Verdidebatt

Salmeboka: Er mennesket edelt?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

”Edel” er et sterkt ord. Jeg kjenner mange gode og snille mennesker, men det krever noe spesielt å si at noen er edle. Kan man si det om mennesker generelt? Jeg synes ikke det. Kjennskapet til mye av det som skjer ute i den store verden styrker heller ikke et slikt utsagn.

”Edelt er mennesket, jorden er rik! Finnes her nød og sult skyldes det svik.” Slik står det i diktet ”Til ungdommen” av Nordahl Grieg. Men er det sant? Disse linjene i et ellers ypperlig dikt blir anstøtsstenen for meg med tanke på å la diktet komme inn i salmeboka. Ikke bare fordi jeg mener det er usant som generell karakteristikk av menneskene, men også fordi forfatteren forankrer sitt håp for jorda i denne påståtte edelheten.

Når det gjelder akkurat dette siste, ser jeg at Åse Kleveland er på samme linje som meg. Hun uttaler til Vårt Land at ”sangen uttrykker sprengkraften i mennesket og ikke i evangeliet”. Nettopp! Derfor kan hun også si at sangen er skrevet og brukt som et tydelig alternativ til en kristen salmetradisjon. Jeg er enig med henne: Den bør ikke inn i salmeboka.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt