Verdidebatt

Hvor langt skal ytringsfriheten rekke?

Jeg har tidligere satt fokus på sinte unge muslimske menn. Denne gangen er det sinte unge etnisk norske det gjelder.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det finnes nok endel av sistnevnte også.

Et ferskt eksempel er den unge småskolelæreren som ble oppsagt fra sin stilling i Ringsaker kommune pga. sin støtte til Behring Breivik.

Flere så ham sikkert på nyhetssendinger og i ulike intervjuer i går. Der han så absolutt ikke fremstod som noen angrende synder. Heller tvertimot; en ganske bestemt og sint ung mann, etter mitt syn.

Han mener seg urettmessig behandlet, som sies opp fra sin lærerstilling pga. uttalelser han har kommet med på fritiden, på sin egen facebook-profil. Der har han omtalt Behring Breivik som "godgutten" og ment at han gjorde seg godt på tv. Han har også uttalt at han håper AUF vil sette ut flere unge på Utøya denne sesongen, slik at det kan bli en ny jakt.

Med andre ord; ganske uhyrlige meninger å gi uttrykk for, for en som skal være en slags rollemodell for den oppvoksende slekt.

Selv mener han at han er helt i sin fulle rett til å ytre seg som han ønsker. På en journalists spørsmål om hvordan han får til å ytre seg slik, svarer han ganske nedlatende: hvordan? Jo, jeg bruker jo selvfølgelig tastaturet!

I tillegg påstar han at han ser humor i dette at folk trekker den konklusjon at han tar sine holdninger med inn i sin lærerrolle. Det mener han selv at han slett ikke gjør.

Heller ikke det faktum at han produserer og deltar i voldsfilmer på fritida, mener han er av betydning for sitt valg av yrke. Det skal tilføyes at politiet ikke mener disse nødvendigvis inneholder noe som er straffbart. Men han innrømmer at denne saken har fått såpass uheldig vinkling, at han godtar å fratre sin stilling mot betaling av etterlønn.

Man sitter med endel tanker etter å ha blitt konfrontert med en slik ung mann. Det være seg om han er etnisk norsk, innvandrer eller noe annet.

Spørsmålet som er mest fremtredende er: hvorfor dette sinnet? Eller hatet? Hva er det som går galt?

Vi må kunne anta at det finnes ganske mange flere slike sinte unge menn der ute.  Ofte er det tilfeldigheter som gjør at de avsløres.

Denne unge læreren virker sint over mangel på den ytringsfrihet han mener man bør ha.

Han påpeker at han ønsker å provosere.  Og at selv om han ikke støtter de gjerninger Behring Breivik utførte, er han enig i mye av det han skriver i sitt manifest.

Jeg kjenner jeg blir engstelig, men ikke minst trist, over alt dette sinnet og hatet hos unge mennesker i vårt land. Jeg kan tildels forstå frustrasjonen over mangel på mulighet til å uttale seg fritt nok. Vi ser nok av eksempler, bare her på lille VD, på fordømmelse og sjikanering av dem som er litt på siden av det som er allment godkjent å mene. Det kreves sterke rygger til å bære slikt!

Hva mener andre om at man mener seg berettiget til å støtte endel av de samme teorier som Behring Breivik støtter seg til, men ikke hans handlinger? Er man berettiget til det, i ytringsfrihetens navn? Hvilke konsekvenser bør det få for dem som gjør det?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt