Verdidebatt

Kristne private friskoler - en ressurs

Den offentlige skole har en oppfatning om at den ikke behøver konkurranse. Konkurranse har i alle andre sammenhenger en positiv effekt, fordi det fører til at en alltid må søke forbedring.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kristne private friskoler var i går (13.02.) tema i media her i Rogaland. Kristne private friskoler kunne melde om rekordstor søknad. Så stor at svært mange søkere måtte avvises. Skolene kunne vise til gode resultater med hensyn til læring, men ikke minst i forhold til miljø.

Det som forundret meg var da motstandere av disse skolene tok til orde. For argumentene mot kristne friskoler var uten substans. Det eneste argumentet jeg hørte i løpet av gårdsdagen som det etter mitt syn er hold i var følgende; kristne barn bør gå i skole med andre, for å bli utrustet til å møte en verden der vi alle er forskjellige, og har forskjellige livssyn. Det argumentet støtter jeg, selv om det ikke betyr at jeg er imot kristne friskoler.

Men det var flere argumenter i debatten. Rektorer, lærere, tillitsvalgte og skoleledelse i kommunene ble intervjuet, og argumentene mot kristne private friskoler var som følger;

Private skoler trekker ressurser ut av den offentlige skolen – feil, ressursene følger elevene. Går en elev til en privat skole, følger ressursene med, og dermed også kostnadene.

Private skoler trekker lærere ut av den offentlige skolen – riktig, men er det et problem, eller et argument mot private skoler? Det er konkurranse for å få tak i de gode lærerne, og det er bra. Dessuten konkurrerer den offentlige skole med alle andre yrkesgrupper der lærere har valgt å jobbe, i stedet for i skolen. Lærere følger også elever.

Det kom også frem argument fra en tillitsvalgt om at lærere opplevde at elever var blitt mer utagerende. Hva dette hadde med kristne friskoler å gjøre vet ikke jeg, så det lar jeg ligge.

Det kan virke som om den offentlige skole har en oppfatning om at den ikke behøver konkurranse. Konkurranse har i alle andre sammenhenger en positiv effekt, fordi det fører til at en alltid må søke forbedring. Den enorme interessen for private skoler i Rogaland bør få den offentlige skolen til å se at nye tanker og idèer er en fordel, og ikke et problem. I tillegg burde den offentlige skole kunne ta det helt med ro, for den bør ha et solid forsprang i "konkurransen".

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt