Petter Kvinlaug

190

Hva er det som skaper folkemeningen?

Da jeg var student bodde jeg en liten tid i Grimstad hos en gammel dame. Det var i den tiden det var betryggende å ha en mann i huset. Jeg bodde i peisestuen. Der var det en stor bokhylle med gamle bøker. Jeg fant et leksikon fra 1930-tallet.

Publisert: 12. sep 2011

Det var underholdende lesning men også tankevekkende. Jeg studerte artikler om vitenskap, samfunn, politikk og historie. Artiklene om vitenskap og historie var veldig bra. De hadde selvfølgelig ikke noe om 2. verdenskrig fordi den hadde ikke vært enda. Det var en rosende artikkel om Hiltler som hadde fått gang på Tyskland, men det var jo før han hadde fått vist sitt sanne jeg. Artiklene om vitenskap var veldig bra. De snakket jo ikke om mobiltelefoner eller internett men det som omhandlet mattematikk og fysikk var kanskje enda bedre enn det vi ser i dag.

Når vi kommer til samfunn er det litt andreledes. Jeg skal prøve å gjengi en artikkel etter hukommelsen:

Homofili: En pervers form for seksuelt avvik. Det er individer som føler sitt behag i å ha seksuell samkvem med personer av samme kjønn. Det har vært utprøvd mange behandllingsmetoder hvor lobotomi har fungert i noen tilfeller. I andre tillfeller må man ty til kastrering......

Denne artiklen beskriver tydlig tidens holdninger. Det var mange andre eksempler på det. Jeg så at det har skjedd en radikal endring i folkemeningen siden den gang og hva som er "allmene" sannheter. Den gang snakket man om primitive negre, sigøynere og annet pakk og det var sosialt akseptert.

Det kan man ikke gjøre i dag, heldigvis. Det er skjedd en endring. Det er i dag mye større muligheter for kommunikasjon vha internett og mobiltelefon.

Det jeg lurer på er, hvilke mekanismer ligger bak denne endringen i folkemening og hva som er soialt akseptert å uttrykke.. Hvem er det som bestemmer hva vi skal mene?. Jeg har noen tanker omkring dette og jeg har lyst til å høre litt om hva dere mener. Jeg har ingen fasit men jeg tror det ligger noen ovverraskelser på lur for mange av oss.

Mvh Petter

Kommentar #1

Geir Wigdel

42 innlegg  2088 kommentarer

Tankevekkende

Publisert over 10 år siden

Det er like galt å tro at det kun har gått nedover med moralen siden bibelsk tid, som å stole på at våre moralske normer blir stadig mer høyverdige. Men ytre omstendigheter spiller selvsagt en rolle for moralske normer. På seksualmoralens område må det selvsagt gjøre en forskjell om samfunnet trenger mange barn (som soldater, arbeidere, nybyggere mm), eller om problemet er overbefolkning. Et annet aspekt er at farsskap var vanskelig å bevise i eldre tider, i dag er dette problemet eliminert av moderne genteknologi.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere