Werner Skaug

63

Den seksuelle reformasjon

Publisert: 8. mar 2012

I sin tid var Martin Luther en stor reformator. Vi kjenner alle til hvordan han til slutt landet på at rettferdighet er en gave. Av tro og ikke gjerninger. Men hvordan var tilstandene før han hang opp sine teser på kirkedøra i Wittenberg? Teologisk kaos. Vi tar for gitt i dag det som han pionerte fram.

I noen år nå så har "den nye reformasjon" ettertrykkelig spikret de ti bud og resten av Moseloven der den hører hjemme - på korset. Oppfylt og avsluttet. Dette har satt millioner av troende fri fra lovens åk og slaveri.

Men hva med sex og samliv? Jeg mener det er på høy tid med en reformasjon på dette området. Kristne har gjennom hele kirkehistorien laget bud og regler som man ikke finner i Bibelen. For det meste forbud. Selvsagt. Og vi vet alle hvordan Jesus reagerte på, og uttalte seg, om menneskebud. Han likte ikke at mennesker lagde religion ut av egne påfunn, for så å kalle det "Guds vilje".

Så hvor er vi i dag? Jeg er redd vi er der den katolske kirke var før Martin Luther kom på banen; vi lever i et teologisk kaos med lag på lag av menneskebud hva seksualitet angår. Martin Luther gjorde det mulig for hver enkelt å lese Bibelen på egen hånd. Vi leser at de første kristne sjekket det apostlene lærte opp mot Skriftene, for å forsikre seg om at det de fikk forkynt, stemte eller ikke.

Nå om dagen leser jeg gjennom Bibelen og studerer temaet sex og samliv i Bibelen. Det er utrolig å tenke på hvor mye som blir forkynt av menneskebud. Ting Bibelen ikke engang nevner. Og langt mindre forbyr. Betyr det at de kristne bare skal slippe alle hemninger? Nei, det er ikke det jeg sier. Men det er like galt å hemme seg selv på dette området når Gud ikke har forbudt noe.

Det var Gud som oppfant sex. Ikke djevelen. Men man skulle nesten tro at sex var av det onde når man leser enkelte kristne bøker, og hører på enkelte prekner. Jeg kommer ikke med noen fasit. Ingen liste med rett eller galt i dette spørsmålet. For da er man jo like langt; man godtar det en annen kristen sier, uten å lese seg opp på temaet selv. Jeg overlater til andre å studere dette temaet på egen hånd. Hvis folk tør. For det kunne jo være at man kom til en annen konklusjon enn det pastoren underviser! Har man da ryggrad nok til å si seg uenig? Styrke nok til å leve ut sitt eget syn, selv om det strider mot det en rekke kristne hevder Bibelen sier om temaet?

En psykolog sa en gang: "Hvor skal de kristne gjøre av seksualiteten sin?" Jeg stiller meg det samme spørsmålet. Men én ting har jeg bestemt meg for: Jeg skal ikke la en annen kristen styre livet mitt med Bibelen i hånd, hvis jeg selv er uenig med vedkommende om hva Bibelen lærer.

Bibelen er en bok man må tolke. Kristne kommer til ulike konklusjoner hva sex og samliv angår. Men én ting er sikkert; kristne har skapt lag på lag av læresetninger og teologi om sex. Og en god del av det er menneskebud. Noe Jesus sa vi ikke skulle gjøre. Og langt mindre følge. Tør du å reformere ditt eget syn på dette området - hvis det da i det hele tatt trengs? Du får selv avgjøre.

Kommentar #1

Arja Larsen

44 innlegg  1011 kommentarer

Publisert over 8 år siden
Werner Skaug. Gå til den siterte teksten.
Nå om dagen leser jeg gjennom Bibelen og studerer temaet sex og samliv i Bibelen. Det er utrolig å tenke på hvor mye som blir forkynt av menneskebud. Ting Bibelen ikke engang nevner

Det ble uklart for meg hva den seksuelle reformasjon etter Bibelen går ut på etter ditt syn. Kan du nevne noen menneskebud om emnet, ting som Bibelen ikke engang nevner.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere