Verdidebatt

Hvor ble Utøyaeffekten av?

Jeg ser mange i dag spør seg hvor Utøyaeffekten ble av? Valgoppslutningen var bare marginalt bedre enn ved tidligere valg. Men kanskje var Utøyaeffekten der likevel. I form av Frp-ere som holdt seg hjemme.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Frp var spådd et svakt valg lenge før 22. juli. At det skulle bli så katastrofalt dårlig som det ble, med mer enn en halvering av oppslutningen i flere av de større byene der Frp har hatt sine utstillingsvinduer, hadde ingen trodd. Samtidig har moderate partier som Ap og Høyre gjort et brakvalg, og sentrum har styrket stillingen.

Frp vinner stemmer i et polarisert debattklima med slagordpregede frontmarkeringer. I en politisk virkelighet der nasjonalt samhold er blitt satt på prøve, har Frp derimot hatt alt å tape. Den politiske debatt i tiden som kommer vil tjene stort på dette. Den vil bli mer nyansert, mindre slagordpreget, mer fornuftsbasert.

Frp går nå gjennom en rystelse som vil forandre partiet for bestandig og som over noe tid vil føre til dyptgripende endringer på den politiske høyreside. Frp vil etter en politisk renvaskelsesprosess komme ut av tørketrommelen som et mer stuerent og mindre demagogisk parti, der det vil være mindre takhøyde for "tøff i trynet"-retorikere som Tybring-Gjedde. Frps innvandringsfiendtlighet vil neddempes og den politiske profilen bli mer pragmatisk.

Dersom jeg er sannspådd her, vil Frp forbli et parti omtrent på den størrelse det fikk ved dette valget. Men samtidig vil det åpne det politiske landskap for et enda mer høyreradikalt parti.

Valganalytikerne vil etter hvert kunne si mer om dette,  men om jeg ikke tar veldig mye feil, så er det fullt mulig å se for seg at Utøyaeffekten slo til for fullt uten at den ble synlig i selve valgmatematikken. Moderate krefter mobiliserte som aldri før, men denne mobiliseringen ble spist opp av den apati som etter 22/7 har gjort seg gjeldende blant de velgere som tidligere har stemt Frp av rene innvandringspolitiske grunner.

Det skal bli spennende å følge utviklingen på den politiske høyresiden fremover. Et mer stuerent Frp vil gjøre en stor gruppe velgere hvis fremste politiske motivasjon er deres innvandringsskepsis, hjemløse. Frp vil miste den modererende effekten på dette velgersegmentet og de vil kunne drives enda lenger mot høyre enn der de står i dag. Selv om jeg er glad for den nesestyveren Frp nå fullt fortjent har fått, er de langsiktige virkningene av Frps tilbakegang ikke nødvendigvis lystelige.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt