Verdidebatt

Driv jødedommen ut av menigheten

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Stort sett så klarer vi å skille mellom de ulike religionene, ettersom som forskjellene er relativt store. Til tross for dette, så har mange kristne menigheter en lei tendens til å dra inn Jødedommen og Moseloven i sin forkynnelse.

Man tror altså at alt Jesus sa, er kristendom. Men da må man lese mer nøye. Er det ikke slik at kristendommens ”startskudd” er Jesu død på Korset? Dette er jo hele grunnlaget for vår tro.

Jesus var en jøde, født under Moseloven. Hele Hans liv, var en jødes liv. Helt frem til Korset. Derfor er det logisk at Hans undervisning også var jødedom. Her er det kristne går feil. Man skiller ikke mellom når Jesus underviser ut fra Moseloven, og når Han snakker om Den nye pakt. Siden vi nå vet at kristendommen startet ved Jesu død og oppstandelse, så talte Jesus profetisk, om Den nye pakt.

En pakt trer ikke i kraft før blod blir utgytt (Hebr.9):

16 Når det foreligger et testamente, må det godtgjøres at den som har opprettet det, er død.

17 Testamentet trer først i kraft når opphavsmannen er død; det gjelder ikke så lenge han lever. (Heb.9,16-17)

Her står det rett ut at Den nye pakt ikke trådte i kraft, før etter Jesu død og oppstandelse. Derfor er Jesu liv i evangeliene, jødedom. Og i kraft å være profet, profeterte Han om den pakt som skulle komme, i likhet med de andre profetene.

Det egentlige evangeliet ble åpenbart etter Korset. Jesus gir oss en del glimt av dette, men det fulle lyset kommer med Paulus (Rom.16,25) Moses forkynte hele Loven. Paulus forkynte hele evangeliet. Kristendommen kommer altså i sin rene form i Paulus’ brev. Hans kall var å åpenbare evangeliet. Jesu kall var å dø for verdens synd.

Når man blander Moseloven med Kristi evangelium, får man en blandingsreligion, som Paulus omtaler som ”surdeigen som syrner hele deigen”  (Gal.5,9). Resultatet av dette har blitt et utvannet evangelium, som har mistet sin kraft.

Jesu liv, død og oppstandelse var oppfyllelsen av Loven og profetene. Jesus kom for å avslutte jødedommen ved sin død, og innføre kristendommen. Men til tross for at jødedommen er et avsluttet kapittel, så lever den fortsatt i beste velgående i kristne menigheter. Til tross for at vi tror på nådens evangelium.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt