Verdidebatt

Islam og muslimer

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Når en diskuterer Islam snakker en da om muslimer? Nei.

Når en diskuterer SV sin politikk, snakker en da om SV-politikere? Nei.

Når en diskuterer kristendom, snakker en da om kristne? Nei.

Det er veldig lett å tenke i de baner at kritikk mot Islam er kritikk mot muslimer. Ja kanskje er det det. Men skal en la vær å kritisere Islam av den grunn?

Skal en la være å kritisere kristendom fordi mange kristne blir støtt av dette. Skal en la være å si noe om Regjeringens politikk fordi mange har stemt på dem. Nei vi skal ikke det.

Vi må akseptere at folk må ha rett til å si det de mener om enten det er Islam eller kristendom. Ytringsfriheten gir oss rom til det. Innen for dette med ytringsfrihet går den klare grensen mot den enkelte eller den enkelte som gruppe. Her skal en være ytterst forsiktig med å nevne uttrykk som. De som stemmer Ap, de som er muslimer, de som er kristne, Ja kanskje skal vi være forsiktig med uttrykk som sosialister også?

Det som vel er viktig er at vi kan diskutere med åpent sinn og stor takhøyde. Dette gjelder ikke bare den ene part, men like mye den andre part. Vet av erfaring at i en opphetet diskusjon kan det dukke opp avsporinger med: «Hva skal jeg si til mine muslimske venner om dette» Dette kan bli vel drøyt for å kvele en diskusjon. Derfor er det viktig at alle parter kan diskutere med åpent sinn og stor takhøyde uten å trekke frem dem det gjelder for å si det på den måten. Skal ytringsfriheten få lov til å leve må vi alle passe oss for dens begrensinger.

Stigmatisering av dem det gjelder er en klar begrensing i vår ytringsfrihet og slik må det være.

Dette er vel alle enige om?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt