Verdidebatt

Selvoppfyllende profetier?

Neida, denne gangen dreier seg ikke om Skriftens mange forutsigelser. Det som har ført meg noe frustrert til tastaturet på selveste valgdagen, er at jeg i ettermiddag har fulgt valgsendingene på TV.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Og her er det ganske sterke føringer på hvem som skal sitte ved makten i Norges mange kommuner de kommende år. Her er noen smakebiter:

Både TV2s og NRKs valgkorrespondenter gikk tidlig i ettermiddag ut med spådommer om at både SV og FRP kom til å gjøre elendige valg. Dette skjer mens de er i ferd med å referere det pågående valget, som altså ikke er endelig over før kl 21 i kveld. Først etter dette tidspunktet vil de første faktiske valgmålingene foreligge Fram til da er det titusener av nordmenn over hele landet som ennå ikke har nådd fram til urnene. I denne journalistiske hyperaktivitet går til og med Bergens Tidendes redaktør likeså godt ut og bekjentgjør at morgendagens forside allerede er satt: Overlegen seier til Høyre! Hvorpå han justerer seg selv med et ørlite forbehold om at teksten vil måtte redigeres dersom ting mot formodning blir annerledes.  AP gjør sitt beste kommunevalg noensinne, proklameres det - på et tidspunkt der det ennå gjenstod mange timer og der faktisk ingen stemmer ennå var talt opp!

En ting er at politikere og partiagitatorer selv reklamerer med forhåndsresultater for sitt parti. I dag møtte jeg dem på dørstokken til valglokalet med sine stemmesedler utrakt til alle. Det er noe man må både regne med og leve med. En helt annen ting er når journalister i riksmedia nærmest kommer med profetier basert på forhåndsmålinger som lett kan bli selvoppfyllende. Med det mener jeg at det legges føringer for velgere som ennå ikke har stemt, og det med en slik autoritet og kraft at man kan lure på om det er noen vits i at man stemmer på sitt ”taper-parti”. Eller motsatt: Her er det bare å følge ”mainstream”, dersom ens stemme skal ha noen hensikt.  Slik propaganda har utvilsomt stor påvirkningskraft på mange usikre velgere, og med stor fare for å være partisk - i ordets rette forstand.

Det er stor forskjell på forhåndsprognoser og reelle valgmålinger basert på faktiske resultater.  Det første bør ikke få noen til å la seg rive med, verken i hylekor eller hallelujarop fra media.  I hvert fall ikke før siste valglokale har lukket dørene.Godt valg!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt