Verdidebatt

Vrangforestillingen om kulturmarxismen

Jeg leser ikke så ofte VG, men avisa har enkelte kommentatorer som skriver vettugt - og i dag trykker avisa nettopp en vettug kommentar av Astrid Meland - som herved er anbefalt. Tittel: "Jakten på kulturmarxistene".

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hvem er kulturmarxistene?  Hva er kulturmarxisme?  Meland skriver - lett spissformulert - mot slutten av sin kommentar:

Hva er da en kulturmarxist?  Begrepet ser ut til å omfatte alle til venstre for Djengis Khan, og er tømt for mening.

Bakgrunnen for kommentaren er (selvsagt) at kulturmarxist/kulturmarxisme tilhører "indrefileten" i det begrepsapparatet Anders Behring Breivik har fundert sitt såkalte manifest på, og som han - etter eget sigende - også har handlet ut fra.  Kulturmarxisme omfatter altså, slik han bruker begrepet, svært mye.  Anvendt på norsk politisk virkelighet er alle til venstre for Fremskrittspartiet (og kanskje sågar også noen FrP'ere) kulturmarxister.

Finnes så begrepet kulturmarxisme? Ja, men ikke i en slik betydning. Herbert Marcuse brukte det i en relativt klart avgrenset kontekst, og det kan knyttes til den nymarxistiske Frankfurterskolen.  Breivik refererer da også til dette i sitt manifest - men anvender begrepet en en annen og ekstremt (ja, nettopp!) utvidet betydning.  Dette har han selvsagt ikke suget av eget bryst.  Det er nettopp slik begrepet brukes i hele det contra-jihadistiske bloggmiljøet. Fjordman bruker det slik, Baron Bodissey (Gates ov Vienna) bruker det slik osv., osv.  Og Breivik bruker det slik - med fatale konsekvenser:  I hans forskrudde hode er altså kulturmarxistene synonymt med forræderne i en kommende krig mellom den muslimske og den kristne kulturen - og som sådan et legitimt militært mål.  Breivik har selv - mener han - fått et "kall" til å starte denne krigen, og har dermed på sitt vis forsøkt å framskynde "The Clash of Sivilisations".

Javel - kan vi ikke så gå videre?  La det utvidede kulturmarxismebegrep forsvinne bak lås og slå sammen med Breivik - og for øvrig la disse ekstrembloggerne få ha ordlekene sine i fred?  Jo, hadde det bare vært så vel - men det finnes røster både i offentligheten og i halvoffentligheten som har adoptert begrepsbruken.  Personlig har jeg vanskelig for å "høre" forskjell på samfunnsforståelsen i Breiviks manifest og en del av det som ytres av stemmer som Hanne Nabintu Herland, Jan Hårstad, Ole Jørgen Anfindsen og en del andre.

Så viser det seg sannelig også at det utvidede kulturmarxismebegrep oftere og oftere dukker opp her i VD - som et slags selvfølgelig "allemannseie", fullstendig utenfor enhver begrepskritikk (det står jo om det på Wikipedia...).

Forestillingen om at "venstresida" (Arbeiderpartiet, SV, Rødt, Venstre, Høyre, Senterpartiet, NRK, Klassekampen (og alle de andre "PK-mediene"), skoleverket, Humanetisk forbund, biskopene - og antakelig også store deler av KrF, og i hvert fall Vårt Land + resten av "eliten") - altså alle kulturmarxistene - har inngått i en slags sammensvergelse (sammen med Muslim Brotherhood) om en "dekonstruksjon" av alt norsk, alt vestlig, alt kristent - puh! - synes å være mer utbredt enn jeg i min villeste fantasi kunne drømme om for relativt kort tid siden.

Denne forestillingen - som selvsagt er en vrangforestilling - synes å ha særlig grobunn i visse (men ikke alle!) deler av FrP og i en del kristenkonservative miljøer.

Astrid Meland påpeker - helt korrekt - at det aldri innenfor denne såkalte "venstresida" har hersket særlig stor enighet om noe som helst.  Å slå sammen en rekke innbyrdes motstridende meningsposisjoner på denne måten tilhører fiksjonens verden.  Hvem kan ha nytte av en slik løgn?  Enhver får svare for seg selv - men Meland skriver følgende  med utgangspunkt i terroristen fra Utøya og regjeringskvartalet:

I kulturmarxistsekken til Breivik finnes alt han ikke liker, omtrent slik andre har gjort det med "jødebolsjevismen" eller "imperialismen".

Tenk litt på det neste gang du føler deg fristet til å slenge begrepsmessige meningsløsheter som "kulturmarxisme" eller "politisk korrekthet" inn på debattarenaen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt