Verdidebatt

Gjør Joseph Kony berømt!

En video som nå eksploderer på Facebook, Youtube og Vimeo, tar sikte på å gjøre lederen for den ugandiske opprørsgruppen The Lord`s Resistance Army, Joseph Kony, berømt. Ikke for å hedre han, men for å få han dømt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den neste samfunnsendringen med utspring i sosiale medier kan nå være under oppseiling. En halvtimes film laget av regisøren Jason Russel har spredd seg hurtigere enn ild i tørt gress i vår digitale verden. Potensialet er nok ikke like stort som ved den Arabiske våren, men for det ugandiske folk som har vært terrorisert av denne mannen og hans opprørsgruppe LRA siden 1987, vil det være av tilsvarende betydning.

LRA eller Herrens armè, som den gjerne kalles på norsk, har spredd død og fordervelse i sine bestrebelser på å innføre et religiøst teokratisk regime i Uganda, basert på en synkretisk kristendom. De har blitt anklaget for omfattende brudd på menneskerettigheter, deriblant kidnapping av sivile, bruk av barnesoldater og flere massakrer.
Det kan synes som hårete mål av en idèalistisk filmskaper å skulle gjøre en ende på denne tragedien. Men etter den Arabiske våren kan ingen lenger avskrive påvirkningskraften i de sosiale medier. Denne kampanjen har da også allerede gjort inntrykk på den amerikanske regjering som i oktober 2011 sendte 100 "rådgivere" til Uganda for å hjelpe dem med å arrestere Kony.   
Kanskje burde kristne være særlig opptatt av å vise sin avsky overfor denne forbryteren som skitner til deres religion ved å bruke den til å legitimere krigsforbrytelser.
På samme måte som muslimer flest bør skjønne viktigheten av reformere inhumane tolkninger av islam, og sekularister flest bør protestere mot at Syrias president Assad massakrerer tusenvis i sekularismens navn.

Uansett religiøst ståsted; bruk gjerne en halvtime på denne filmen, og spre den på din FB-side! 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt