Tor-Olav Foss Baldersheim

78

Invader og inviter

To fenomener som bidrar sterkt til å øke konfliktnivået i verden bør sees i sammenheng, vestlig krigføring i muslimske land og masseinnvandring fra de samme områdene.

Publisert: 11. okt 2011

I en undersøkelse som for en tid tilbake ble omtalt i en norsk blogg, kom det frem at et klart flertall av europeere assosierte Islam med vold. Jeg er blant dem som deler den oppfatningen, for så vidt, men det som ikke ble nevnt var at muslimer hadde nøyaktig den samme oppfatningen av Vesten.

Nå, 2334 år etter Alexander den stores død, befinner vestlige soldater seg igjen i et område fra Libya til Sentral-Asia. Er vi ikke selv er inne og okkuperer, har vi andre som gjør det for oss, som i Bahrain, det østlige Saudi Arabia eller Somalia. De stedene vi ikke er inne, forsøker vi å tvinge oss frem, ofte ved å bombe eller støtte opprørsbevegelser.

I den pågående maktkampen i verden, der mye dreier seg om kontroll over verdens minskende olje- og gassressurser, viser vi få skrupler i hvem vi støtter. Saudi Arabia er et av de verste regimene som finnes og vi lukker øynenene for deres undertrykkelse av shiaer langs Gulfen og i Jemen.

I Pakistan later vi som om vi ikke ser at det er etterretningstjenesten og hæren som i titalls år har brukt terror, og at Bin Laden selv bodde ved en militærbase. I stedet bomber vi de kranglete pashtunerne som ikke vil la seg okkupere og som dermed fungerer som et hinder, for vi vil ha inn en rørledning frem til olje- og gassressursene i stan-landene lengre nord.

I det oljerike Libya har vi gått enda lengre og alliert oss med ekstreme islamister, mens i Egypt har Obama, uvisst av hvilken grunn, sparket ut en gammel alliert og lagt til rette for islamisering av samfunnet. Det er et grep, som jeg forøvig tror vil kunne koste ham valget i USA og gjøre ham enda dårligere ansett enn både Bush og Carter. Tiden vil vise.

Listen fortsetter. I Somalia sendte vi inn Etiopia. Jeg glemmer ikke blikket jeg fikk fra en drosjesjåfør da han fortalte om det; samme kveld som Kristin Halvorsen tordnet mot Israel og mobben herjet i Parkveien og langs Karl Johan. Vi var forøvrig samstemte han og jeg, i vårt syn på hva som foregikk i gatene.

Jeg kunne fortsatt, men det absurde er samtidig som vi bomber, har vi også stor innvandring fra landene prøver å kontrollere. Jeg snakker ikke her om forfulgte kristne, som er mange nok og som for så vidt heller ikke alltid fungerer som ønsket, men om ordinære muslimer, fra Afghanistan, Somalia og en lang rekke andre land. 

Vi risikerer at vi slipper inn mennesker som har mistet venner og slekt til våre, vestlige bomber. I mine øyne er det hele galskap.

Vi er imperialister ute og på toppen av det legger vi samtidig opp til store etniske, religiøse og sosiale konflikter her hjemme. 

Kan alt dette virkelig være nødvendig? 

Kommentar #1

Lene Bernsen

5 innlegg  1193 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Tor-Olav Foss Baldersheim. Gå til den siterte teksten.

Vi risikerer at vi slipper inn mennesker som har mistet venner og slekt til våre, vestlige bomber. I mine øyne er det hele galskap.

Hei Tor-Olav,

dette husker jeg ble et tema i media da NATO engasjerte seg i balkan konflikten. Hvordan kunne vi sikkre oss mot at ikke det ville bli bråk ved at vi tok inn flyktninger som var i strid med hverandre. Frem til SV kom med i regjering så hadde de som ikke ønsket å være i en slik situasjon et parti å vise til som var i mot krigføring. Men selv om SV nok har villet så har de ikke klart å hindre Norge i å engasjere seg i kriger i utlandet. Jan Hårstad får mye pepper for sine dystre innlegg. Det er noe i oss som sier at vi ikke vil høre det vi vet kan skade oss. Hadde vi vært redd for muslimsk terror om vi ikke hadde hatt økt muslimsk invandring fra konflikt områder? Neppe, men vi må jobbe oss ut av situasjonen og da må vi godta at invandrer som betaler skatt i Norge og som har flyktet til oss faktisk er med å betalter på bomber som slippes ned over deres eget hjemmland. Noen av de er fra oposisjonen og ønsker det slik, andre er i mot og bruker nok ytringsfriheten til å spre propaganda fra sitt eget regime. Da må vi tørre å skille skitten fra kanelen som det sies her inne og ikke gi begge grupper sympati. Den ene er ufarlig mens den andre må få motstand. Ellers er vi dobbelmoralske : )

Men det viktigste vi alle kan gjøre er å skille mellom sak og personer vi møter, og at vi ikke går rundt og spre krisemaksimering av situasjonen. Så la politikken ligge i taxien : ) Nok av plass her på VD for dine tanker og innlegg : )

Kommentar #2

Tor-Olav Foss Baldersheim

78 innlegg  1162 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden

Det var ikke en helt vanlig dag, den dagen da ambassaden ble forsøkt stormet. Vanskelig å ikke snakke om det da, mens det pågikk.  

Jeg husker i hvert fall at han så på meg med et intenst blikk: "Er du soldat?" Jeg vet ikke hva han ville sagt eller gjort videre om svaret var ja.

I hvert fall gikk han videre til å beskrive hvordan foreldrene hans hadde måttet gjemme seg i bushen, bokstavelig talt. Han sa at da landet endelig fikk fred, invaderte så Etiopia, oppmuntret av USA.

Mye av årsaken til invasjonen har selvfølgelig å gjøre med hva Al Shabab står for og hvem de samarbeider med. For veldig mange somaliere er de likevel Motstandsbevegelsen og det er blitt samlet inn mye penger her i Norge til dem, jeg tipper spesielt i tiden da Etiopia var inne. (Tror de er ute nå, er ikke helt oppdatert).

Jeg klandrer ikke somalierne dette. Flere av mine slektninger var i tysk fangenskap under krigen og hvis flere somaliere har hatt opplevelser som ham jeg snakket med, så forstår jeg dem enda bedre. 

Samtidig, hvis vi nå skulle sende menn eller mer sannsynlig, krigsskip ned dit, så er vi da fort i krig med slektninger eller klansmedlemmer av somaliere i Norge. Det bør vi ha i bakhodet, både når det gjelder hva vi involverer oss i og i forholdt til hvilke områder vi slipper inn innvandrere fra.

Vi har vært relativt heldige så langt i å unngå terror fra unge muslimer, men risikoen er der, som i Stockholm der det kunne godt veldig galt. Motsetningene er der. Les gjennom ulike fora som benyttes av ungdommer fra landene vi kriger i og du vil se at selv om de aller fleste lever ganske normale liv, så er de ikke mye begeistret for alle krigene.

Kommentar #3

Lene Bernsen

5 innlegg  1193 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Tor-Olav Foss Baldersheim. Gå til den siterte teksten.

Jeg husker i hvert fall at han så på meg med et intenst blikk: "Er du soldat?" Jeg vet ikke hva han ville sagt eller gjort videre om svaret var ja.

Hei Tor-Olav,

håper du har forstått at jeg ser ting ganske likt til deg fra en norsk bakgrunn. Det var/er ikke meningen å irettesette deg. Men det du beskriver av invandrere opplever også jeg. Det er ikke ok at invandrer øser ut sin frustrasjon over sin egen situasjon på vanlige borgere i Norge. Om du opplever en lignende situasjon når du er i det offentligerom som du nå beskriver i taxien, så bør du gjøre det klart at dette vil du ikke høre på. Du var kunde og skulle ha sikkerhet og ikke sjåførens personlige problemer i fanget.

Du nevner at egen slektninger var i fangenskap i Tyskland. Tenk hvordan det hadde vært om de skulle få traumer hvergang noe minnet de om krigen? Selv husker jeg at noen voksne ikke likte flylyd da jeg var barn, men jeg fikk beskjed om at det bare var pga lyden var høy. De voksne som hadde krigstraumer kan jeg nå i voksen alder tenke over at de hadde trengt psykologiskhjelp som vi først har i dag. Han taxisjåføren er heldig som kom til Norge og kan få hjelp av psykologer som har erfaring med traumer.

Når det gjelder Midtøsten og Afrika så blir det ikke fred før de klarer å leve i fred og godta dagens situasjon og slutte å lulle seg inn i en kolonihistorieoffer fortelling hele tiden! Hørt den litt for mange ganger til at jeg gidder å engasjere meg mer i den!

Akkurat nå har Slovakia satt en stopper for EUs kriseplan, utrolig kjipt at de kun mener at Hellas bare syter og at alt er konspirasjoner. Verden går ikke frem hvis slike mennesker hele tiden skal få så tvil og bli hørt.

Piratene i Somalia lammer viktig båttrafikk, skal vi la en somalisktaxi sjåfør sitt sinne gi oss så mye frykt at vi ikke tørr å sende militæret ned for å hjelpe norske skip? Er det heller ok at de dreper et par filipinere og tar en norsk skipper til fange for noen år så slipper vi andre å være redde de som kan bli sinna her i Norge? Det går ikke ann å la frykten styre oss. Er det priater og landet ikke klarer å gjøre noe med det så må man kunne beskytte seg. 

Neste gang en invandrer som beklager seg til deg så be vedkommende om å oppsøke lege eller skrive en bok, får den en 6 kan du kjøpe den og vite at du ikke kaster bort tiden
din : ) Vi kan ikke hjelpe alle Tor-Olav og psykologer er det ingen av oss som har utdannet oss til, men vi hadde nok tjent gode penger begge to om vi hadde vært det. Sett litt grenser rundt deg selv : )

Kommentar #4

Tor-Olav Foss Baldersheim

78 innlegg  1162 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden

For ordens skyld: Det var jeg som tok opp temaet og for det første var i enige, ham og jeg, og for det andre så forstår jeg godt om uroen og krigen trigget minner. Klandrer ham overhodet ikke. Hadde mine foreldre måttet løpe i inn skaugen og gjemme seg hadde det gjort meg sint også.

Så for min egen del så er den type samtaler lærerike og viktige, spesielt nå som verden er blitt så liten. 

Kommentar #5

Tor-Olav Foss Baldersheim

78 innlegg  1162 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden

Tilføyelse: Selvfølgelig skal vi være med på å sikre trygg ferdsel på verdenshavene og i mine øyne kan vi godt ta langt hardere i overfor piratene. Derimot er jeg langt mer skeptisk til hva vi holder på med i Afghanistan og Libya. 

Kommentar #6

Lene Bernsen

5 innlegg  1193 kommentarer

Publisert nesten 10 år siden
Tor-Olav Foss Baldersheim. Gå til den siterte teksten.

Derimot er jeg langt mer skeptisk til hva vi holder på med i Afghanistan og Libya.

Hei Tor-Olav, jeg mener at alt til sin tid som en tommelfinger regel er viktig å ha i bakhodet i all mennesklig kontakt. Vær bevist når du vil starte en diskusjon og hvem du starter den med.
Kjenn helst personen og hva den står for slik at du ikke kommer opp i situasjoner der du opplever å miste kontrollen. 

Flott at du tar i mot hjertesukk og ikke lager mer stress av de, det står det respekt av!

De krigene vi er med i lot seg nok ikke løse diplomatisk. Når det er legetimt å bryte internasjonale lover og innføre skrekkregimer så blir de problemene vi har i samfunnet bagateller. Skulle vi bare godta at verden utviklet seg slik? Selv er jeg høflig og diskuterer ikke med invandrer hvor lite lyst jeg har å sende inn norsk soldater for å kjempe en kamp de selv burde ha tatt. En syrisk aktivist som er kurder begynte å oppsøke meg for å få meg engasjert i krisen i Syria. Og eksil Iraner er ekstremt flinke til å dra frem alt det negative med Iran. Jeg fatter jo at situasjonen ikke er slik den bør, men hvorfor skal de kreve at vi skal hjelpe de når de selv flykter fra disse regimene? Om de da blir fortvilet over at hjemlandet deres er i en vanskelig situasjon så må de løse det selv på et vis. Kan ikke nekte de å dra tilbake å kjempe en frigjøringskamp, men jeg kan si at det ikke er ok at de prøver å få nordmenn engasjert i noe som er uoversiktelig. Dette må vi overlate til de som kan vudere sikkerhet. Jeg bare synser om hvordan de tenker, og prøver å holde meg unna det som kan være farlig!

Å redusere frykten som pressgrupper lager for fremtiden er viktig, da mener jeg at om mennesker snakker lett om traumer med alle mulige så bør de få hjelp eller bli bedt om å søke hjelp. Er det ubevist så er det jo godt at de får mulighet til å endre seg. Men det er jo de som bevist oppsøker mennesker for å manipulere dem til å bli engasjert. Der må vi ikke være naive. Gruppe press og emosjonelt press er viktig å unngå.

Det er godt å sette grenser for hvor mye man ønsker å forstå om andre, og det gjør det lettere å fokusere på egen gjøremål. Det handler ikke om å være ufølsom, men å være kritisk. 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere