Verdidebatt

Jesu møte med kvinner

Selv om fortellingene om Jesu møte med kvinner er enkle, formidler de mange følelser og Jesu kjærlighet for den enkelte. "Datter!" "Maria!" uttalt av Jesus må ha satt vedkommendes hjerter i brann for resten av livet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jesu tolkning av Det gamle testamente gikk inn i kjernen av Guds vilje og ord. Når Jesus refererer til ordet  "De to skal være et kjød", så etter min forståelse avskaffer han da flerkoneriet, som var en samfunnsordning i Det gamle testamentes tid, ikke bare hos israelene, men også hos andre folk. Jeg aner at også bak forbudet mot skilsmisse var Jesu tanker hos den svakere part i ekteskapet. I Malaki 3,16 står det at Gud hater skilsmisse og at mannen ikke skal være utro mot sin ungdoms hustru. Jesus kom for å sette undertrykte i frihet. Jesus hadde ikke en politisk oppgave med sammfunnsreformer. Han ville endre hjerteholdninger. Han forkynte for kjærlighet og mot maktmissbruk. Vi har all grunn til å anta at tilhøreres hustruer fikk det bedre, hvis de tok til hjertet det Jesus sa.

Jeg gleder meg når jeg leser om Jesu møte med kvinner. I boken "Bibelens kvinnesyn" beskriver  Turid Polfus Smith levende, hvordan en krumbøyd kvinne, "en Abrahams datter" ble helbredet av Jesus i en synagoge der Jesus underviste. Kvinnene fikk ikke lov å komme foran i synagogen, men Jesus brydde seg ikke om det mens han kalte henne til seg. Denne kvinnen begynte tilmed å prise Gud foran i synagogen etter at Jesus hadde helbredet henne. Det likte ikke fariseerne. For dem var en kvinnes stemme "skitten nakenhet". (Talmud). Luk 13,10-17.

En kvinne som hadde hatt blødninger i tolv år ble også helbredet av Jesus. Jesus ville ikke heller skjule henne eller hennes vitnesbyrd, som hun framla foran folket. Luk 8, 43-48. Jesus samtalte lenge med en samaritansk kvinne hvems syndeliv han avslørte, og hun gikk og forkynte om ham etterpå. Og det var kvinner som var første vitner til Jesu oppstandelse. Jesus selv befalte Maria Magdalena  å gå og forkynne om oppstandelsen til de mannlige disiplene.

Selv om fortellingene om Jesu møte med kvinner er enkle, formidler de mange følelser og Jesu kjærlighet for den enkelte. "Datter!" "Maria!" uttalt av Jesus må ha  satt vedkommendes hjerter i brann for resten av livet.

Publisert også på bloggen  http://hanslike.blogspot.com/

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt