Ingar Eriksen

4

Vektklasser i skihopp?

Skal vi akseptere at det i skihopp bare konkurreres i vektklassen "fluevekt" når man enkelt kunne kompensert for vekt i regelverket?

Publisert: 21. feb 2012

I går fikk vi meldingen på alle kanaler om at skihopper Johan Remen Evensen legger opp som skihopper i en alder av 26 år, og rett før VM i skiflyging i Vikersund. Alle har sett at sesongen har vært tung for skihopperen med verdens lengste skihopp, men få av oss har vært klar over den sammenhengen han ga i sin begrunnelse: «Jeg har rett og slett blitt tyngre. Jeg klarer ikke å komme ned på den vekta jeg bør være på». Dette sier en ung flott mann som ingen ville tenke på hadde «vektproblemer»!

Da jeg vokste opp på 60-tallet var skihopping for tøffinger, og tøffinger er ofte fysisk sterke. Derav kom også uttrykket «krafthopper» om de som satset så hardt at det knakte i trestillaset. Og den tøffeste skihopperen hoppet som regel lengst. Nå har utviklingen av skisporten gått mer mot «flyging» og vi har fått en helt ny teknikk og type skihoppere. Ingen ting i veien med sportens utvikling av både V-stil og satsteknikk, men skihoppingen har også fått nye betingelser og regelverk. Skilengden tilpasses skihopperens høyde og det er strenge krav til både skiene og hoppdressene ut fra aerodynamiske forhold. I tillegg har det nettopp blitt et poengsystem som kompenserer for ytre forhold som motvind eller medvind. Like fullt vet alle at innenfor dagens regelverk vil det lønne seg å være en lang tynn pinglete skihopper som hopper i motvind. Er det på tide å innføre vektklasser også i hoppsport? Jeg mener det, dette har vært diskutert før, og vekt sammen med høyde kunne regulere skilengden.

Det er tragisk at en flott ung spenstig idrettsutøver skal måtte pine seg «til døde» for å kunne hevde seg i en konkurransegren man enkelt kunne regulert på en rettferdig måte med noen cm på skilengden. Vi husker alle noen forferdelige bilder av de tyske skihopperne i bar overkropp for noen få år siden, de så ut som de kom rett fra en konsentrasjonsleir. Dette gir noen etiske betenkeligheter og er et svært dårlig signal til unge idrettsutøvere.

Takk, Johan Remen Evensen for en flott idrettskarriere og en idrettsutøver mange har satt pris på, og takk for at du sa i fra om vektproblematikken. Jeg håper dine etterfølgere i hoppbakken vil få et mer rettferdig regelverk som ikke favoriserer fluevekt slik som nå!

 

Kommentar #1

Mons Henrik Slagsvold

160 innlegg  2436 kommentarer

Skiflyging.

Publisert over 9 år siden

Takk for et godt innlegg om min favorittsport. Jeg er hjertens enig med deg. Skihopping har etter min mening fjernet seg mer og mer fra det vi før kalte skihopping og kommet stadig nærmere hanggliding hva de grunnleggende fysiske og aerodynamiske betingelsene angår. Men flott er det når man endelig får avviklet et renn. 

Men såvidt jeg forsto innførte man noen vektbegrensninger da slankingen tok overhånd. Vi hadde en sterk rekrutt til landslaget på mine kanter da man startet denne jakten på minimal vekt. Han trakk seg av denne grunn fra hele idretten. Hvis han måtte se ut som han kom rett fra Belsen kunne det være det samme.

Ditt forslag om vektklasser har jeg problemer med å se for meg. Var det mulig å operere med en eller annen variant av minimums BMI?

Kommentar #2

Ingar Eriksen

4 innlegg  284 kommentarer

Klassifisering av høyde/vekt!

Publisert over 9 år siden
Mons Henrik Slagsvold. Gå til den siterte teksten.

Ditt forslag om vektklasser har jeg problemer med å se for meg. Var det mulig å operere med en eller annen variant av minimums BMI?

Det skal være noen reviderte regler for minimumvekt ift høyden eller BMI som jeg ikke kjenner innholdet av. Kanskje noe tilsvarende de reglene som gjelder i langrenn og som stanset Kristin Størmer Steira fra å stille i et par WC renn nylig.

Etter dagens regelverk betyr dette at en allerede veldig slank skihopper spiser og trener spenst i oppkjøringen til sesongen. Han får skilengde (dvs. lengde på forskia ved å flytte bindingen) ut fra sin høyde, for deretter å slanke seg maksimalt for å komme helt ned til tillatt minimumsvekt ift høyden. Slik må han gå gjennom hele vintersesongen med konkurranser hver helg. Dette er en idiotisk regel som fremmer spiseforstyrrelser!

Jeg mener det burde blitt et system med klassifisering av skihopperens normale høyde/vekt. Med en slikt system ville en skihopper med målene 180cm/65kg få en gitt skilengde, mens en med målene 180cm/70kg får en lengre ski. Dette lar seg beregne på samme måte som det allerede beregnes forskjellige skilengder etter skihopperens høyde.

I nyhetene i kveld sto tidligere skihopper Daniel Forfang frem igjen. Han var en lovende skihopper som la opp i 2006 fordi han ikke orket slankepresset gjennom hele vintersesongen. Han oppga en høyde på 184cm og veide på det minste 61,7kg. Han har beskrevet hvordan hele kroppen kom i ulage med den nedpinte vekten. Nå etter at skihoppingskarrieren er over har han en matchvekt på 93kg.....

Kommentar #3

Arild Kvangarsnes

2 innlegg  4155 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Ingar Eriksen. Gå til den siterte teksten.

Skal vi akseptere at det i skihopp bare konkurreres i vektklassen "fluevekt" når man enkelt kunne kompensert for vekt i regelverket?

Noen er bygd for skihopping, andre er bygd for kulestøt.

Jeg stemmer for en fluevektklasse i kulestøt.

Kommentar #4

Ingar Eriksen

4 innlegg  284 kommentarer

Forskjellige fysiske forutsetninger

Publisert over 9 år siden
Arild Kvangarsnes. Gå til den siterte teksten.

Noen er bygd for skihopping, andre er bygd for kulestøt.

Jeg stemmer for en fluevektklasse i kulestøt.

Ja, men kulestøt i fluevekt-klassen burde kanskje benytte fluevekt-kule? Ellers ville kula raskt gå inn for landing etter 2-3 meter, og det hadde kanskje ikke vært så motiverende for utøverne…

For noen år siden var det ganske stilig å se landslaget i fotball med Jostein Flo side om side med Mini Jakobsen på lagbildet, den ene en halvmeter høyere enn den andre. Begge spilte på midtbanen, men de spilte på hver sine kvaliteter. Jostein ville helst ha en 70 meters Flo-pasning og luftduell, mens Mini ble ganske hjelpeløs hvis han ikke fikk en kjapp Mini-pasning langs bakken.

I lagspill kan forskjellige fysiske forutsetninger dyrkes og kompenseres for. Jeg har sett verdens høyeste basketballspiller, Yao Ming, med 229cm på strømpelesten spille i NBA for Houston Rockets. Han hindret motstanderne i å score ved å nærmest dekke halve kurvåpningen med hånda! Egentlig helt usportslig spør du meg, men til gjengjeld var han ikke så rask og ble flere ganger fintet ut av «småguttene» på 195cm.

Det kan være imponerende å se idrettsutøvere spille på suverene fysiske forutsetninger, i f. eks. høydehopp er det kun fysikk + teknikk som avgjør hvem som er best. I hoppsporten er det en rekke tekniske forhold som vind, avsats (fart), utstyrets aerodynamiske egenskaper og totalvekten som bestemmer hvor langt det kan hoppes. Uten regler og krav til f. eks. utstyret ville hopprennene utviklet seg til en ren utstyrskonkurranse og hopperne ville se ut som et oppslått telt når de landet. Tilsvarende regler burde videreutvikles for å ivareta hopperne slik at ikke hoppsporten lager mesterskap i «beinrangel»!

Kommentar #5

Arild Kvangarsnes

2 innlegg  4155 kommentarer

Publisert over 9 år siden
Ingar Eriksen. Gå til den siterte teksten.

Tilsvarende regler burde videreutvikles for å ivareta hopperne slik at ikke hoppsporten lager mesterskap i «beinrangel»!

Hvis det å være tynn er en viktig kvalitet i hopp, så står enhver utøver fritt til å være tynn. På ett eller annet tidspunkt så blir en så tynn at en ikke klarer å prestere godt. Da er en nødvendigvis ikke skihopper lenger. At det ikke er bra for kroppen på lang sikt er ikke et argument i denne sammenhengen. Svært mange idrettsgrener representer risiko og stor slitasje på både skjelett, muskulatur og organer.

Sunnhetsidealet er en myte i toppidrett. Det er rett og slett farlige greier. Det beste hadde sikkert vært at en sluttet å sende slikt nonsense ut i media i det hele tatt. 

Kommentar #6

Ingar Eriksen

4 innlegg  284 kommentarer

Idrett og media

Publisert over 9 år siden
Arild Kvangarsnes. Gå til den siterte teksten.

Sunnhetsidealet er en myte i toppidrett. Det er rett og slett farlige greier. Det beste hadde sikkert vært at en sluttet å sende slikt nonsense ut i media i det hele tatt.

Du mener kanskje at det aller beste hadde vært å ikke vise toppidrett i media heller...?

Det er mye som er ekstremt i toppidretten idag, og alt er ikke like sunt, nei! Men at vi ikke skulle snakke om det som er grums, juks og usunt i idretten blir en litt merkelig uttalelse. Få alt frem i lyset! Jeg synes nå likevel det er værst med doping og juks i spillet drevet frem av kommersielle interesser. Der er ikke akkurat hoppsporten det værste idrettsgrenen.

Så har vi opp igjennom sett noen usympatiske surpomper av noen idrettsstjerner, deres syn på utenomidrettslige spørsmål pluss avsløringer i idrettsstjerners privatliv kunne vi med fordel bli spart for å få brettet ut i media.

Johan Remen Evensen derimot har vist seg som en sympatisk fyr i media, en person vi godt kunne lytte til når det gjelder spørsmål om hoppsporten. I kveld fikk vi bekreftet nyheten om at en annen sympatisk skihopper gjør comeback i bakken, nemlig Anders Jakobsen. Han ønsker vi velkommen tilbake med glede!

Kommentar #7

Ingar Eriksen

4 innlegg  284 kommentarer

"Å hoppe etter Wirkola"

Publisert over 9 år siden

Så er WM i skiflyging i Vikersund over og vi kan glede oss over innsatsen og sølvmedaljen til unggutten Rune Velta. Jeg synes imidlertid det var kjekt (enda en gang) å høre et intervju med barndommens store helt, Bjørn Wirkola, skihopperen som hadde alt; kraft, mot, timing, balanse, stil og et fjellstøtt Telemarknedslag. Verdensmester i 1966, vant hoppuka 3 år på rad, verdensrekord i skiflyging i Vikersund. Mot slutten av intervjuet sier Wirkola forsiktig: «Da jeg var på topp veide jeg 15 kg mer enn de som hopper i dag….». Det betyr at hvis Wirkola hadde vært ung i dag hadde han ikke hatt noen sjanse til å hevde seg i konkurransen – såfremt han ikke slanket seg «til døde»! Da hadde Wikola sannsynligvis bare vært en skygge av seg selv. Og hadde vi ikke hatt Wirkola hadde vi heller ikke hatt uttrykket «å hoppe etter Wirkola», hva slags uttrykk skulle vi da brukt i livets mange situasjoner hvor dette uttrykket beskriver alt….?

Hadde FIS fulgt med i timen hadde de tatt grep for lenge siden og satt utstyrsreglene etter en standard skihopper med en viss vekt/høyde eller BMI. En skihopper med fluevekt skulle ikke hatt fortrinn, men reglene skulle regulert utstyret (skilengde, hoppdress, totalvekt) slik at det ble rettferdig konkurranse. Deretter kunne alle stilt i samme hopprenn, hoppe fra samme avsats og den beste hopperen kåres!

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere