Verdidebatt

Dette er også en kvinnekamp!

Uttalte en opprørt ung dame på programmet "Debatten" på Nrk1 i går kveld. Hun fortalte der åpent om sin egen erfaring med først å bli voldtatt, siden trakassert på nettet av menn som mente hun fortjente å "bli tatt hardt" fordi hun gikk "uislamsk".

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hun ble tydelig både opprørt og sint da lederen for Islamnet uttalte at man burde gå i dialog med disse som har laget hatvideoen, som forøvrig samme unge Louiza Louhibi, var den som avslørte for PST.

"Skulle jeg forventes å gå i dialog med disse som er glad for at jeg ble voldtatt?", spurte hun.

Og hennes poeng er slett ikke vanskelig å forstå! Og det kunne tyde på at lederen for Islamnet også forstod hennes dype fortvilelse. Han forsikret om det, ihvertfall, at han tok avstand fra både voldtekten og det at hun ble trakassert. I tillegg foreslo han at hun kunne tatt kontakt med noen andre - som kunne tatt seg av dialogen med disse hatefulle - istedenfor henne selv.

Joda, sikkert et brukbart forslag. Men helt og holdent avhengig av at kvinner som Louiza da møter på noen som virkelig tror deres versjon og respekterer dem som likeverdige - uansett religiøs status og klesdrakt. Og ikke minst: vil hjelpe dem!

Er det sannsynlig at de ved å ta kontakt med muslimske menn, for å få hjelp til å beskytte seg mot dem som trakasserer, får dette? Jeg føler meg slett ikke så trygg på akkurat det. Og uten at jeg skal tillegge Louiza meninger, fikk jeg ikke inntrykk av at hun heller på noe som helst måte lot seg berolige.

Tvert imot - hun gjentok et par ganger, med opprørt stemme, at dette også dreide seg om en kvinnekamp for henne.

I en annen tråd oppfordres det til å ikke la muslimer stå alene mot hatpropaganda. Jeg vil si at jeg ser det som langt mer alvorlig at muslimske kvinner (enten de nå er blant de sekulære, moderate eller hva de nå kaller seg), skal måtte stå alene i en kamp mot hat og drapstrusler.

Unge Louiza er nå tvunget til å gå rundt med drapsalarm - i tillegg til at hun må bearbeide det traumet det er å ha blitt voldtatt. De fleste ville ha mer enn nok med det sistnevnte og ville heller ikke orket belastningen med å fortelle om hendelsen. Dette gjorde hun for å hjelpe andre og for å sette fokus på det kvinnesynet som tillater å forgripe seg på en som "går uislamsk".

Generalsekretær for Islamsk Råd Norge deltok også i Debatten i går. Han var også inne på dette med dialog. Han hevdet de var opptatt av dialog med alle. La oss håpe dette også innbefatter kvinnene. Det finnes desverre allerede mange eksempler på at unge kvinner i dette miljøet sliter med å finne noen som kan hjelpe dem i vanskelige situasjoner. En av dem som ble tvangsgiftet som mindreåring her i Norge (!) fortalte i retten at hun måtte til Pakistan og få vite av en kusine der at hun hadde rett til å søke hjelp. Dette tilfellet er det ganske sikkert endel personer i det muslimske miljøet som må ha kjent til. Hvorfor har ingen gått i dialog?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt