Verdidebatt

Den umulige økonomiske veksten

Bærekraftig økonomisk vekst finnes ikke. Dette er ikke et politisk utspill, men en rent matematisk slutning. Enten er samfunnet bærekraftig, eller man har vekst. De to utelukker hverandre. Dette er en liten fabulering om hva fortsatt vekst vil bety.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I de siste vel hundre årene har Norge hatt en økonomisk vekst på ca 2.5% i året. Det har vært bra for oss, men hva med framtiden? Der ser det ut til at alle ”ansvarlige” politikere er hjertens enige. Vi må ha fortsatt vekst. Uansett hva vi må ofre av arbeidsinnsats og forhøyet pensjonsalder. Uansett om vi må radere de sosiale godene for å tvinge folk i arbeid. Uansett om skillet mellom fattig og rik skal øke: Vi må ha fortsatt vekst.

Så hva betyr fortsatt vekst på 2.5% i året? Det er lett å regne ut, det betyr en ti-dobling i de neste hundre årene. Mange av de barna som blir født i dag vil leve da. Hvordan vil politikernes fremtidsvyer se ut for dem hvis vi ekstrapolerer dagen utvikling i hundre år?

Den gjennomsnittlige lønna vil bli ca 5 millioner kroner i året. Vi vil ha 20 biler per husstand. I dag kjører vi i snitt 3.5mil pr dag. Da må vi kjøre 35 mil pr dag. I dag er et gjennomsnittlig hus 135 kvm. Da vil husene bli 1350 kvm. Vi vil ha ny mobiltelefon hver måned.

Alt vil ikke bli bedre med en faktor ti. Vi spiser allerede det vi ønsker oss, må vi spise ti ganger så mye? 8 timers dag ble innført for hundre år siden, der har det vært liten utvikling. Det er heller snakk om å øke arbeidsmengden.  Fritid til å nyte rikdommen blir det da heller mindre av. Hvordan vi da skal få til ti ganger så mange sydenturer kan bli et problem. Det er bare antall ting som kan øke, ikke tjenester. I gjennomsnitt kan ingen ha mer enn en tjener, og det er bare hvis alle arbeider som tjenere. Så for å opprettholde veksten er det bare det å forbruke flere ting vi kan satse på. Vi vil altså få ti ganger så mange ting, ti ganger så mye veier, ti ganger så store hus. Vil vi også forbruke ti ganger så mye av jordens ressurser?

Nå vil vi antakelig ikke ha 20 biler. Det holder vel med en 4-5. I stedet vil vi ha nye ting som tilfredsstiller behov vi enda ikke vet at vi har. Noe av de tjenesteytende kreftene vil bli brukt til å overbevise oss om at vi må ha dem. Da får vi heller få litt mindre personlig stell på sykehjemmet. Nye behov er viktig for å opprettholde veksten.

Det er tusen år siden Norge ble ett rike. Er det meningen at det skal være folk her også om tusen år? Da blir det skikkelig sving på sakene. Om tusen år, med dagens økonomiske politikk, vil vi ha ti milliarder ganger så mye. En enkelt nordmann vil da tjene dagens statsbudsjett (1000 milliarder kroner) på en halv times jobbing. Et gjennomsnittlig hus vil da være på 1350000000000 kvm. Da er vi nødt til å bygge fire etasjer for å få plass til en eneste bolig i hele Norge. Hvor skal de andre bo? Vi kan ikke ha 8 millioner etasjer.

Enhver politiker som snakker om fortsatt vekst kan man derfor enkelt fastslå at er en uansvarlig, urealistisk politiker. Før eller senere vil slike politikere måtte forsvinne, helst før mens det enda er noe igjen av kloden vår. Kjekt å vite ved neste valg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt