Verdidebatt

Myten om kapitalistisk konkurranse

Vi får stadig høre fra høyre at løsningen på alle problemer er å privatisere, men det er jo beviselig feil. Jeg beskriver her et eksempel fra en prestisjetung elektronikkutvikling på 80-tallet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

På 80-tallet var tiden moden til å sende video over datalinjer. Til da trengte man 155 Mbit/s for vanlig TV, noe som var altfor dyrt. Oppgaven var å lage en kodek som kunne sende samme videokvalitet med færre bit. I titals laboratorier verden over satt folk og arbeidet med problemet, også i Norge, og faren var stor for at det ville bli for mange forskjellige kodeker.

ITU tok saken og organiserte en international gruppe. For å få best mulig produkt for kundene arrangerte de jevnlige konkurranser hvor hvert laboratorie fikk konkurrere i en blindtest der de beste fikk bidra til den nye standarden med sine triks. Altså ikke en markedsliberal konkurranse, men en offentlig.

Etter ca 4 år hadde man en standard for en kodek der man kunne overføre fjernsynsbilder med 1.5 Mbit uten synlige feil. Så ble standarden sluppet ut på det frie markedet.

Nå, tjue år etter, finnes det en hærskare av videoutstyr og programvare som benytter samme standard i bunn, men der dataene er pakket inn på måter som gjør at man ikke kan bruke filmene på konkurrentens utstyr. Hvis du kjøper et videokamera kan du ikke regne med å kunne bruke det redigeringsverktøyet du er vant til. Det finnes utallige innpakninger av den samme standarden.

Og hva med komprimeringsraten som var det egentlige problemet. Vel jeg har enda ikke sett en av disse nye kodekene kode video like bra som den standarden jeg var med å utvikle for 20 år siden. Jeg vet ikke hva de har gjort, bedre er det i alle fall ikke blitt.

Sånn er det med alle produkter på det frie markedet. Forskjellige USB-kontakter, jeg har et helt rack hengende for å kople til de dingsene jeg har. Jeg har over to skuffer fulle av batteriladere. Hvor mange like batterier det finnes som likevel ikke er like har jeg ikke tall på. For noen år siden trengte jeg å skreddersy batterier til et nytt produkt. Da fikk jeg høre at inni alle disse mobilbatteriene og kamerabatteriene og hva det er er det bare et fåtall forskjellige batterielementer, alle laget av samme firma. Men hver bedrift pakker inn disse elementene slik at de bare passer i det ene produktet. Da jeg fikk skreddersydd batterier betalte jeg 1/5 av hva et masseprodusert tilsvarende batteri kostet i butikken.

Sånn er det med skruer, sånn er det med reservedeler til biler, vaskemaskiner osv.

Likevel kommer stadig buskapet inn fra høyre om at den mest optimale måten å drive verden framover på er med konkurransen i det frie markedet. Og vi tror på det!

I det frie markedet konkurrerer man ikke om å lage de beste produktene for forbrukeren, målet er å tjene mest mulig penger. Og da er det det man oppnår. I mange tilfeller kan de to målene ligge langs samme akse, men aldri helt. Hvis man utviklet ting med offentlig styrt konkurranse slik man har gjort for en del telestandarder, ville vi ha standard batteriladere, standard batterier og mye mer tjenelige og fornuftige produkter.

Utviklingen ville også gått fortere. Jeg har nå snart et livsverk med elektronikkutvikling bak meg og det er svært få av de arbeidstimene jeg har lagt ned hvor jeg har utviklet noe nytt. På grunn av den private konkurransen sitter det tusen utviklere rundt på forskjellige kontorer og sliter med de samme problemene. Krutt må oppfinnes om og om igjen. Hvis alle samarbeidet kunne vi tidoblet utviklingskapasiteten, minst. Miljøproblemene kunne vært løst for lenge siden.

Jeg regner med at det samme skjer f.eks. innen utvikling av medisiner, biler osv.

Bør vi ikke snart inse at den verden Adam Smith beskrev i 1790 ikke lenger passer på vår globale verden.? Bør vi ikke snart innføre demokrati i økonomien slik at utvikling og produksjon tjener oss som betaler for den og ikke et lite antall kapitalister?

Og enda har jeg ikke nevnt alle de andre negative bivirkninger markedskampen fører med seg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt