Verdidebatt

Hvorfor skal jeg lese Tanakh (GT)?

Å lese bibelen uten GT, er som å lese norsk vinteridretts historie uten trøndere - du sitter igjen med bare permene!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bibelen er en gradvis åpenbaring.

Tenk deg at du setter deg ned med en god bok, men så har du dårlig tid, eller du orker ikke å pløye deg gjennom alle sidene i boka. Du har hørt at det virkelig leseverdige stoffet finnes fra midten og utover. Hvis du hopper over første halvdel og leser fra midten og utover, vil du ha vanskelig for å forstå person galleriet, handlingen, og avslutningen. På samme måte er det bare mulig å forstå de Apostoliske skriftene (NT) når man har det rette utgangspunktet - at fundamentet de er bygget på, er hendelsene, persongalleriet, forordningene, offer­systemene, paktene og løftene i Tanakh (GT).

Om vi bare hadde det NT, ville mesteparten av det vi leste framstå som ubegripelig for oss. Vi ville lese skriftene etter Matteus, Markus, Lukas og Johannes uten å vite hvorfor jødene var på utkikk etter en Messias (en frelser, Konge). Uten Tanakh (GT), ville vi ikke forstå hvorfor denne Messias skulle komme (se Jesaja 53), vi ville ikke ha vært i stand til å identifisere Yeshua fra Nasaret som Messias, uten gjennom de mange detaljerte profetier som ble gitt om ham (f. eks hans fødested (Mika 5:2), hvordan han skulle dø (Salme 22, spesielt versene 1,7-8, 14-18;. Salme 69:21, etc.), Hans oppstandelse (Salme 16:10), og mange flere detaljer fra Hans virke og tjeneste (Jes 52:13;. 9:02, etc.).

Uten Tanakh, ville vi ikke forstå de jødiske skikkene som er nevnt i forbifarten i de Apostoliske skriftene (NT). Vi ville ikke forstå forvrengningene som fariseerne hadde gjort med JHVH's Torah ved at de hadde lagt sine egendefinerte tradisjoner til Torahens innhold. Vi ville ikke kunne forstå hvorfor Yeshua ble så opprørt da han renset tempelplassen. Vi ville ikke kunne forstå at vi kan gjøre bruk av den samme visdommen som Messias brukte i Hans mange svar til sine motstandere (både menneskelige og demoniske).

I tillegg til å være nøkkelen til å forstå NT, så har Tanakh en egenverdi som verktøy for utviklingen av vårt kristen liv.

Tanakh inneholder nemlig utallige leksjoner for oss, formidlet gjennom livene til de mange, og slett ikke ufeilbarlige, personene som opptrer i de forskjellige bøkene Tanakh består av. Ved å observere deres liv, vil vi bli oppmuntret til å stole på YHVH, uansett hva som skjer (Daniel 3 - ild ovnen), og ikke kompromisse i de små tingene (Daniel 1 - overholde matreglene) slik at vi kan være trofaste senere i de store tingene (Daniel 6 - løvehulen). Vi kan lære at det er best å bekjenne synd tidlig, og oppriktig, i stedet for å bedrive skyldfordeling (1 Samuel 15 Saul fryktet mennesker mer enn YHVH og ble forkastet som konge). Vi kan lære å ikke leke med synd, fordi synden tar over kontrollen og dens bitt er dødelig (se Dom 13-16 Samson og Dalila). Vi kan lære at vi må stole på (og adlyde) JHVH hvis vi forventer å oppleve hans "lovede land" å få leve i det i dette livet og hans paradis idet neste (4. Mosebok 13). Ved å studere Tanakh, lærer vi at hvis vi overveier synd, så legger vi oss bare åpne for å begå synden (1. Mosebok 3 Syndefallet i Edens hage; Josva 6-7 Akans tyveri av krigsbyttet som var lyst i bann). Vi lærer at vår synd har konsekvenser, ikke bare for oss selv, men for våre kjære rundt oss, og motsatt, at vår gode oppførsel fører til belønninger ikke bare for oss, men for også for dem som er rundt oss (1. Mosebok 3 arvesynden kommer inn i menneskets liv;2.Mosebok 20:5-6 Konsekvensene av å tilbe andre guder) .

Tanakh inneholder også store mengder av visdom som de Apostoliske skriftene (NT) ikke videreformidler. Mange av disse finnes i Salmene og Ordspråkene. Disse bitene av visdom avslører hvordan jeg kan være visere enn mine lærere, hva ulike synder vil føre til (det hjelper oss å se kroken som agnet skjuler), og hvilke framganger i denne verden syndene vil bringe oss (INGEN!). Hvordan kan jeg kjenne om jeg er en dåre (moralsk dåre, altså)? Hvordan kan jeg utilsiktet støte folk bort uten å være klar over det? Hvordan kan jeg åpne dører til varig suksess? Hvordan kan jeg finne mening i livet? Igjen, det er så mye der som bare venter på å bli funnet av en som virkelig ønsker å lære.

Uten Tanakh (GT), ville vi ikke ha grunnlag for både å stå og å tale imot feilen i den "politisk korrekte" forvrengningen som råder i vårt samfunn: Evolusjons teorien, der utviklingen er ansett for å være skaperen av alle arter over millioner av år (i stedet for at de er et resultat av en direkte skapelse, gjort av JHVH, bokstavelig talt i løpet av seks dager). Vi ville kjøpe løgnen om at ekteskap og familieenheten er en struktur i stadig utvikling, en struktur som bør fortsette å endres etter hvert som samfunnet forandres, i stedet for å bli sett på som en utforming gjort av JHVH i den hensikt å oppdra gudfryktige barn og til beskyttelse av dem som ellers ville bli brukt og misbrukt (oftest kvinner og barn).

Uten Tanakh, ville vi ikke forstå de løftene JHVH fortsatt vil oppfylle til den jødiske nasjonen. Som et resultat av dette, ville vi ikke ordentlig se at trengsels perioden er en syv års periode hvor Han vil spesielt jobbe med den jødiske nasjon som forkastet Hans første komme, men som vil ta imot Ham ved hans andre komme. Vi ville ikke kunne forstå hvordan Messias' fremtidige 1000-årige regjeringstid passer inn med hans løfter til jødene, og heller ikke hvordan hedningene vil passe inn. Vi ville heller ikke være i stand til å se hvordan slutten av Bibelen binder opp de løse endene som ble avdekket i begynnelsen av Bibelen, hvordan YHVH vil gjenopprette det paradiset han opprinnelig skapte denne verden til å være, og hvordan vi vil nyte et nært fellesskap med ham på et personlig grunnlag, akkurat som det var i Edens hage.

La oss oppsummere; Tanakh er et speil som tillater oss å se oss selv i livet til de gammeltestamentlige karakterene (menneskene) og hjelper oss å lære stedfortredende fra deres liv (Vi leser om deres feil, og unngår å kopiere dem. Vi leser om deres seire, og vi forsøker å anvende dette i våre liv).

Tanakh kaster også enormt mye lys på hvem YHVH er, de underverkene han har gjort og den frelsen han har utformet. Den gir så mye trøst til de som er under forfølgelse eller har problemer (se Salmene spesielt). I Tanakh avsløres det, gjennom gjentatte oppfylte profetier, hvorfor Bibelen er unik blant alle hellige bøker, den er alene om å være i stand til å demonstrere at den er hva den hevder å være: det inspirerte Guds Ord.

Tanakh avdekker veldig mye om Yeshua på side etter side i sine skrifter. Den inneholder også mye visdom som går utover det som er antydet eller sitert i de Apostoliske skriftene (NT).

Kort sagt, hvis du ennå ikke har våget deg i dybden på Tanakh's sider, har du gått glipp av mye av det YHVH har tilgjengelig for deg. Når du går i gang ( GJØR DET NÅ!) med å lese i Tanakh, vil det være mye du ikke forstår med en gang, men det vil også være mye du vil forstå og lære av. Og etter hvert som du fortsetter å grave deg ned i de forskjellige bøkene og studerer Ordet, mens du samtidig ber den Hellige Ånd om å lære deg mer og mer, vil din graving betale seg i stadige skinnende skatter etter hvert som du går fram.

Godspeed og gledelig Hanukkah

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt