Verdidebatt

Ti år med feil nobelprisvinnere?

Rabalderet rundt Hagens eventuelle plass i Nobelkomiteen skygger for det som burde være en viktigere debatt: Har nobelprisene gått til de riktige personene?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Nobelprisen for fred har tapt anseelse. Da tenker jeg ikke på at Kina raser og delvis boikotter Norge, eller at det strides i Fremskrittspartiet, men snarere på at det har bredd seg en oppfatning om at prisen er politisk motivert. I USA mener nå seks av ti dette, mot fire av ti for bare to år siden.

Noe av dette er naturlig med tanke på at det er tidligere politikere som sitter i komiteen og fred er nært knyttet opp til verdens politiske situasjon, men jeg undres likevel på om det ikke har vært gjort for mange feil de siste ti årene.

2002     Jimmy Carter for fredsarbeid. I USA er han mindre velansett, da han i stor grad er forbundet med dårlige økonomiske tider og at Khomeini tok makten i Iran.

2003     Shirin Ebadi for menneskerettigheter i Iran. Kom denne prisen som respons på at Carter fikk prisen året før?

2004    Wangari Muta Maathaisom drev med treplanting i Kenya. Viktig område, men her dreier prisen seg over mot utvikling og lite kjente personer. Burde det heller vært egne priser for utviklingsarbeid?

2005     El Baradei og Det internasjonale atomenergibyrået for deres innsats mot spredning av kjernefysiske våpen. Priser for arbeid mot atomvåpen gis hvert tiende år, men i forbindelse med krigen mot Irak og krigstrommene mot Iran var det så pass mange løgner ute og gikk, med USA i FN, som et eksempel, at mange til slutt begynte å lure på sannferdigheten til mange av de ulike involverte.

2006     Utviklingspirs som i 2004. Denne gangen Muhammad Yunus og Grameen Bank for mikrolån. Yunus dukket opp på radaren via norsk næringsliv i Bengal. Etter tildelningen han umiddelbart i kraftig krangel med sin norske partner. Siden har det fortsatt stormet noe rund Yunus, men kanskje verre er det at  det har blitt hevdet at lånerente på mikrolånene var urimelig høy.

2007     Al Gore og FNs klimapanel. En pris som også oppfattes som kontroversiell, grunnet støyet rundt climategate, samt at Al Gore gjorde butikk på sine foredrag. Han var også den andre demokratiske politikeren fra USA som fikk prisen på seks år.

2008     Martti Ahtisaari for fredsmekling. Jeg fikk aldri med meg hva han fikk til og lurer også på om slike priser bør gis til meglere, fremfor de som tar støyten med å inngå eventuelle fredsavtaler. Jeg skriver støyten, da mange har blitt angrepet eller truet i etterkant.

2009     Barack Obama. Fersk amerikansk president og den tredje demokraten som fikk prisen på åtte år. Selv så han mest ut som om han skulle ha vært prisen foruten og han har etter tildelning også utvidet krigen fra Afghanistan til Pakistan, bombet Libya og i skrivende stund er det usikkert hva som vil bli utfallet av omveltningene han satte i gang i Midt Østen og Nord Afrika. Mange frykter at islamistene vil komme til makten. I år har det også vært skriverier i norske aviser om dårlig forhold mellom forrige amerikanske administrasjon og den norske regjering, noe som heller ikke setter prisen i godt lys.

2010     Liu Xiaobo fra Kina, for hans kamp for menneskerettigheter. I prinsippet prisverdig, med det skapte mye støy med Kina. Prisen sammenfalt også med økt temperatur mellom USA og Kina.

2011     Tredelt pris som av den grunn ble oppfattet som utydelig og av enkelte som en devaluering av de tre vinnerne. Kvinneaspektet ble fremhevet, men ingen av dem fikk prisen fullt. I tillegg kom prisen samtidig med et presidentvalg i Liberia og opposisjonen kom med kraftig kritikk av tildelningen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt