Verdidebatt

Skummel religionskonflikt

Motsetningene mellom kristne koptere og muslimer er blitt en trussel for utviklingen i Egypt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Heller ikke de nye makthaverne i Egypt evner å ta tak i de dype konfliktene som ligger mellom åtte millioner koptiske kristne og muslimer.

Søndagens voldsomme opptøyer i Kairo er et foreløpig klimaks i den religiøse konflikten. 24 mennesker ble drept i sammenstøtene, men det er mange sårede, så dødstallene kan stige.

Strid om kirkebygg antente lunten, som så ofte før. Det er svært vanskelig for den koptiske minoriteten å få bygd kirker i Egypt. Skal et kristent gudshus bygges, må det behandles på høyeste politisk hold. For muslimene er det svært lett å få sette opp moskéer.

Kopterne anklager muslimske ekstremister for å ha ødelagt en kirke i Aswan-provinsen i forrige uke, mens muslimene hevder at kirken var ulovlig oppført.

Helgens uroligheter har noe av samme mønster som tidligere. Militante muslimer herjer på landsbygda og plager kopterne. Kopterne er blitt lei av trakasseringen og vil ha nasjonal oppmerksomhet om det som skjer ute i provinsene.

Som reaksjon på kirkebrannen i Aswan samlet de koptiske kristne seg om fredelig demonstrasjon i hovedstaden. Den ble alt annet en fredelig. Det er ubegripelig at demonstrasjonen skulle ende i en slik tragedie.

De koptiske kristne har gjennom mange århundre ligget lavt i møtet med den muslimske dominansen. Men den unge generasjonen av koptere vil ikke akseptere en slik tilnærming. De vil bli respektert i det egyptiske samfunn.

Tidligere president Hosni Mubarak maktet aldri å løse den iboende konflikten mellom religiøse grupper i landet. Han vegret seg mot å ta tak og dermed har motsetningene fått bygd seg opp.

Militærmyndighetene er nødt til å ta de muslimske bandene på alvor. Får ikke Egypt kontroll på den religiøse volden, kan det true fremtiden for hele det egyptiske folk og for den demokratiske revolusjonen som har sett så lovende ut.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt