For alt i åpningsinnlegget legger du langt på vei premissene for en slik debatt. Sannheten med stor S er funnet og det man forventer er kun støtte og erkjennelse til sakens konklusjon.

At grupper hetses er det ikke tvil om. At noen hater andre mennesker er det heller ikke tvil om. Men påstand om jødehat bør vel både synliggjøres og ikke minst forklares før man slenger det om seg.

Personlig ser jeg ikke noen som helst grunn til at jeg skulle hate jøder. Er jøder annerledes enn andre menneskser eller andre grupper av mennesker? I mitt hode er de ikke det og skal jeg da gå så langt som til å hate noen må det i  så fall være på individnivå. Så langt i livet har jeg funnet ut at hat som oftest slår tilbake på den som hater og neppe er noen farbar vei å gå. Men her kan jeg bare snakke for meg selv.

Føler jeg meg skyldig i en taushetens sammensvergelse som du så bastant mener eksisterer, nei ikke i det hele tatt.

Jeg kan jo slenge tilbake, er du villig til å gå inn i denne diskusjonen med åpne øyen og uten dine forhåndsbestemte konklusjoner og meninger. Hvis ikke blir det neppe noen diskusjon av den enkle grunn at det ikke er noen diskusjon som ønskes ført.

Kommentar #3

Pål Georg Nyhagen

224 innlegg  1811 kommentarer

Taushetens sammensvergelse

Publisert over 9 år siden

Først kort til Lars Randby: Min vending "taushetens sammensvergelse" er en situasjonbetinget generalisering, et vanlig grep for å stimulere til debatt. Trodde for øvrig leserne her ville forstå såpass.

Videre til dine avsluttende bemerkninger: Du behøver ikke drøfte temaet verken her eller i litteraturhuset, dette står du fritt til. Men du har jo allerede illustrert i hvert fall noe gjennom følgende megetsigende setning:

 "Så langt i livet har jeg funnet ut at hat som oftest slår tilbake på den som hater og neppe er noen farbar vei å gå. Men her kan jeg bare snakke for meg selv."

 Ja, her snakker du nok bare for deg selv. Sporene fra historien, og nåtiden for øvrig, burde vekke i hvert fall de fleste: Man kan gå fra Tysklands 30-tall og til dagens situasjon for jødene, så ser vi at din holdning er hinsides: Det individuelle hatet kan sakte men sikkert etablere seg kollektivt, under dekning av politiske- og andre kvasi-legitimerende forkledninger, etter at journalister og andre har sett bort. Dette syke antisemittiske elementet i samfunnet kan legitimeres og forklé seg og etter hvert ende i voldsomme tragedier. Og da er det for sent å ta grep fordi det ikke lenger finnes noen grep å ta:

 Sitat fra pastor Martin Niemøller, tysk antinazistisk teolog og luthersk prest: «Da nazistene tok kommunistene sa jeg ingenting, for jeg var ikke kommunist. Da de tok jødene sa jeg heller ingenting, for jeg var ikke jøde. Så tok de fagforeningslederne, og jeg sa fortsatt ingenting, for jeg var ikke med i noen fagforening. Til slutt tok de meg, og på det tidspunkt var det ingen som våget å si noe mer!».

Du kan jo møte opp i Literaturhuset og ta opp dine innvendinger til teksten.

http://www.aftenposten.no/meninger/Det-nye-jodehatet-6818407.html#.T6D24793b9c

Og med dette anser jeg temaet som tilstrekkelig belyst i forhold til Lars Randbys innvendinger. Videre fra intervju med Jahn Otto Johansen:  

 "Antisemittismen er i dag på fremmarsj mer enn noen gang etter 2. verdenskrig, både i Europa og i Midtøsten. Det er meget alvorlig, og det trengs en mobilisering både mot antisemittismen og alle former for rasisme.

Da Johansen begynte å lage radioprogram og skrive om antisemittismen og jødisk kultur på slutten av 50-tallet, ville han aldri trodd at noe slikt kunne skje så nær etter Holocaust.

– Etter alt vi visste den gang, trodde vi ikke at vi ville oppleve en så sterk antisemittisme som i dag. Og det i alle europeiske land, sier Jahn Otto Johansen.

– Trenger mobilisering

Han er ikke i tvil om at vi mer enn noen gang trenger en mobilisering mot antisemittismen. For ham er det like viktig med en mobilisering mot alle typer rasisme som han ser er på fremvekst.

– Det er snakk om flere folkemord; det ene er Holocaust. Ikke noe folkemord er likt, men alle har noe felles. For dersom en gruppe tas ustraffet, står neste gruppe for tur, sier Johansen.

– En besettelse

Jahn Otto Johansen siterer også den franske filosof Jean-Paul Sartre som kaller det en besettelse og hevder at det skjer noe i hjernen hos antisemittister som gjør at de tenker irrasjonelt. Johansen bruker i en av sine bøker uttrykket «å ha lus på hjernen».

– For et par år siden kom en kjent pressemann ut med en bok i Norge om konspirasjonsteorier og hevdet at jødene sto bak da Twin Towers kollapset 9. september, fordi det var ingen jøder på jobb der den dagen. At voksne menn i Norge kan tro på slikt sprøyt er ufattelig, sier Jahn Otto Johansen. Han nevner også makkverket «Sions vises protokoller» som trykkes på ny i Øst-Europa, Russland og Midtøsten og spres.

– Da jeg var i Kiev og Moskva nå, opplevde jeg også at Adolf Hitlers «Mein Kampf» ble oversatt og solgt på gata. Nå skjer det mye i verden, så det trengs en mobilisering. Det er lov å kritisere Israels politikk, for Israel gjør det selv. Men det er noe galt når Israel settes i en særstilling blant alle verdens nasjoner og fremstilles som et utskudd som ikke har lov til å leve. Det er det vi må bekjempe, understreker Jahn Otto Johansen." Sitat slutt.

Og et annet aktuelt sitat fra Svenska Dagbladet:

"Ta hoten mot judar på allvar. Måste även judar i Sverige sätta livet till innan staten börjar garantera vår säkerhet? Frågan är drastisk, men relevant. Våldet mot judar har eskalerat. Nu måste regeringen ta sitt ansvar och skapa en långsiktig lösning, skriver Lena Posner-Körösi, ordförande i Judiska centralrådet."


Kommentar #4

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Takk for svar

Publisert over 9 år siden
Pål Georg Nyhagen. Gå til den siterte teksten.

Og med dette anser jeg temaet som tilstrekkelig belyst i forhold til Lars Randbys innvendinger

Det var vel omtrent som forventet.

Kommentar #5

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Jeg er selvsagt imot antisemittisme, og blir gjerne med å bekjempe den. Derimot så opplever jeg ofte å bli kalt antisemittisk fordi jeg ikke støtter Israels handlinger ovenfor Palestinerne, så før jeg hiver meg inn i kampen så vil jeg vite hva vi skal kjempe imot. Er det at ett barn kaller ett annet barn for jøde i skolegården som skjellsord, count me in. Er det at jeg mener grensene fra 67 bør være utgangspunktet for en løsning i midtøsten, count me out.

Kommentar #6

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

jeg

Publisert over 9 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.

Derimot så opplever jeg ofte å bli kalt antisemittisk fordi jeg ikke støtter Israels handlinger ovenfor Palestinerne, så før jeg hiver meg inn i kampen så vil jeg vite hva vi skal kjempe imot.

er antisionist,men ikke anti semitt.og alle i midtøsten er etnisk like mye jøder eller arabere.når vi ser bort fra religionen.men det vil jo ingen av dem?

Kommentar #7

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

Aldri mer 26 november.

Publisert over 9 år siden

Som alltid når det ubehagelige spørsmålet om norsk jødehat dukker opp, fokuseres det på land og mennesker som er nesten uendelig langt unna.

Men vår egen historie og den bedrøvelige delen er for ødeleggende for vårt selvbilde til at noe overhodet kan sies om enkeltmennesker og det politiske miljøet i den sammenheng. De kunne vært våre egne.

http://www.klassekampen.no/59591/article/item/null/aldri-mer--november

Kommentar #8

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

Står Mossad bak Breivik ?

Publisert over 9 år siden

Galtung antyder iallefall det skal vi tro Berlinske Tidende.

http://www.b.dk/globalt/norsk-fredsprofessor-chokerer-med-joedehad

Kommentarer forøvrig er overflødig.

Hans rolle som Arne Treholts sannhetsvitne vil også komme opp etterhvert

http://no.wikipedia.org/wiki/Johan_Galtung

Kommentar #9

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

Panelet

Publisert over 9 år siden

Sammensetningen av panelet overbeviser meg om at det kan bli en god og nyttig debatt. Slik som jeg oppfatter det, er det ikke innleder som setter premissene for debatten?

Det ville være totalt historieløst og ikke ta denne debatten!

Kommentar #10

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Aleph

Publisert over 9 år siden

Når en halvmorsom, halvtåpelig fyllekommentar som "mokkamann" får det samlede norske politisk korrekte idé fix opp i høyeste fistel til store krigstyper i dagsavisene, er det ikke til å undres over at systematiske trakasserier av jøder knapt kvalifiserer til et trett gjesp. 

Det er noe dypt kvalmende over velvilligheten overfor islams fascistoide ideologi og praksis kombinert med den jevne nordmanns og elitenes dårlig skjulte hat til det bittelille demokratiet i Midtøsten generelt og jødene spesielt. En dyp rasisme fundert på langvarig indoktrinering.

Kommentar #11

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

Morsom

Publisert over 9 år siden

Robin Haug har noen morsomme og velskrevne forsøk på virkelighetsbeskrivelser. Men har han rett?

Mitt inntrykk er at "det politisk korrekte Norge" gjespet over "mokkamannssaken". Det ble litt oppmerksomhet rundt det som ble betraktet som en dårlig spøk som ble besvart med en politisk ukorrekt tømming av ølglass?

Jeg har stor tillit til at de du kaller "politisk korrekte", vil reagere på en helt annen måte mot jødeforfølgelser?

Selvfølgelig er det mulig å gjøre dette også til en sak mot Islam og "multikulturisme", men jeg har ingen tro på at det gagner debatten i litteraturhuset?

Kommentar #12

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Publisert over 9 år siden

Man kan jo bare høre med det det gjelder, altså jødene? Så kunne du få svar, ja altså, hvis du da virkelig er av de som mener at spørsmålet i beste fall er uavklarte morsomheter.

Det morer meg at du synes jeg presterer morsomheter. I flertall. Men --- hvor er de andre? Tror Herstad at jeg synes dette er morsomt?

***

Ikke mente jeg at debatten i Litteraturhuset skulle kretse omkring Islam og multikulturalismen. Jeg intenderte bare en liten sammenliknende betraktning, her, i denne tråden, på Verdidebatt. (Men saktens slo det meg, like så snart jeg hadde skrevet forrige setning, at visst kunne man slik gi ramme til spørsmålet som også skal stilles i Litteraturhuset, nemlig: "Hva skyldes de nye antisemittiske utslagene i Norge?" Ja, man kunne tenke seg en stort anlagt spørreundersøkelse (slike som allerede for lengst er foretatt i andre land) omkring muslimers holdninger til jøder. Det kunne jo være at vi faktisk kunne komme til å kunne sette fingeren på noe. Man kunne også tenke seg en analyse av norske myndigheters relasjoner til Israel gjennom flere tiår. Man kunne tenke seg en analyse av det norske mediebildet. Etc. For et er jo ikke slik at nordmenn, hver for seg, spontant, tilfeldig, på samme tid, kommer til mye de samme holdningene overfor jøder og Israel.)

Kommentar #13

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Jeg synes at

Publisert over 9 år siden

det finnes få eller kanskje ingen her på Verdi-debatt, som har så grundige og kloke kommentarer som Haug.....Mannen har rett og slett nyanser.

Kommentar #14

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

Jødehat

Publisert over 9 år siden

Jeg regner det som en selvfølge at debatten i litteraturhuset vil ta opp elementer av jødehat som følger av at vi har fått "nye" nordmenn som er berørt direkte av reelle konflikter i Midt-Østen. Dette hatet er i form like alvorlig som tradisjonellt jødehat. Utøverne ønsker/klarer ikke å skille mellom Israel som stat og det enkelte individ. Ideologisk er det likevel skiller mellom dette hatet og det tradisjonelle vest-europeiske.

Men jeg går ut fra at panelet også vil debattere nyere utslag av tradisjonellt europeisk jødehat. Reaksjonene mot Galtung viser også at "det politisk korrekte" Norge er i stand til å reagere mot slike.

Siden Robin Haug tar opp spørsmålet om Islam, vil jeg bare nevne at på det nåværende tidspunkt synes muslimhatet å representere mer dramatisk sprengstoff? Dette kan selvfølgelig endres raskt.

Ellers beklager jeg bruken av ordet morsom. Tanken jeg ønsket å formidle passer dårlig med ordbruken :-)

Kommentar #15

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Petter Nome er

Publisert over 9 år siden

en såkalt "venn" av Palestina.....han påstod eller han rett og slett sa, for noen år siden, at det var ISRAELERNE som utførte massakren i Sabra og Chatilla.....og dette i en av Norges største aviser.....

Ingen protesterte mot dette da eller i ettertid, enda de fleste vet at massakrene ble fysisk utført av libanesiske falangister....selv om israelerne gjorde lite eller ingenting for å stanse det.....

Det er vil jeg si, en norsk intellektuell måte for jøde-hat.

Kommentar #16

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

Kunskapsløshet

Publisert over 9 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Det er vil jeg si, en norsk

I kunskapsløshet finnes nok den beste grobunn for hat?

Kommentar #17

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Jeg, og mange ser på

Publisert over 9 år siden

Petter Nome som en oppegående mann....derfor min skuffelse over ham........Jeg tror det rett og slett var kynisme blandet med hat som lå bak kommentarens hans......

Kommentar #18

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

Enig

Publisert over 9 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Petter Nome som en oppegående mann....derfor min skuffelse over ham........

Enig, er du sikker på at uttalelsen fallt slik? Jeg prøvde uten hell å søke på nettet?

Kommentar #19

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Hei Hermod,

Publisert over 9 år siden

jeg prøvde selv å søke etter uttalelsen på internett, men uten suksess....dette såklart for å bevise min påstand.......men som jeg prøver å huske var den i en lederspalte i VG eller Dagbladet......det må ha vært under Gazakrigen sist.......Jeg VET ihvertfall at jeg ikke har drømt, eller så hadde ikke hans ord satt seg inn i min hukommelse så sterkt.......

Kommentar #20

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Det er ikke tilfeldig

Publisert over 9 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Petter Nome som en oppegående mann....derfor min skuffelse over ham........Jeg tror det rett og slett var kynisme blandet med hat som lå bak kommentarens hans......

Petter Nome har ved flere tilfeller avslørt at han er en stor motstander av staten Israel.Det er mange som tilsynelatende er oppegående,men som har holdninger man får bakoversveis av.

Kommentar #21

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Galtung klipper ut i papp

Publisert over 9 år siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.

Reaksjonene mot Galtung viser også at "det politisk korrekte" Norge er i stand til å reagere mot slike.

Jeg er ikke så sikker. For Galtungs forhold til jøder, Israel, m.v., er nemlig ikke ansett som det korrekt politisk korrekte. Galtung blir for tydelig. Og dét kan man ikke ha, ikke, altså, som klippet ut i papp. Jødehatet skal nemlig være subtilt og til å forsvare --- med tilsynelatende velbalanserte pro et cons. Derfor tas Galtung. Man mener nok det mye det samme, grunnleggende sett, men forplikter seg på moderat språkbruk: jødehatet skal jo ikke se stygt ut; det skal se korrekt ut, argumentativt og fint.

***

Jødehatet blant muslimer er, som vi vet --- vet fordi også vi kan lese i Qur'anen ---, 1400 år gammelt; mange kristne har sikkert også noe å reflektere over her. Det er nedfelt helligtekstlig. Så blir det hele vanskelig. Men slik blir det gjerne i golde ørkener hvor megalomaniske konstruksjoner nærmest fremtvinger dødsfiender. Istedet for relasjoner som foregår her, nå, ansikt til ansikt, konstrueres ansiktsløse terrorregimer som sanksjonerer de groveste, tenkelige og utenkelige, former for vold.

Det skal bli interessant å se hva som kommer ut av diskusjonen på Litteraturhuset! 

Kommentar #22

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

korrekt politisk korrekthet

Publisert over 9 år siden
Robin Haug. Gå til den siterte teksten.

nemlig ikke ansett som det korrekt politisk korrekte.

Korrekt politisk korrekthet? Å prøve å tilstrebe politisk korrekthet er jaggu ikke noen dans på roser lengre? :-)

Ellers synes jeg engasjementet mot islamister (og muslimer generellt?) etter hvert minner om den gamle romerske senatoren (Cato?) som avsluttet alle debatter med "forøvrig mener jeg Karthago bør ødelegges".

Kommentar #23

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

Ta en sjekk i Oslo - bokhandlene

Publisert over 9 år siden

Jødehatet blant muslimer er, som vi vet --- vet fordi også vi kan lese i Qur'anen ---, 1400 år gammelt; mange kristne har sikkert også noe å reflektere over her. Det er nedfelt helligtekstlig.

-  -  -

Med våre nye landsmenn fra arabiske og andre muslimske land, er litteraturen fra deres del av verden kommet til Norge.

Alle som vil, kan ta en runde og se hva som nå selges fritt. Uten mulighet for noen til å komme dette tillivs. Dette er også en del av "regnbuen" og som skal besynges, ikke kritiseres. Det er i stor grad hellige tekster og tolking av hellige tekster.

Når det gjelder jødene, sies det at det er to typer slamister. De som fornekter Holocaust og de som mener at Hitler gjorde en dårlig jobb

Kommentar #24

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Ad Petter Nome, Raymond Johansen og Kåre Willoch

Publisert over 9 år siden

Sakset dette fra Senter for Antisemittisme:

Flyktningerådet, jødene, jødedommen og IsraelAv SMA admin, 25.05.2009

SMAs brev til Flyktningerådet: Uttalelser om Israel, jødene og jødedommen (30.07.2004)
Flyktningerådet beklager Petter Nomes uttalelser (Norge IDAG 8.3.2004)  
Flyktningerådets utstilling “Lukten av savn” (20.6-20.7.2004)  
Flyktningerådets Informasjonshefte “Lukten av savn” (juli 2004)
Kronprinsesse Mette-Marit åpnet fotoutstillingen i Oslo Rådhus (20.6.2004
NIS’ e-post til Flyktningerådet angående kommunikasjonssjef Petter Nomes uttalelser om Bibelen og andre jødiske religiøse skrifter (08.6.2004)  

Petter Nome

Nome arbeidet som journalist i 25 år, før NRK vraket ham etter at han kom med flere omstridte uttalelser (21.1.2003) Nomes ekstremisme ble vurdert som trussel mot NRKs troverdighet (22.1.2003) NRK sperrer Nomes e-post (4.2.2003)

Raymond Johansen er generalsekretær i Flyktningerådet siden 1.9.2002.

Han har bakgrunn blant annet som medlem av Oslo SV og leder av Sosialistisk Ungdom 1986-88 Som statssekretær i UD var Johansen ganske aktiv med å angripe Israel og har kommet med flere omstridte uttalelser: “Norge anerkjenner palestinernes rett til å kaste stein og skyte mot israelske soldater” (28.3.2001) Aftenposten: “Statssekretær Raymond Johansen forsøker febrilsk å dempe de sterke israelske reaksjonene på hans uttalelser (30.3.2001) og trekker dem tilbake” (30.3.2001) “Israel har begått, og begår dessverre fortsatt daglig, en stor urett mot den palestinske befolkningen. Det er ikke nødvendig å bo i Gaza for å føle frustrasjon og sinne over at barn blir drept, boliger rasert og sivile beskutt.” (Dagsavisen, 23. juni 2003). Johansen har ikke sagt at han “forstår jødenes frustrasjon og sinne over at jødiske barn blir drept, boliger og restauranter rasert og sivile beskutt”. Johansen har ikke kritisert “den store uretten mot den jødiske befolkningen” som kommer fra muslimske land og terroristorganisasjoner som de støtter.

Flyktningerådet brukte Kåre Willoch for å gi jødene i Israel ansvar for muslimsk-arabisk terrorisme (24.5.2004)

Flyktningerådet inviterte Kåre Willoch til Gaza. Den omstridte Willoch er ikke kjent med situasjonen, men hans holdning til jøder er skremmende, f.eks:

Willoch forsvarer ikke sivile jøder i Israel, som stadig blir myrdet av muslimske ekstremister. Willoch støtter arabisk okkupasjon, som med press av våpen, olje og politikk, prøver å utslette og okkupere det eneste landet i Midtøsten og Nord-Afrika som fortsatt ikke er islamisert. NIS fant ingen dokumentasjon som påviser at Willoch ikke bare kritiserer jødene i Israel, men også kritiserer de som terroriserer dem og ønsker å utslette dem. Rabbiner Michael Melchior: Kåre Willoch er verre enn Hamas (09.06.2004) Mens Arafats folk krever slutt på tyranni og tyveri – får diktatoren støtte og besøk av Willoch (22.05.2004) Willoch m.fl. kupper Krystallnatten (9.11.2003) NIS’ rekajson (brev til Willochs partner og medarrangør): Kirkens Nødhjelps politikk angående Israel og jødene (3.3.2004) Willoch anklager jødene for å skape terrorismen: “Fattigdommen hindrer freden” (24.5.2004) , mens det motsatte er sant

 

Kommentar #25

Hallvard Klingenberg

0 innlegg  173 kommentarer

Sionisme

Publisert over 9 år siden

Jöder jeg kjenner sier at antisionisme og antisemittisme går mye ut på det samme. Sionisme forståes som retten til å leve som jöde, integrert i samfunnet, men ikke assimilert.

 

I norsk politikk, särlig hos AP og SV, gjöres det et  skille mellom sionisme og semittisme, men i hvilken grad er dette relevant, og er dette konstuert for lettere å kunne angripe staten Israel og dets politikk ??

 

Zionism supports Jews upholding their Jewish identity and opposes the assimilation of Jews into other societies and has advocated the return of Jews to Israel as a means for Jews to be liberated from anti-Semitic discrimination, exclusion, and persecution that has occurred in other societies.[

 

Kommentar #26

Ida Thomsen

0 innlegg  2 kommentarer

En provokasjon i seg selv

Publisert over 9 år siden

at Kristin Halvorsen sitter i panelet som skal debattere jødehat! Har sett henne selv i demonstrasjonstog hvor det ble skreket "drep jødene". Hun er ivrig talskvinne for å boikotte varer og tjenester fra jødestaten Israel - det eneste demokratiet i Midtøsten. 

 K Halvorsen er selv en medvirkende årsak til jødehatet i Norge. Husker godt SVs stunt om å ikke spise JAFFA appelsiner på sine landsmøter.

Indirekte sier jo K Halvorsen og mange andre "toppfolk" at det er jødenes egen feil at de blir demonisert.  De skylder på "Israels politikk" når de slenger ut sit hat mot jødestaten.  Israel er jødenes nødhavn og helt siden 1948 har de måttet slåss for sin eksistens.

Før het det "Jøder dra til Palestina" - nå heter det: "Jøder ut av Palestina"..

 

Det er på høy tid at alle skoler viser denne filmen på nytt:

 

http://www.youtube.com/watch?v=s4stuU9yc4k&feature=fvst

 

 

 

 

 

Kommentar #27

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Ida Thomsen. Gå til den siterte teksten.

Har sett henne selv i demonstrasjonstog hvor det ble skreket "drep jødene".

Noe spesielt, ja!

Kommentar #28

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

Jostein Gaarder er også en filosof og samtidsdebattant

Publisert over 9 år siden

Sitat: 

at Kristin Halvorsen sitter i panelet som skal debattere jødehat! Har sett henne selv i demonstrasjonstog hvor det ble skreket "drep jødene". Hun er ivrig talskvinne for å boikotte varer og tjenester fra jødestaten Israel - det eneste demokratiet i Midtøsten.

-  -  -

Jostein Gaarder, vår fremste "filosof",  er også en av de som lett får fråde rundt munnen når Israel, Zionisme og jøder blir diskusjonstema. Hans rabiate utspill i tabloidpressen tør være kjent for de fleste.

Kommentar #29

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Taushet

Publisert over 9 år siden

Etter en helgetur i Warzawa slo det meg hvor lite man så av denne byens jødiske historie. Noen små spor her og der etter Warzawagettoen fant man men særlig fremhevet var ikke denne delen av krigshistorien i Polens hovedstad. Med det antallet polske jøder som ble regelrett utryddet under andre verdenskrig gav det grobunn for ettertanke.  

Som ungdom var det ikke uvanlig med uttrykk med nedsettende og/eller harselerende betoning av jøder ble brukt. De fleste var nok uttykk brukerne stort sett ikke reflekterte over at kunne være både støtende og ikke minst usmaklige.

Som ung mann leste jeg en bok som gjorde meg mer bevisst på hva som kan såre andre av hverdagsuttrykk. Hvordan man i et språk ofte har nedsettende betegnelser om andre som har slått rot og som for de som rammes av dem må oppleves som meget sårende.

Jeg har i den senere tid gjort meg refleksjoner også over hvordan jeg uttrykke min ikke-religiøsitet i møte med andre. Ikke fordi jeg er redd for å vise hva jeg selv står for men fordi mitt syn for noen oppleves som sårende.

Dette er en begrensning jeg har akseptert at jeg må pålegge meg selv. Den frie tanke er ikke lenger fri men bundet av andres syn på tankens innhold.

I møte med en jøde vil jeg nok være meget restrektiv i forhold til hva jeg sier. Atter en gang, ikke fordi jeg ikke kan stå for mine meninger, men fordi jeg vil føle at bare en liten feiloppfatttet nyanse kommer til uttale vil den kunne adstedkomme beskyldninger om hat, forakt og det som verre er. I møte med en muslim vil nok ikke restriksjonene på meg selv være like harde men det vil fortsatt ikke være fritt frem. Kristne er vel i så måte den reiligiøse gruppen jeg føler at jeg kan uttrykke meg fritt om i møte med dem, enn så lenge.

Som enkulturell nordmann og ikke nok med det også som ikke-religiøs ser jeg at møte med andre må veies på gullvekt for at man ikke skal tråkke i salaten. Ikke det at jeg forventer at alle skal ha innsikt i min kultur og mitt livssyn men fordi jeg rett og slett ikke har kapasitet til å sette meg inn i alle de ulike betente områdene som kan medføre en negativ reaksjon fra andre med en annen kultur enn min.

Av enkelthetsgrunn blir taushet den foretrukkne vei. Så får man heller leve med alle de som hevder at tausheten er den feiges vei og at man må velge side og stå frem med den. Jeg står ganske så rakrygget mot beskyldninger om feighet i så måte.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere