Tor-Olav Foss Baldersheim

78

Moraliserende programleder i Pakistan feilberegnet publikum

Publisert: 30. jan 2012

Det er ikke så ofte jeg leser historier på nett som får meg til å reagere med optimisme og latter i starten, som så stilner i det jeg begynner å lese kommentarer i avisen, før optimismen på nytt vender tilbake.

Denne aktuelle fortellingen handler om en TV-stjerne som fikk for seg at hun skulle gå bort til tilfeldige par i parken i en av Pakistans storbyer og konfrontere dem med om de var gift eller ikke.

Sympatisk gjort? Nei, det syntes ikke seerne heller og da hun så nektet å komme med en uforbeholden unnskyldning, fikk hun da også sparken.

Nå kan denne historien kanskje sees som et tegn på at det er nok av dem som ikke ønsker moralpoliti som TV-underholdning. Derav optimismen. Latteren som også var der i starten skyldes tittelen på artikkelen: ”Vigil Aunti.” Det lar seg ikke helt oversette til norsk, men bildet som dannes er av tanter på tokt i parker og gater.

Ei så lenge moro, om enn ikke helt for de som fikk kameraet i fleisen, men så stilnet latteren. To leserkommentarer stod frem i feltet under. Begge mente at de avslørte/uthengte unge var kommet i fare. Bak det moraliserende speilet det langt verre ting enn ris. Det er kanskje en ting å flørte i skjul, noe helt annet å gjøre det på TV. En får håpe at de filmede ikke får for mange problemer med sine familier.

Offisielt moralpoliti har landet for øvrig også hatt, i følge artikkelen. På linje med Iran og Saudi Arabia var det på 80-tallet kontroller som skulle sikre sømmelig adferd. I Pakistans tilfelle innebar det at par på gaten kunne bli stoppet og bedt om å vise papirer på at de var gift. Hvis ikke risikerte de fengsel.

Et annet vel så tankevekkende aspekt som artikkelen bringer opp, går på forskjellen mellom rik og fattig, svak og mektig.”Tantene” kritiseres for at de kun gikk på fattige personer. Å sparke nedover er ikke noe særlig. Tilsynelatende kan det også ha minnet mange på forskjellene i landet. En av leserne hevder sågar at det var mangelen på mektige personer i ryggen som gjorde at hun ikke klarte å redde sin jobb.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2093498/Pakistani-TV-host-sacked-haranguing-couples-immoral-behaviour-public-parks.html

 

 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere