Verdidebatt

Sann død

Sann død inntreffer når et menneske dør med hensyn til seg selv i tiden for hans (Guds sendebud) åpenbaring på en slik måte at det ikke søker noen annen enn ham.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg mener at denne oppklaringen også kan settes inn i ”Jesu seier over døden” til kristnes sanne glede. På en måte blir dette malen for å justere også kristen teologi i den grad forståelsen av sann død blant kristne avviker fra ordene jeg innledet med.

Når jeg benytter ordet mal er det også med den forståelse at fysisk død, som endelig utgang på vårt jordiske liv, er ufravikelig uavhengig av livssynsorientering. Fysisk død er en terminal utgang av vårt fysiske liv på denne jord om man er jøde, buddhist, kristen, muslim, bahá’í eller blant mennesker (nærmere knyttet til naturen) som Gud har opplyst under andre betingelser – eller for den saks skyld for de som ikke har et avklart og anerkjennende forhold til Gud.

Om jeg nå betrakter malen fra en annen synsvinkel, er det like opplagt at sann død kan sies å være en ”terminal” utgang av vår jordiske tilhørighet i den forstand at å dø med hensyn til seg selv i tiden for tilkjennegivelsen av Guds vilje berører alle om man er jøde, buddhist, kristen eller muslim. I den forstand utgjør ikke tilsynelatende forskjellige livsanskuelser før sann død (at man ikke søker noen annen enn ham) ulike utfall mht å forholde seg til Guds åpenbarte vilje når denne er gjort kjent.

Dette er situasjonen i dag. Tilsynekomsten av Guds etterlengtede vilje er enhetlig åpenbart for alle mennesker på denne jord.

Med vennlig hilsen Svein-Ole

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt