Verdidebatt

En nobel pris !

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Obamas fredspris er riktig viktig og god. Bedrevitere som karakteriserer den som, surrealistisk, uforståelig og forhastet sier mer om seg selv enn om selve prisutdelingen.

Argumentene om at det er så mange der ute som heller skulle hatt prisen er både sannhet og tøv på en gang.

Visst er det mange som skulle hatt den, ingen tvil om det. Men bare en får prisen hvert år. Jeg tenker at ingen av disse ”forsmådde” gjør sin store innsats for å oppnå denne prisen,  Da hadde de ikke nådd langt  Det ville vert en fornærmelse mot dem å hevde dette.  Jeg tror alle disse er så noble i sitt sinn at de ser poenget, ambisjonene og signaleffektene ved denne prisen. Og gleder seg ved det.  Kanskje vil prisen  bevirke at disse får bedre arbeidsvilkår også etter hvert, hvem vet.

Slik jeg oppfatter dette er ikke dette en personlig pris til Obama. Og er det noen her i denne verden som forstår dette fullt ut, så er det Obama selv. Kanskje får vi vite mer om dette  i talens hans ved utdelingen.

Hva er det Nobelpriskomiteen har sett:  De har sett at at Obama er i gang med å snu den utenrikspolitiske verden opp ned – eller rettere: ned opp.  Han holder på å tette igjen det "svarte hull" som den tidligere presidenten heldigvis ikke fikk tid nok til å starte i løpet av sine åtte år.                                                                                                                                   Obama er begynt med helingen, men på åtte måneder kan han ikke greie all verden, bokstavelig talt.

Hans agenda og ambisjon hittil er et mildere utenrikspolitisk klima, kommunikasjon og diplomati, knusing av kunstige fiendebilder, med vennskap og samhandling mellom rasjonelle verdensledere. Og – det er ikke bare ord, slik noen påstår.  Konkrete tiltak har han gjort for å understreke den gode vilje.

Faren med det hele er at han kan bli for snill. Irrasjonelle krefter står klar både i Afganistan og flere steder i verden om de får en aldri så liten lillefinger. Dette er en av hans store utfordringer.

Torbjørn Jagland er nyslått leder for nobelkomiteen og dette er hans første  utdeling. Derfor står han kanskje lett til for hogg.  Han har fått tildelt usaklige, rørete og så simple  beskyldniger for sine motiver på grunn av  denne utdelingen at jeg ikke engang har lyst å nevne dem.   Men dette er han jo vant med.

Jagland er etter min mening kanskje den politikeren i dag som har størst tillit og integritet.  Han er ærlig, visjonær, og har et stort hjerte.  Selv om jeg aldri har stemt på arbeiderpartiet kan jeg si dette.

Det var synd at han en gang ble hundset og mobbet  av som statsminister.  Jeg tror kanskje at Norge den gang ble snytt for en ekte landsfader.

Jo – Jagland er nobel – Komiteen er nobel og Obama er nobel.  La oss inderlig håpe at Obama lykkes,  at  Nobelkomiteens signaler til ham og resten av verden lykkes - - Da vil vår verden bli bedre, og mer forutsigbar.

Magnus L

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt