Sølvi Sveen

32

Stein i glasshus

Publisert: 18. feb 2012

Jeg har fått med meg at det er mange som reagerer på Martha, engleskolen og englene hun tror hun vi har rundt oss.

Det er mange som tror på noe som rent vitenskapelig per i dag ikke lar seg bevise.
Enkelte "trosretninger" har flere tilhengere enn andre ting folk tror på. Men de lar seg likevel ikke bevise noe mer enn trosretninger som har færre tilhengere.

Jeg er åpen for alt, men tror ikke på noe konkret som bibelens gud, koranens gud, englene til Martha, demoner, tusser og troll, eller andre guder og vesener mange mener at de enten har følt, sett eller hørt.

Om en person eller tusen personer ser, hører eller føler noe som ikke kan forklares vitenskapelig, så må jeg jo uansett tro at for disse menneskene så er det en reell opplevelse for dem. Og den ene personens opplevelse er akkurat like reell for ham eller henne som opplevelsen til de tusen personene.

Å diskutere hvem som sitter på "sannheten" når det kommer til ting man tror på, vil aldri føre frem til en enighet. Om det så er kun en person som er uenig med tusen andre, så kan man likevel ikke konkludere med at noen av partene eier sannheten noe mer enn den andre. Fordi ingen kan bevise sin overbevisning. Og ingen kan motbevise den andre sin overbevisning.

Slike ting kan man diskutere så fillene fyker. Man kan ramse opp bibelvers, fortelle overbevisende historier om å ha sett engler og fjær, lese fra andre hellige bøker, legge frem "tegn og undere" på både himmel, kropp og andre ting som plutselig viser et eller annet "tegn" fra akkurat det man selv tror på.
Men tenker man seg at man aldri har hørt om noe som helst som går an å tro på, og ser ting utenfra med disse øynene, så er jo alt like utrolig eller troverdig.
Da står det jo egentlig på hvor flink (og kanskje karismatisk) personen som skal overbevise er til å fortelle. For bevis finnes jo ikke.
Men hvor flinke noen er til å fortelle eller overbevise andre sier jo egentlig bare noe om at personen er en god "salgsperson", ikke noe som helst om det han selger er noe å samle på eller ikke.

For dem som tror på noe, så vil jo det å se noen fornuft i det noen andre tror på, være svært vanskelig. Og med litt selvinnsikt og selvransakelse, så skjønner man jo da at det kan være like vanskelig for andre å se noen fornuft i det man selv tror på.
Man kan selvfølgelig stikke hodet i sanden og nekte å se dette, fordi man garantert "har rett". Omtrent like rett som den ene av to barn i sandkassa som krangler om hvem av dem som har den sterkeste pappaen. Å gi seg er ikke et alternativ fordi man bare vet det. Og lukker dermed mer eller mindre øyne og ører, tar på seg skylapper og kjører på for å senke sin motstander sønder og sammen. Fordi man har rett, og den andre helt klart tar feil!

Men er ikke en slik oppførsel å kaste stein i glasshus?

Hvorfor klarer ikke enkelte å kjenne seg selv igjen i den som ikke tror på hva man selv tror på. For man vet jo hvor vanskelig det selv er å tro på noe annet enn hva man selv er overbevist om.
Og man vet hvor utrolig "idiotisk" enkelte slike ting kan fremstå. På samme måten som man jo da bør skjønne at for andre så vil det man selv tro på fremstå akkurat like "idiotisk".

Hvor mye ydmykhet og selvinnsikt har vi som er overbevist inn til margen om noe, når det kommer til å kjenne oss igjen i vår annerledes neste?


Kommentar #101

Geir Rune Larsen

2 innlegg  3811 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Sølvi Sveen. Gå til den siterte teksten.

Er jo vanskelig dette med barn og døden.
Spesielt guttungen min har hatt mange tanker rundt dette med døden. Og han slet veldig når han skulle legge seg om kvelden i en periode etter min oldemor døde. Enda hun var jo gammel og hadde hatt en langt og godt liv. Hun ble nesten 100 år :)

Ja det er riktig barn er ærlige og skjuler ikke sin redsel, voksne skyver det bak slik at vi ikke trenger å minnes om det ubehagelige..

men jeg husker hvor redd jeg selv var og hvor utrolig lite trøst ordene "jeg vet ikke" fra min ugudelige mor gav meg..

Da jeg var 9 år gammel døde moren til en jente  jeg kjente av leukemi  , og rett over gaten døde en mann jeg pratet med daglig  han var da i treveårene og  nyremaskinen kunne ikke lenger  holde ham i live..

å få døden så nært inn på seg i den alderen var forferdelig, jeg hadde mareritt i årevis etter dette og hadde en veldig dødsangst..

Personlig opplevde jeg ikke at dette slapp før jeg sa ja til Jesus, da forsvant både den enorme tomheten som holdt på å sise meg opp og dødsangsten..

For meg var det ett under..og det er det fortsatt etter 30 år..

Kommentar #102

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

For det første :-)

Publisert nesten 10 år siden
Sølvi Sveen. Gå til den siterte teksten.

Hvis alle skulle gjøre slikt mot ens annerledes neste fordi akkurat deres tro sier at man skal gjøre slik, så ville jo nestekjærligheten her i verden ha gått nedenom og hjem.

Jeg mente ikke å grave, ville bare gjøre et forsøk på å formulere meg litt mer tydelig :-) Jeg ser hva du sier og jeg er enig i mye av det. Jeg er selv "motstander" av "oppsøkende evangelisering", nettopp fordi man da tråkker inn i folks private sfære. Jeg har selv en (slags) tro på Gud, men kom plutselig til et punkt i livet der troen begynte å svikte og at det jeg trodde på tidligere, kanskje ikke var sant allikevel.

Jeg tror at dersom noen virkelig er interessert i hva bibelen har å si, så oppsøker man kristne selv eller leser bibelen selv. Det er hvertfall det jeg anbefaler :-) Jeg snakker gjerne om tro, men har blitt veldig klar over at det "bare" er tro og legger derfor ikke hele livet mitt ned for noe som jeg ikke vet noe sikkert om.

Men forestillingen om noe "mer" en god Gud, som ønsker kontakt, er jo en god tanke. Jeg ser ikke noe negativt i å fortelle andre om det, dersom man tror på det. Men det er vesentlig hvordan man fremlegger budskapet. Rart at så mange kristne ikke innser det. I sammenhenger jeg har vært i, har det vært et pluss at folk har blitt sinte når de har fått høre "budskapet", fordi da har "hjertet blitt beveget". Så man skal ikke se bort fra at de som provoserer med trusler om evig pine, har nettopp det på agendaen, å "bevege hjerter".

 

Kommentar #103

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Anne Jensen. Gå til den siterte teksten.

Jeg mente ikke å grave

Den som har intet å skjule har heller ingenting å frykte :)

Tror jeg er såpass åpen om ting, og klar på hva jeg mener om det jeg har en mening om.

Så i min "naivitet" tenker jeg aldri at noen graver :)

Kommentar #104

Bjørn Erik Fjerdingen

124 innlegg  7334 kommentarer

Troende som skinnende rene?

Publisert nesten 10 år siden
Anne Jensen. Gå til den siterte teksten.

Kristennavnet forplikter, slik jeg ser det

Dette er typisk ateistisk tankegods.  Du og andre innbiller dere att troende tror at de er bedre enn andre mennesker.  Vi er alle mennesker og ingen av oss er skinnende rene.  Heller ikke du og ihvertfall ikke jeg.  Det er forskjell på troende, vi er forskjellige individer akkurat som ateister og alle andre mennesker.

Forskjellen fra jeg var ateist til jeg ble troende er at jeg som ateist så på meg selv som sterk og innrømmet sjelden feil jeg gjorde.  Samvittigheten min var overkjørt så ofte at jeg ikke merket den.

Men, da troen kom, kom samvittigheten og jeg ble virkelig oppmerksom på alle gangene jeg hadde såret andre, overkjørt kanskje noen osv.  Det ble mye jeg måtte  be om tilgivelse for.  Til slutt måtte jeg tilgi meg selv.  Angeren ble stor.  Det er en stor forskjell.

Troende er ikke skinnende rene og tror de er bedre enn andre.  Derimot er vi troende er klar over våre feil, mangler og svakhet.  Jeg vet jeg gjør feil og er svak, men jeg forsøker å gjøre så godt jeg kan mot min neste.  Det er ikke om å gjøre å være verdensmester for troende

Jeg bruker Bibelen som rettesnor i livet mitt.

I mitt rike sa Jesus er de svakeste de sterkeste - de største de minste.  Han kom ikke for å frelse de skinnende rene, for de finnes ikke på jorden.  Han kom for å frelse de fattige, de uføre de laveste på samfunnsstigen.  Som fattig menes også åndelig fattig.

Men naiv skal en ikke være og gjerne fortelle om troen.  En skal ikke la seg tråkke på selv om en er troende.   

Kommentar #105

Rune Staven

402 innlegg  12111 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Bjørn Erik Fjerdingen. Gå til den siterte teksten.

Troende er ikke skinnende rene og tror de er bedre enn andre.

Hei Bjør Erik

 

Den største forskjellen på en troende og en ikke tronde, er den Hellige Ånd som den troende er blitt gitt, som stedsfortreder, som hjelper, trøster og i åpenbarelse. Forskejellen er liv eller død. Det ytre menneske har ikke forandret seg, med en gang, men når forandringen begynne å skinne innefra, så vil vi også bli påvirket i det ytre, slik moses ble da han kom ned fra fjellet med steintavlene, Han måtte tildekke sitt ansikt, å bli påvirket av Guds kjærlighet og kraft, er noe alle kan se. Vi er ikk bedre mennesker enn andre, det er sant. hva er vår plikt som kristne, jo det å være salt og lys.  Det talente vi er blitt gitt er godt å bruke. For det talentet er allerede VELSIGNET. slik at vi kan benytte oss av det. Det er ikke vår jobb å dømme ikke troende. de lever sitt liv. og som du sier vi skal ikke la oss tråkke på. men være ydmyke og standhaftige i sannheten. Den gyldne regel som du nevner er en rettesnor for oss alle.

 

 

Gud velsigne deg bjørn

 

mvh

Rune

Kommentar #106

Bjørn Erik Fjerdingen

124 innlegg  7334 kommentarer

Ateistenes "galskap" i Dagbladet

Publisert nesten 10 år siden

Dagbladet skriver i dag på dagbladet.no om ordssbruken troende blir møtt med:

 

Engler og «de andres» galskap

Dersom kommunikasjon med engler er galskap, er all åndelig kommunikasjon galskap, altså er all verdens religiøse eller spirituelle mennesker gale. Det har jo vært fremmet som påstand før, men særlig formålstjenlig er det ikke. Det gir oss dårlig innsikt i hva religion eller spiritualitet er eller kan være for store grupper av mennesker, det forkludrer muligheten til å påvise religiøs maktmisbruk der den finnes, og gjør psykiatri som fagfelt meningsløst. Og ikke minst opphøyer slike sykeliggjørende dommer over «de andre», en selv til noe mystisk og allvitende

 

Det må da være til ettertanke for noen.  De som ikke eier folkeskikk.

Kommentar #107

Bjørn Erik Fjerdingen

124 innlegg  7334 kommentarer

Godt innlegg

Publisert nesten 10 år siden
Rune Staven. Gå til den siterte teksten.

. Det er ikke vår jobb å dømme ikke troende. de lever sitt liv. og som du sier vi skal ikke la oss tråkke på. men være ydmyke og standhaftige i sannheten. Den gyldne regel som du nevner er en rettesnor for oss alle.

Takk for et godt innlegg og den gode hilsen Rune.   Takk det samme.

Jeg er fullstendig enig i det du skriver.

Kommentar #108

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Bjørn Erik Fjerdingen. Gå til den siterte teksten.

Dette er typisk ateistisk tankegods.

Jeg tror det er "bibelsk tankegods". Ikke at kristne er bedre enn andre, men at (som jeg skrev) kristennavnet forplikter :-)

 

Kommentar #109

Bjørn Erik Fjerdingen

124 innlegg  7334 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Anne Jensen. Gå til den siterte teksten.

men at (som jeg skrev) kristennavnet forplikter :-)

Forplikter overfor Gud og Jesus, ja.  Men det var ikke det jeg kommenterte.  Det var oppfatningen jeg har møtt hos mange ateister.  Den er at de tror at troende selv mener de er bedre mennesker enn andre.  Det er en misforståelse. 

Trodde jeg klargjorde det i kommentaren du viser til.

Kommentar #110

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Bjørn Erik Fjerdingen. Gå til den siterte teksten.

Det var oppfatningen jeg har møtt hos mange ateister.

Det er jo dette som er et av hovedpoengene mine i åpningsinnlegget.

Dette med at uansett hva man tror på eller ikke tror på, så er det noen fra de andre "gruppene" som kommer og tråkker på en, eller forsøker å tråkke på en.
Kanskje mange ganger ubevisst, men likevel så er jo en handling en handling, og ord er ord.

Og så dytter folk hverandre i "båser" og sier at kristne tenker slik, ytrer seg slik, og er liksom "like ille" alle sammen. Og ateister er også en "bås" med mennesker som tenker likt, snakker likt, og rakker ned på alt av tro.
Og alle grupper føler at de andre gruppene er verst, fordi man kjenner sin egen tå som blir tråkket på langt mer nært og oftere enn når man selv (eller andre som er i samme "bås" som en selv) tråkker andre på tærne.

Jeg tenker at vi alle er individer, og at ingen kristne er like, ingen ateister er like, ingen muslimer er like, osv. I måten man snakker på og behandler andre mennesker og grupper, så kan man finne like mye (og kanskje mer) likhet blant mennesker som kommer fra alle disse gruppene.
Og man finner også de "sorte fårene" som ikke vet å behandle sin annerledes neste som man selv ønsker å bli behandlet i alle disse gruppene.
Og jeg tenker at den likheten mellom folk sier langt mer om mennesker, enn om de er kristne, ateister, muslimer, osv.

Mange slår også rundt seg med nedsettende ord om "motsatt" gruppe FORDI de andre jo gjør det "hele tiden". Som om å la seg gå ned på et nivå man i utgangspunktet kritiserer er noe sjakktrekk for å fremstå som troverdig på noe vis.
Da gjør man jo mot sin neste hva man ikke ønsker at sin neste skal gjøre mot en selv. Og forsøker å stoppe sin neste med disse ekle handlingene med å være like ekkel tilbake.
Hører jo ikke hjemme noe sted egentlig, og hvertfall ikke blant voksne mennesker.

Det er jo egentlig ikke å kaste stein i glasshus engang. Det er å slå hull i båten man deler med sin meningsmotstander fordi man ønsker å drukne den andre....og glemmer at man selv heller ikke kan svømme...

Kommentar #111

Bjørn Erik Fjerdingen

124 innlegg  7334 kommentarer

Vi er helt på linje

Publisert nesten 10 år siden

Sølvi

Du og jeg er helt på linje.  Det er noen som skjærer alle over en kam.  En av mine beste venner er ateist.  Han er et godt menneske, og hisser seg ikke opp over at jeg er troende.  Vi respekterer hverandres standpunkter og ståsted.  Jeg var selv ateist i over 30 år og respekterte da troende og Bibelen. 

Men akkurat her inn på VD og andre debattsteder hagler det med beskyldninger mot troende og troen av verste slag.  Da reagerer også noen troende med stempling. 

Det er egentlig pinlig oppførsel av godt voksne.  Hadde det samme skjedd ansikt mot ansikt utelukker jeg ikke slåsskamp.  Men her inne og andre debattsteder, er det et fristed liksom hvor noen tillater seg nedrige kommentarer og slett oppførsel.

Ateistene begynner i hovedsak fordi de reagerer på noe som står i Bibelen.  Troende viser til skriftsteder som sier noe om hva resultatet er om en håner Gud eller de som ikke tror.  Da er de i full gang.  Akkurat som om troende er ansvarlig for hva som står i Bibelen.  Troende prøver å følge Jesu ord og legger vekt på nåden - tilgivelsen -barmhjertigheten og ikke minst kjærligheten, som er Jesus gode melding og håp til mennesker.

Jeg frikjenner ikke troende som tar igjen, men noen provoserer langt over streken.

Det er en viktig debatt du har greid å reise.  Fint at du trekker en sammenligning med mobbing.  Voksen mobbing er ikke noe hedersutrykk akkurat.

Ha en fin kveld!

Kommentar #112

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Klart det

Publisert nesten 10 år siden
Bjørn Erik Fjerdingen. Gå til den siterte teksten.

Forplikter overfor Gud og Jesus, ja.

Men jeg mener fortsatt at bibelen forteller hvordan "linje" man skal legge seg på, ikke bare overfor Gud og Jesus, men også sin neste. Men det er min tolkning, og godt mulig jeg tar feil også :-) 

Kommentar #113

Asbjörn Alma@s

1 innlegg  1939 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Sølvi Sveen. Gå til den siterte teksten.

Da gjør man jo mot sin neste hva man ikke ønsker at sin neste skal gjøre mot en selv. Og forsøker å stoppe sin neste med disse ekle handlingene med å være like ekkel tilbake.
Hører jo ikke hjemme noe sted egentlig, og hvertfall ikke blant voksne mennesker.

Dette er jeg vel egentlig enig i

 Likevel må man etter min mening kunne diskutere vanskelige temaer som kan virke fornærmende på noen. Ingen grupper bør kunne diktere å si at dette er hellig for oss, så dette kan ikke diskuteres eller kritiseres. Dette har vi vel noen skremmende eksempler på.

Så bør vel vi/dem som kritiserer gjøre det med respekt. Her har jeg vel noe å lære enda :-))

Kommentar #114

Bjørn Erik Fjerdingen

124 innlegg  7334 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Asbjörn Alma@s. Gå til den siterte teksten.

Likevel må man etter min mening kunne diskutere vanskelige temaer som kan virke fornærmende på noen.

Fornærmende på ateister?

Kommentar #115

Asbjörn Alma@s

1 innlegg  1939 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden

Ja, de også :-) 

Kommentar #116

Bjørn Erik Fjerdingen

124 innlegg  7334 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden

Da vet en på forhånd hvilken utvikling den tråden får.

Kommentar #117

Asbjörn Alma@s

1 innlegg  1939 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Bjørn Erik Fjerdingen. Gå til den siterte teksten.

Da vet en på forhånd hvilken utvikling den tråden får.

Blir det klipp og lim ??

Kommentar #118

Bjørn Erik Fjerdingen

124 innlegg  7334 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Asbjörn Alma@s. Gå til den siterte teksten.

Blir det klipp og lim ??

Vi vet jo innholdet får før tråden starter.  Så klipp og lim helt sikkert.

Blir sikkert totalt uten interesse.  Reprise på reprise.

Kommentar #119

Asbjörn Alma@s

1 innlegg  1939 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Bjørn Erik Fjerdingen. Gå til den siterte teksten.

Vi vet jo innholdet får før

Nå er denne tråen kommet til side seks. Tema er "kaste stein i glasshus". Jeg er ikke trådstarter, men det er sikkert bare å kjøre på om du har noe å komme med. Du har helt sikkert mange gode poeng verdt å lytte til. Det tror jeg faktisk.

Kommentar #120

Bjørn Erik Fjerdingen

124 innlegg  7334 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Asbjörn Alma@s. Gå til den siterte teksten.

Nå er denne tråen kommet til side seks.

He-he.  En har ikke mere moro enn en lager sjøl.  Side 6 holder.  Jeg gir meg nå.

Kommentar #121

Rune Staven

402 innlegg  12111 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Asbjörn Alma@s. Gå til den siterte teksten.

Nå er denne tråen kommet til side seks. Tema er "kaste stein i glasshus". Jeg er ikke trådstarter, men det er sikkert bare å kjøre på om du har noe å komme med. Du har helt sikkert mange gode poeng verdt å lytte til. Det tror jeg faktisk.

Hei Asbjørn

 

 

 

Hvorfor bruke tid på å argumuntere vi kan ikke overbevise deg om den sannhet Kristus kom med uansett hva vi skulle komme med. Så vil du alltid ha et argument å komme med. Hvem tjener på dette? ingen. Det blir påstand mot påstand, Du liker å diskutere. Du er frustrert over at vi ikke forstår deg. Vi forstår deg, vi har også vert ikke troende før. Jeg levde som lunken i mange år, før jeg forstod hvor høyt Gud elsket meg. Han brydde seg om lille meg. En vanndråpe  i havet. Løftet meg opp i fra bakken, podet meg inn på Vintreet. Jeg begynte å bære frukt. Livet forandret seg innen fra og ut. livet fikk en ny betydning for mitt hjerte, og for min omgivelse. En del gamle ting måtte jeg forsake kaste ut av mitt liv. Det ble begynnelsen fra det gamle til den nye skapning jeg ble i Kristus. Jeg er lang i fra perfekt. men jeg er elsket slik jeg er. Jeg stoler og føler meg trygg på min ferd med JESUS. Når min historie på denne jord er slutt begynner mitt virkelige liv. En glede å håpe og se fram til. Vi vil aldri bli enige, jeg innser det. det er heller ikke min plikt å overbevise andre om synden i deres liv. Jeg formidler et budskap som jeg står for og tror på. sannheten. Den Hellige Ånds oppgave er å overbevise verden om dens synd. prøv å lytte til det ordet vil fortelle deg. kansje vil ditt hjerte lytte, slik at din gave som du allerede har fått. Troen vil åpne seg slik at du begynner å tro.

 

Gud velsigne deg Asbjørn

 

 

MVH

Rune

Kommentar #122

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden

Så lenge en diskusjon foregår saklig og hvor folk holder seg til ballen og ikke går over på person, så kan man diskutere hva som helst.

I tillegg så kommer jo dette med å nyansere. Som feks at det er en enorm forskjell på å si at "enkelte kristne", "enkelte muslimer", osv, og å si "kristne" eller "muslimer".
Og det er også en forskjell på å si kristendommen eller islam, enn å si noen tolker bibelen, og noen tolker koranen.
Og andre nyanseringer som får frem hva man forhåpentligvis egentlig mener.
Noen mener jo dessverre ordrett det de sier. Men jeg tror også mange ordlegger seg feil fordi de går i forsvarsposisjon, ikke tenker over hva de egentlig skriver, er vant med at å dra alle over en kam er en grei måte å diskutere på, osv.

Men er diskusjonen saklig og høflig, så er det jo dem som likevel blir fornærmet, som eier problemet de har med at akkurat det emnet de ikke ønsker diskusjon rundt blir diskutert.

Kommentar #123

Asbjörn Alma@s

1 innlegg  1939 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Rune Staven. Gå til den siterte teksten.

Hvorfor bruke tid på å argumuntere vi kan ikke overbevise deg om den sannhet Kristus kom med uansett hva vi skulle komme med. Så

Hei,

Bjørn Erik Skriver at han er 60 år gammel på sin profil. Om han er kristen eller ikke vil han da sansynligvis kunne bidra med mye ut fra sin livserfaring. Jeg forbeholder meg retten til å være uenig med han, men tror også helt sikkert at jeg kan lære noe av han. 

Jeg er ikke frustrert over at dere ikke forstår meg. Jeg er også glad på dine vegne at du har funnet et holdepunkt i livet som har gitt deg et bedre liv. Jeg ønsker heller ikke å ta fra deg troen, men hvorfor har du en slik veldig trang til å tre denne troen ned over hode på andre. Jeg har vel kanskje nesten motsatt historie av deg. Jeg har nå et godt liv som jeg bryr meg om.

Nå er det slik at jeg også har studert den sannhet Jesus kom med som du skriver (Dvs for meg historien rundt bibelen). Paradokset blir å se hvor mye løgn som er involvert i den historien, men jeg skal ikke gjennta det her nå. Dersom du leser historien rudt de første kristne tror jeg dette ville overaske deg. 

Dere kan kalle meg mye, men jeg tror faktisk jeg er ganske sannhetskjærlig, men sannheten gjelder selv om en ikke liker det en finner ut.

Kommentar #124

Rune Staven

402 innlegg  12111 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Asbjörn Alma@s. Gå til den siterte teksten.

Dere kan kalle meg mye, men jeg tror faktisk jeg er ganske sannhetskjærlig, men sannheten gjelder selv om en ikke liker det en finner ut

Hei Asbjørn

 

 

Tror ikke jeg har kalt deg for noen ting. Men du vet at det er mye tilært menneske vidom som har sneket seg med i historien. Sannhetn blir krydret med menneskenes tilærte visdom, trist men sant. Bedrageren gjør sitt inntog. Gud ville aldri tilate at det ville blitt tuklet med Hans ord. Bibelens ord har stått igjennom mange stormer. en bok som aldri har veket bort fra sannheten. Ta til deg den sannhet den vil gi deg, les som en dåre. og bli vis på Guds fryktens kraft.

 

mvh

Rune

Kommentar #125

Toril Søland

119 innlegg  1478 kommentarer

Hører du ikke daimonen i ditt indre?

Publisert nesten 10 år siden

Apropo en prinsesse som kan høre englens tale i sitt indre.

Du har vel hørt en stemme i ditt hjerte, når du var slem og gjorde noe galt” ?

Slik er temaet i en kristen barnesang jeg husker fra barndommen.

Denne kristne tolkningen av “samvittighetens ” veilederrolle i sinnet har de fleste på min alder lært om som barn.

Vi visste godt hva samvittighetens røst var, ja, det var alment forstått og hadde lange tradisjoner.

Som voksen ser jeg at tradisjonen er langt eldre enn kristendommen.

I filosofihistorien er fenomenet kjent som “Sokrates berømte daimon”, og er beskrevet slik :

Ethvert menneske har en daimon i sitt indre som advarer mennesket når det er i ferd med å gjøre noe det ikke burde gjøre.

Du hører advarselen som om den er en stemme i ditt indre, den snakker til deg, og du bør lytte til den.

Om du ikke hører noenting,  er det et tegn på at du ikke gjør dårlige handlinger.

Denne "Sokratiske daimon" viser en variant av "sjelens dialog med seg selv". En lite påaktet side ved Sokrates filosofi!

En demon var et gudgitt vesen, gitt mennesket ved fødselen, en skytsengel.  Denne beskyttet deg og talte tydelig sin moralske impuls i menneskets indre.

Ideen om en skytsengel/demon var utbredt  hele orienten.

Og jeg har fremdeles bardommens bilde av en engel som beskytter barnet under farlig lek.

Vår prinsesse følger en av de eldste og best bevarte religiøse fellestradisjoner.

De himmelske tjenende vesner kan dokumenteres til å vært trodd på i over 5000 år!

De er i alle kulturer i mange  variasjoner, men med forbausende store likheter.

Og selv om kanskje alle har sitt utspring i semittenes astrologiske verdensfortelling, så har de hatt en forbausende gjennomslagskraft!

At  fjærene er vanskelige å godta, ja! Men stemmene bør vi lytte til, nå som før!

Kommentar #126

Svein Nyborg

86 innlegg  4514 kommentarer

Engel = Energi.

Publisert nesten 10 år siden

Den kraften som holder liv i en skapning er informasjon uttrykt som fx et menneske. Energi kan ikke oppstå el forgå, bare endre form og uttrykk, en gang som stein, en annen som en blomst, en tredje gang som bensin, en fjerde gang som et animalsk dyr med empati.
Et animal med bra utviklet intelligens (menneske) kan granske de energier som uttrykker seg på millarder av måter i skaperverket, og studere de kreftene som oppeholder alt som vi kan ta og føle på. Et slikt menneske kan koble med informajonen, lytte til og la seg veilede av de lover som energien følger og på den måten unnslippe uhell og undergang.

Fx tyngdekraften el kroppens behov for mat er ufravikelige lover som ikke spør skapningen om hans syn på saken, hopper du utfor en høy bygning el. lar være å spise slår kraften deg i hjel, infoen i energien forteller oss det.

Følger du "engelens" stemme vil du beskyttes og løftes av vingefjærene, du kan ikke oppnå el forstå selve energiens essens (den er uoppnåelig), men ekstremitetene -vingene og de "fjær" (konsekvenser) de ubønnhørlig resulterer i (positivt om du mottar veiledning og negativt om du trosser den) vil du oppleve.

Ingen spør om du godtar skaperkreftenes måte å uttrykke seg på, de fungerer før deg og etter deg upåvirket av hva du synes om tingenes tilstand, du er den du er avhengig av i hvilken grad du stritter i mot el. samhandler.

Kommentar #127

Asbjörn Alma@s

1 innlegg  1939 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Rune Staven. Gå til den siterte teksten.

Tror ikke jeg har kalt deg for noen ting. Men du vet at det er mye tilært menneske vidom som har sneket seg med i historien. Sannhetn blir krydret med menneskenes tilærte visdom, trist men sant. Bedrageren gjør sitt inntog. Gud ville aldri tilate at det ville blitt tuklet med Hans ord. Bibelens ord har stått igjennom mange stormer. en bok som aldri har

Nei, Du har ikke kalt meg noe, det var bare en måte å si at jeg i min søken har vært oppriktig.

Jeg mener det du skriver, er feil og ulogisk. Dersom jeg skulle lukke øynene for alt som gikk på tvers av min tro, hadde jeg ikke vært interessert i sannheten. Det er ikke slik at det er en stor gruppe onde forskere som bare prøver å skape usikkeret rundt bibelen. Mye kan sies om de fleste skriftene fra mosebøkene til åpenbaringsboken. 

Jeg respekterer din tro, men jeg mener faktisk at de som prøver å påvirke andre til å bli kristne, bør sette seg inn i det fundamentet bibelen hviler på. Det å bare si at det er Guds ord blir for enkelt. Bibelenen er etter min mening menneske ord, skrevet av mennesker for mennesker. Det er fult av menneskelige feil og mangler.

Kommentar #128

Ågot Cecilie Heiberg-Jacobsen

36 innlegg  70 kommentarer

Amen

Publisert nesten 10 år siden
Så deilig å lese innlegget ditt! Kan dette til syvende å sist, handle om å være ærlig om hva man selv tror på, kunne være trygg og ha respekt for egen overbevisning? Da blir din tro, ditt perspektiv ikke truende, men spennende! Flott Sølvi! Jeg må personlig si at jeg nok befinner meg i glasshuset noen ganger, men prøver å huske å åpne døren, før jeg hiver stein!
Kommentar #129

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Asbjörn Alma@s. Gå til den siterte teksten.

men sannheten gjelder selv om en ikke liker det en finner ut.

De aller fleste mennesker jeg kjenner som står opp for seg selv, og ikke bryr seg om hva andre måtte mene, hvordan andre måtte leve sine liv, osv, har som oftest funnet sannheten som gjelder :)

Men det er jo også en del mennesker som er lett påvirkelige, som føler at de må "følge" det rundt dem mener, tror, og lever etter. Kanskje fordi man vil stå helt "alene" på mange ting dersom man velger annerledes.
Men det vil jo egentlig være positivt å tørre å finne sin egen sannhet, for da finner man fort ut hvilke venner man har som er gode, samt hvilke familiemedlemmer man har som vil en vel.

Jeg tror de som ikke "liker" å finne ut sannheten, ofte er dem som er redd for at deres sannhet gjør at de kommer til å skille seg ut litt for mye fra sin "omgangskrets". Kanskje også fordi omgangskretsen er veldig tydelig på at det kun finnes en sannhet for alle, for da blir jo det å stå opp for egen og annerledes sannhet enda mer vanskelig.

Men jeg er helt enig med deg :)
Sannheten gjelder alltid :)
Min sannhet gjelder for meg (hurra!! )
Og din sannhet gjelder for deg (hurra!!)

Jeg unner deg å ha funnet en gled og en sannhet som du tror fullt og fast på.
Håper du unner din annerledes neste det samme uten noen former for innvendinger av noe slag :)

Kommentar #130

Asbjörn Alma@s

1 innlegg  1939 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Sølvi Sveen. Gå til den siterte teksten.

Jeg unner deg å ha funnet en gled og en sannhet som du tror fullt og fast på.
Håper du unner din annerledes neste det samme uten noen former for innvendinger av noe slag :)

Hei, takk for gjennomtenkt innlegg. 

Du har som alltid mange gode poenger, og jeg er vel egentlig enig. Jeg vet heller ikke helt om jeg er i mål med min søken etter sannhet. :-)

Når jeg som kristen begynnte å søke etter sannhet så var ikke det lett. Vi trodde jo på sannheten. Men vi må kunne definere den som noe mer en det. Om noen tror på gudene Tor og Odin og mener at hver gang det tordner så er det Tor som er ute med hammeren, så finnes det etter min mening et syn som vi kan akseptere er nærmere "sannheten", nemlig at varme og kalde skyer møtes, og energi frigis.

På samme måte er det med enkelte ting i bibelen, de kan falsifiseres. Er en da opptatt av f eks bibelen, så finnes det etter min mening syn på den, som er nærmere "sannheten" en andre. 

Hvem som besitter "sannheten" i dypest forstand er likevel diskuterbart, så jeg er enig med deg i at vi bør vise respekt for de ulike mennesekers "sannhet". Men om noen forsøker å få meg over til deres sannhet, mener jeg at jeg har rett til å stille kritiske spørsmål, og dra i tvil de "dogmer" de måtte forfekte. (ble vanskelig dette...)

Jeg prøver å tilkjennegi at jeg respekterer at kristne har en overbevisning (også her på VD), noe jeg også gjør. Jeg har flere kristne venner.

Jeg syns du er et eksempel her på VD på det å kunne føre dialog på en ryddig måte, der her jeg noe å lære. :-)

Kommentar #131

Toril Søland

119 innlegg  1478 kommentarer

Takk for fin kommentar Svein!

Publisert nesten 10 år siden
Svein Nyborg. Gå til den siterte teksten.

Den kraften som holder liv i en skapning er informasjon

Vi får være glad vi har en prinsesse som har kommunikasjonen i orden!

Kommentar #132

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Asbjörn Alma@s. Gå til den siterte teksten.

Jeg vet heller ikke helt om jeg er i mål med min søken etter sannhet. :-)

Jeg tror at tro er som livet ellers.
Man kommer ikke i mål før man dør :)

Man blir aldri utlært og føler at man har kommet helt i mål i livet. For da har man jo kommet dit at man ikke lenger har noe å strekke seg etter, noe nytt å lære, noe nytt å prøve eller oppleve, osv.

Og med tro så kommer man jo ikke i mål før man dør, for det er først da troen blir til sannhet :)
Inntil det så er jo tro en søken etter den sannheten man vil finne den dagen man dør.

Jeg for min del konsentrerer meg om å strekke meg i livet etter å bli et bedre menneske. Men på det området så kommer man jo aldri til noe mål hvor man er "perfekt" på alle måter. Så slik sett har jeg en livslang "jobb" som både er interessant, og som stadig gir meg mer kunnskap om meg selv, om andre, og om hvordan man kan fungere best mulig sammen på en god måte.
Men jeg er enda "ung og uerfaren", noe som gjør at jeg fortsatt mye å lære :)
Menneskelig alder sier i utgangspunktet lite om hvor "ung og uerfaren" man er på det området. For man kan finne unge mennesker som viser langt mer nestkjærlighet og respekt enn godt voksne mennesker.

Så tar jeg heller imot sannheten om hvilken "tro" som stemmer den dagen jeg dør. For akkurat hva som skjer med meg etter døden er jeg ikke bekymret for i det hele tatt. Det er vel det eneste jeg trosmessig er overbevist om. At vi alle får det "godt", enten det er noe mer "der ute", eller at vi alle bare "slokner" til evig hvile.

Kommentar #133

Turid Talita Manjana Holta

0 innlegg  2678 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Bjørn Erik Fjerdingen. Gå til den siterte teksten.

Det hadde vært fint om du kunne legge fram vitenskapelig bevis, som ateister er så glad i, at Gud ikke finnes.

Det var veldig bra du skrev, jeg har mange ganger tenkt å skrive det selv men har ikke orket å krangle med ateister så mye. Tro er nå et valg. Og vi velger å tro på noe vi ikke ser.

Da må vi nesten ha større tro en de som faktisk såg og opplevde Jesus! At Jesus ghar levd tror jeg vell ikke så mange betviler men tvils tanken er vell ofte   rundt om den mannen var den han sa seg å være! men noen betviler vell og hans eksistens overhodet.

Min tro er så fast at jeg tror det er umulig for meg å miste troen.

Jeg har vell en del personlige erfaringer som gjør at jeg tror på bibelen og på Guds eksistens.

Men folk sier jo ofte at uansett hva en tror på så fungeer dety om bare troen er sterk nok. Ved en slik tanke så forsøkes vippes vekk tanken på at det er selve Gud som gjør undrene men at det er selve det å tro på" Noe " som gjør dette.

Men når konkrete ting fra bibelen lar seg bevise stemme så blir den type tro ikke lik at en tror på at en stein kan gjøre under.

Men som sagt for meg må bare ateister tro på sin "ateist" Gud, og trenger ikke å frykte for noenting skrevet i bibelen som de jo hevder dem ikke tror på.

Fortapelsen eksisterer jo ikke for dem!! Det er jo kristen tro!

Kommentar #134

Turid Talita Manjana Holta

0 innlegg  2678 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden

Jeg leste faktisk en gang noenting fra vitenskapens verden....og det var at de hadde holdt på så lenge disse vitenskapsmenn og sagt at det må finnes noe mere det må finnes en Gud og de ble faktisk frelst. Så Gud kan man møte hvor som helst selv vitenskapsmenn har blitt frelst!

Kommentar #135

Asbjörn Alma@s

1 innlegg  1939 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Turid Talita Manjana Holta. Gå til den siterte teksten.

Jeg leste faktisk en gang noenting fra vitenskapens verden....og det var at de hadde holdt på så lenge disse vitenskapsmenn og sagt at det må finnes noe mere det må finnes en Gud og de ble faktisk frelst. Så Gud kan man møte hvor som helst selv vitenskapsmenn har blitt frelst!

Jeg leste faktisk en gang noenting fra vitenskapens verden....og det var at de hadde holdt på så lenge disse vitenskapsmenn og sagt at det må finnes noe mere det må finnes en Gud og de ble faktisk frelst. Så Gud kan man møte hvor som helst selv vitenskapsmenn har blitt frelst!

Hehe, ja og jeg hørte en gang om hardcore evangeliske vitenskapsmenne som mistet troen etter sine oppdagelser ;-) nå var kanskje ikke dette innlegget rettet mot meg, men jeg mener å ha vært klar på at jeg ikke kan motbevise Gud. Jeg kaller meg heller ikke ateist. Jeg kan ikke utelukke en skaper et sted. Det er likevel slik at de fleste vet hvordan det føles å ikke tro på noe. Tenk på deg selv og hva koranen sier om vantro kvinner og menn. Det gjør sikkert ikke særlig mye inntrykk. 

Når det gjelder læren om fortapelse så er jeg i utganspunktet enig, det er en kristen sak. Det er likevel slik at flere her på VD går ut og truer folk med fortapelsen dersom vi ikke vender om til det de tror på. Det syns ikke jeg er særlig fint, da det er et av de ondeste budskap som eksisterer etter min mening. Da syns jeg også dere bør forvente at det blir diskusjon, det er jo tross alt et debatt forum. 

Kommentar #136

robert ommundsen

80 innlegg  4866 kommentarer

før det blir

Publisert nesten 10 år siden

sex sex sex.moroklumpen

Kommentar #137

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Turid Talita Manjana Holta. Gå til den siterte teksten.

Det var veldig bra du skrev, jeg har mange ganger tenkt å skrive det selv men har ikke orket å krangle med ateister så mye. Tro er nå et valg.

Nå er det jo en gang slik at ikke alle ateister eller kristne påstår at gud finnes eller ikke.
Ganske mange av dem holder seg til at de "tror" at gud finnes, eller "tror" at gud ikke finnes.

Og av dem som påstår at gud helt sikkert finnes, så er det jo slik at de som kommer med en påstand om at noe faktisk finnes, så sitter de på bevisbyrden.

Om jeg og en gruppe andre mennesker påsto at troll faktisk finnes. Så kan vi ikke si til dem som sier tilbake at troll ikke finnes, at det er de som sitter på bevisbyrden ang om troll finnes eller ikke.

Forteller man en sann historie om noe, og noen mener at det er løgn. Så er det jo den som forteller som evt må komme med bevis på at det er sant dersom det faktisk er sant. Hvis ikke så må han jo bare godta at mange ikke vil tro på det. Å be andre bevise at man lyver blir liksom på et vis å fraskrive seg det ansvaret man faktisk tar på seg når man kommer med en påstand om at noe finnes, noe har hendt, osv.

Eller så må man bare godta at de andre ikke tror på en, og la det være med det :)
Og holde seg for god til å overlate jobben man selv har for evt bevis til andre.

Men heldigvis er det mange troende og ikke troende som aldri snakker om bevis, for begge parter vet at det jo ikke finnes. Og holder man seg unna begrep som går på at man påberoper seg å faktisk vite at det finnes noe man ikke kan vise frem fysisk eller bevise på annen måte, så setter man seg heller ikke i en posisjon der man plutselig mangler bevis.

For setter man seg i en slik situasjon, så er det lett å forsøke å snike seg unna ved å påpeke at motparten ikke har motbevis.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere