Verdidebatt

Iran og Saudi Arabia kriger på flere fronter allerede

Washington og Riyad taler som om Iran har krysset en grense og vil komme til å måtte betale en militær pris.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Attentatplanene som nå er avslørt i USA, uavhengig av om de er reelle eller et konstruert påskudd, er et nytt drastisk skritt i retning av full krig i Midt Østen.

Konflikten mellom Iran og Israel er kjent, så den bruker jeg ikke tid på her. Mindre kjent er trolig den allerede ganske så hete bataljen mellom Iran og Saudi Arabia. De religiøse og politiske motsetningene er store mellom sunnier og shiaer. Det kjempes om knallhardt om makten i flere land og situasjonen har stadig eskalert.

Her er litt info om de ulike landene:

Egypt – Det største arabiske landet, men med 10-20 % kristne. Få shiaer. Landet kan synes være i ferd med å rakne.

Libanon – Multireligiøst, men det shiamuslimske Hizbollah er den sterkeste militære kraften. En koalisjon søkte å utfordre dem politisk, men lederen ble drept i attentat.

Syria - Multireligiøst også, men med sunni-flertall. Her styrer alewittene, en slags shiaer. Nå er det opprør og Syria anklager Tyrkia og andre land for å stå bak.

Irak – Multireligiøst og multietnisk, men med shia-flertall. Lenge var disse undertrykket, men har nå reist seg. Hva skjer hvis amerikanerne trekker seg ut? Spådommen er full borgerkrig.

Jemen – Borgerkrig med både Al Qaida og et kraftig shiaopprør. Saudi Arabia har vært involvert direkte militært, mens Iran har levert våpen til shiaene.

Bahrain – Shiaflertall, men sunni-styre. Saudi Arabia invaderte i år og slo ned en folkelig oppstand. Dette skal har gjort Iran rasende.

Saudi Arabia – Sunnier mest, men shiaflertall i øst. For noen uker siden var det skyting. Iranske agenter skal ha fått smuglet inn våpen til sine trosfeller.

Iran – Multietnisk, men de fleste er shiaer. Atomprogrammet uroer flere. Saudi Arabia tilbød Israel fritt leide dersom de ville fly over på vei til å bombe Iran. I stedet fikk vi dataviruset Stuxnet, kombinert med attentat mot sentrale atomforskere. Tyskland hevdes være aktive i å støtte kurdiske opprørere og er neppe de eneste.

Tyrkia – Sunnier de fleste, men også mange alewitter og kurdere. Det er fremdeles en del kamper i øst og på lengre sikt vil kurderne bli flere og tyrkerne færre. Islamistisk ledelse, men mer sekulær enn brorskapet i Egypt. Økonomisk krise og mye skyggeboksing mot både Israel og Hellas.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/8822267/Iran-to-be-held-accountable-for-assassination-plot-says-Joe-Biden.html

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt