Verdidebatt

Shirin Ebadi og kvinners rettigheter

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi leser i dagens nyheter at Shirin Ebadi er fratatt sin fredsprismedalje og diplom av sitt eget lands myndigheter. Dette opprører oss, og stiller mange spørsmål

I sitt arbeid har hun nettopp stått opp for kvinners og barns rettigheter innenfor islam.

Jeg har det siste året lest om hennes arbeid, der hun selv har valgt å stille opp som forsvarer for de sju lederne av bahaisamfunnet, som sitter fenglet uten lov og dom i langt over ett år, og om hvordan Irans myndigheter har hindret henne i å utføre dette arbeidet.

Kan disse forhold ha noen sammenheng med det vi nå hører om?  - Jeg mener det kan ha det.    Det har vært flere pressemeldinger som denne fra 25 mai i år: http://www.bahai.no/1369.0.html      for dem som ønsker å lese sev, men klipper følgende:

"Angsten for baha'iene har vært utbredt blant prester og politikere i Iran helt siden 1844. Det provoserer at baha'iene hevder at kvinner skal ha samme rettigheter som menn, at det må være obligatorisk skolegang for alle (med prioritet til jenter), at de store skillene mellom fattig og rik må fjernes, at alle religioner er som kapitler i én og samme bok og at baha'i-troen er det foreløpige siste kapittelet i denne boken, at presteskapet har utspilt sin rolle, at menneskeheten har nådd sin modenhetsalder og må etablere en verdensorden som vil kreve at alle nasjoner avgir suverenitet på enkelte områder, at det internasjonale baha'i-samfunnet har sitt åndelige og administrative verdenssenter i Haifa, Israel, ikke for å provosere Iran, men som direkte konsekvens av at iranske statsledere selv fordømte baha'i-troens grunnlegger, Bahá'u'lláh, til landsforvisning og 40 års fengsel som endte i fangebyen Akka, nær Haifa, i det som da var del av det ottomanske riket. 

Nobelprisvinner Shirin Ebadi og hennes medarbeidere, som har påtatt seg å forsvare de sju baha’iene, får ikke snakke med dem. Ingen får se dem. Ingen får vite hva som skal skje med dem. "

At bahaitroen nettopp står opp for like rettigheter for kvinners og med menn, ser ut til å være noe av det mest "samfunnsfiendtlige" med denne troen for det muslimske styresettet i Iran.  - Bahaitroen  har  og har hatt perioder med voldsomme forfølgelser opp gjennom hele sin historie. - Jeg ser ikke bort fra at det nettopp er ved å påta seg dette forvaret av de 7 fengslede bahailederne, at hun har opplevd den urett vi nå får høre om angående sin medaljer og diplom. for fredsprisen.

Det er bare få dager siden en stor avis ble forbudt, ene og alene da den hadde publisert et bilde av et bahaitempel. -  Det sier noe om intensiteten i motstanden mot troen. Link: http://www.nytimes.com/aponline/2009/11/23/world/AP-ML-Iran-Bahais.html?_r=2&emc=eta1

mvh  Mette

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt