Tor-Olav Foss Baldersheim

78

Kristen livsvisdom kun for troende?

For meg som ikke-troende kjennes det lettere å finne og plukke opp en bok med østlig livsfilosofi enn en basert på kristendommen. Dette tror jeg har med kontekst og forventning om tro å gjøre.

Publisert: 24. okt 2011

Det hevdes at troende mennesker har mer livsglede enn andre. Selv er jeg ikke blant de religiøse, men etter at jeg ble oppmerksom på fenomenet har jeg likevel søkt inspirasjon og visdom i både kristne, buddhistiske og konfucianske bøker, i tillegg til at jeg har lest en del psykologi. 

På sett og hvis er det et konservativt valg, for de store religionene er utviklet og utprøvd over århundrer og årtusener. Likevel kjennes det ut som om jeg er på fremmed mark, der jeg tilnærmer meg området uten å være troende. Med det bryter jeg en forutsetning og dette kjenner jeg mest når jeg ser på kristendommen. 

Selv om det er vanskelig å argumentere for at verdens mest populære religion ikke har funnet en vinneroppskrift, om jeg får uttale meg litt flåsete, så lurer jeg likevel på om ikke mer av kristendommens verdier og erfaringer hadde nådd frem til flere, om ikke terskelen om tro var like høy?

For mange synes det er lettere å plukke opp en ”self help” bok eller til nød en bok om buddhisme eller meditasjon, enn det er å plukke opp bøker basert på visdom og varme fra bibelen. I den grad man finner dem.

Den eneste boken som jeg har liggende og som først og fremst er basert på kristendommen, måtte jeg bestille på nett. Den heter for øvrig ”Worldwide Laws Of Life: 200 Eternal Spiritual Principles” og er skrevet av sir John Templeton og kan anbefales, for den er full av både varme og klokskap, men noe tilsvarende kan jeg kan ikke huske å ha sett hos norske bokhandlere.

Betyr det at de ikke er skrevet eller at de ikke når frem?

Noe sier meg at hvis bibelen kan være mestselgende år etter år, så burde det vært flere bøker basert på den. Så hvor finnes de enkle bøkene av, de som sammenfatter og gir utdrag?

Hvor er de korte pocketbøkene som man kan kjøpe på Narvesen og ta med på toget, enten man er troende eller ikke? Hvor er bøkene for de som er nysgjerrige og ute etter å ha noe å ta med seg videre?

 

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere