Rune Tveit

Sosionom
40

Aril Edvardsen blir løftet opp

For meg er ikke det at han nå skal få prege Norwegians haler noe troens bevis, men det at livsprosjektet hans er fullført og lever videre kan vel ikke kalles noe annet enn nettopp - troens bevis`?

Publisert: 13. apr 2012

Aril Edvardsen vant avstemmingen over hvems bilde skal prege halen til Norwegians fly.Mange har stemt og Aril vant altså. For  noen dager siden gikk debatten varmt her på VD om hvorvidt Aril Edvardsen fortjener å fått sitt bilde på flyene til Norwegian. Når mener ikke jeg at dette er en hedersbevissing som henger veldig høyt, men bildet av ham kommer uansett til å sveve over himmelens skyer. Muligheten for at dette skulle skje har bekymret ateister og humanetikere i Norge. De har ment at Aril var en sjarlatan og uverdig heder og oppmerksomhet. 

At Aril Edvardsen nådde langt med sitt livsprosjekt er det liten tvil om. Mot alle odds oppnådde han å bygge opp er lite verdensimperium i en liten Sørlandbygd. Kvinesdal er på grunn av hans pågangsmot og tro blitt  kjent langt utenfor Norges grenser. Evangeliet om mannen fra Nasaret fokynte han med kraft hele sitt liv. Aril Edvardsens virker bærer frukter den dag i dag, og på grunn av det nettverk han bygde har Troens Bevis i dag et nedslagsfelt som nok er svært tungt for mang en Norsk human etiker å akseptere. 

Aril`s arbeid fikk påvirke mange menneskers liv. Mange fikk oppleve at livet ble forvandlet og at livet fikk mening og innhold. Spesielt fattige og utslått i Afrika og Asia har blitt velsignet på grunn av arbeidet som ble startet i den lille bygda på begynnelsen av 60 tallet.

Jeg har hatt gleden av å besøke Sarons Dal mange ganger, helt fra jeg som liten guttunge var der første gangen i 7-8 års alderen i 1963. Egentlig er det veldig unorsk det Aril Edvardsen oppnådde. Han fikk motstand både lokalt og nasjonalt i starten. Spesielt husker jeg striden fra de første årene på 70 tallet. Jeg husker at jeg som ung ble svært forvirret over denne harde striden blant dem som forkynte det samme budskapet. Sårene fra denne striden preget mange kristne i et par tiår. Mange ble kategorisert, var du en tur i Sarons Dal så ble det lagt merke til, var du ikke der så ble også det tillagt mening. 

Men livsprosjektet til Aril Edvardsen står solid plantet i dag, og arbeidet bærer sin frukt. Dette til tross for mange ikke troendes karakteristiker.  Egentlig står det dette som et symbol på hva tro er, og ikke vet jeg om Aril tenke over denne dimensjonen når han kalte bladet sitt for "Troens Bevis". 

For meg er ikke det at han nå skal få prege Norwegians haler noe "troens bevis", men at pågangsmot og tålmodig arbeid lønner seg, og det at livsprosjektet hans er fullført,  at det lever videre, kan vel ikke kalles noe annet enn nettopp -

 troens bevis`? 

Kommentar #1

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Nettopp

Publisert over 9 år siden
Rune Tveit. Gå til den siterte teksten.

Muligheten for at dette skulle skje har bekymret ateister og humanetikere i Norge. De har ment at Aril var en sjarlatan og uverdig heder og oppmerksomhet.

Derfor er det ekstra gledelig at folk flest har et annet syn på kristen virksomhet.

Ludvig Karlsen ble også en av vinnerne..noe som er like gledelig.

Kommentar #2

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.

Ludvig Karlsen ble også en av vinnerne..noe som er like gledelig.

Vitnesbyrdet etter Ludvig taler for seg selv. At noen få mennesker i denne verden er ateister er ikke noe problem for meg. At de bekymrer seg over dette sier vel mer om dem, enn om folk som AE og LK? 

Kommentar #3

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Høyt flyvende

Publisert over 9 år siden

Begge to er nå på sin rette plass, høyt der oppe, der de hører hjemme.

Kommentar #4

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.

Begge to er nå på sin rette plass, høyt der oppe, der de hører hjemme.

Det er litt av poenget, jeg syntes analogien er flott. :-O 

Kommentar #5

Ove Berg

1 innlegg  47 kommentarer

Hva med dyr?

Publisert over 9 år siden

Mennesker som har betydd noe og utført noe stort og som har avgått med døden får pryde flyhalen.

Hva med dyr da?

Da vil jeg foreslå følgende dyr:

Travhestene Rex Rodney og Alm Svarten.

Spekkhoggeren Keiko.

Elgen Albin.

Apekatten Julius når han avgår ved døden.

Kommentar #6

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Rune Tveit

Publisert over 9 år siden
" Han fikk motstand både lokalt og nasjonalt i starten. Spesielt husker jeg striden fra de første årene på 70 tallet. Jeg husker at jeg som ung ble svært forvirret over denne harde striden blant dem som forkynte det samme budskapet."

 

:::::::::::::::::::::::::

Nå fikk du ikke med deg at han var noe oppblåst i begynnelsen. Mange blir gjerne det når det begynner å lykkes, kanskje mer enn forventet. Dette er menneskelig.  Forkynnere som fremstilte Gud som en colaautomat slapp til og ble hyllet, blandt mye annet.

Den "harde striden" som du skriver om var i realiteten et forsøk på å moderere ham noe, og få ham "ned på jorden igjen."  Det lykkes i stor grad. Og etter min mening ligger Aril Edvardsens storhet i at han lyttet og lot seg formane og korrigere. Virkeligheten kan altså sees fra forskjellige innfallsvinkler, og jeg tror at de aller fleste som var med og satte ham på plass i 70 årene ble på mange måter hans støttespillere etter dette. På det amerikanske kontinent er det lite av slike formanings og korreksjonsverktøy ser det ut for. Derfor løfter humbugen seg stadig til nye høyder. Til og med egne fly, finansiert gjennom kollektskålen. Mer vet ikke jeg.

Derfor er det greit at han nå blir løftet opp fra jorden igjen, sikkert av mange av hans tidligere kritikere også. Flere store navn har blitt nevnt i denne sammenhengen, bl.annet Ole Hallesby.

Problemet med det hele er, at om et slikt fly, måtte Gud forby, en eller annen gang skulle komme til å styrte ville det kanskje vekke uheldige assosiasjoner blandt en del humanetikere og ateister - "hva sa vi".   Akk ja, det skal ikke være lett her i denne verden (:-)

 

Jeg synes egentlig denne debatten om dette temaet hele tiden fra trådstart av har vert helt bak mål.  Hvilken verdier er det det strides om her ?

Helt fra jeg skjønte at jeg selv ikke kom i betraktning i det hele tatt i dette valget har jeg brydd meg døyten om hvem som ble haleheng.  Men når det først ble disse to valget falt på, da må jeg nok med motstrebende raushet innrømme at disse to var bedre kandidater enn meg selv.  (:-)

 

 

 

Kommentar #7

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.

Nå fikk du ikke med deg at han var noe oppblåst i begynnelsen

Når har vel ikke jeg skrevet at han var det?

Hovedtema i mitt innlegg er hvordan livslang tålmodighet lønner seg, og at dette i de fleste sammenheng viser  seg som et resultat av tro. 

Tro er som bibelen sier, full visshet, og blir synlig i handlinger. 

Kommentar #8

Geir H Moen

33 innlegg  259 kommentarer

Publisert rundt 9 år siden

Veldig bra Arild og Ludvig på flyhalen to personer som har gjort mye godt i dette land og utover.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere