Tor-Olav Foss Baldersheim

78

Shāh Māt i Irak?

Obama har nå erklært krigen i Irak for å være over, men hvem er det som har vunnet?

Publisert: 23. okt 2011

Obama har nå erklært krigen i Irak for å være over og har lovet å trekke tilbake 30 000 soldater. Med et valg om et års tid vil det nå være vanskelig for ham å gå tilbake på dette. Samtidig er oljeressursene i landet fremdeles enorme og noe i meg tviler jeg på om USA har gitt opp å kontrollere landet.

Sikkert er det at om de forsvinner, så etterlater de et splittet land, med et forholdsvis uavhengig Kurdistan i nord, et sunni-belte i midten og en stor shiamuslimske befolkning, som nå tilsynelatende sitter med den politiske makten.

Reelt sett er bildet av et uavhengig Irak ikke nødvendigvis så riktig. Som ofte når land er sterkt splittet og det har vært borgerkrig, har de ulike faksjonene måttet skaffe seg støtte fra sterkere makter utenfra. For shiaene sin del har dette betydd andre shiaer, det vil si Iran, mens sunniene har søkt støtte hos Saudi Arabia.

Slikt koster. De utenlandske støttespillerne søker innflytelse og skaffer seg det, gjennom å infiltrere organisasjoner, sende inn egne agenter og frivillige og ved at de sitter på mye av pengestrømmen. Israelske Debka hevder at det skal være hele 30 000 soldater og personell i Irak som er knyttet til iranske elitestyrker, strategisk plassert som sikkerhetspersonell, soldater og livvakter.

For en irakisk politiker betyr dette at han hele tiden må spørre seg om hvem som er rundt ham. ”Er han som skal passe på meg en iransk agent? Kanskje jeg skal lytte litt ekstra til forslagene som kommer fra Teheran?”

Kongen er maktesløs.

Shāh Māt

 

http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/MG27Ak01.html

http://debka.com/article/21412/

 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere