Ragnhild Kimo

8

Når vi ikke får svar på en kommentar :-(

Hva kan være årsaken til at en ikke svarer på kommentarer som har adresse til en selv?

Publisert: 10. sep 2011

De fleste av oss opplever at vi ikke får svar på en kommentar, vanligvis langt ute i en tråd.

Mange av oss velger for egen del å avslutte en debatt som vi synes har sporet fullstendig av.

Jeg har også lagt merke til at enkelte sier takk for seg, men kommer tilbake i samme tråd etter en tid fordi de føler seg provosert.

En kan bli provosert når en blir feilsitert eller tillagt meninger en ikke har. Særlig hvis det virker som om det er tilsiktet. Er det da best å fortsette i håp om å bli forstått, eller er det greit å sette sluttstrek?

Hva er god debattkultur? Bør en fortsette så lenge en får henvendelser, eller er det akseptert at en avslutter hvis debatten tar en vending en synes er useriøs?

Selv har jeg ikke anledning til å holde meg oppdatert til en hver tid, og jeg kan innimellom gå glipp av kommentarer der jeg er sitert. Etter en dag eller to kan tråden ha mistet sin ”røde farge”, og det kan føles utidig å blande seg inn igjen.

Er det andre som har tanker og meninger om dette?

Kommentar #1

Kristian Kahrs

109 innlegg  2165 kommentarer

Ikke krav om å svare

Publisert rundt 10 år siden

Tja, jeg tror egentlig vi skal være glade for at flesteparten av debattantene på VD ikke er proffe politikere som plikter å svare, men selvfølgelig er det god folkeskikk å svare så lenge spørsmålet er saklig og ikke en for stor avsporing i forhold til det opprinnelige temaet. Men selvfølgelig lærer man å kjenne enkelte debattanter etter en stund, og det er ikke alltid man gidder å starte en ørkesløs polemikk med enkelte.

Når det er sagt, er det ikke alltid det er det verste at en meningsmotstander ikke svarer. Hvis man etterlyser svar fra en meningsmotstander, kan det være et effektivt retorisk virkemiddel å bekjentgjøre at han eller hun ikke vil svare på ditt spørsmål. Fra personlig erfaring, kan jeg trekke frem tråden Personlig kristen? som et eksempel der meningsmotstanderen som startet tråden ikke har noen svar på sentrale spørsmål.

Ofte ser vi også debattanter som skriver innlegg etter innlegg uten å involvere seg i andre debatter. Et eksempel jeg har tenkt litt på de siste dagene, er Knut Sand Bakken  som ikke kommuniserer i det hele tatt med de andre debattantene på VD. For 12 timer siden skrev han sitt 26. innlegg, men han har ikke lagt inn eneste kommentar i egne eller andres tråder. Selvfølgelig står han fritt til å skrive akkurat det han vil, men det er vel ikke akkurat et eksempel på effektiv kommunikasjon å ikke bry seg om hva andre skriver, spesielt ikke for en folkevalgt politiker som vil bli gjenvalgt....
 

Men du fikk i alle fall et bra-klikk av meg for å ha startet debatten :-) 

Kommentar #2

Torill Born

296 innlegg  1335 kommentarer

Sitter ikke alltid ved skjermen

Publisert rundt 10 år siden
Ragnhild Kimo. Gå til den siterte teksten.

De fleste av oss opplever at vi ikke får svar på en kommentar, vanligvis langt ute i en tråd

I rettferdighetens navn er det grenser for hvor lenge man kan sitte ved en PC-skjerm. Jeg synes det er SÅ interessant å surfe på nettet, som det heter, men alt har sine grenser for hvor lenge man kan sitte. Jeg har erfart at jeg har sittet lenge og både lest og kommentert på Verdidebatt og plutselig kjenner jeg at nå er jeg sliten og må hvile øynene. Jeg går inn på flere titler og leser og svarer. Men det er ikke alltid jeg går inn på mitt eget innlegg og leser evt kommentarer. Det kan godt gå to dager før jeg er inne på mitt eget innlegg for å se om noen har svart. I mellomtiden har jeg svart på andres innlegg. Men det vil ta for lang tid å holde seg til en sak. Jeg synes det er så mange interessante saker og så leser jeg og plutselig ser jeg at tiden har gått så altfor fort og så går jeg ut av PC-en - ofte av ren slitenhet. Så jeg håper noen av dere bærer over med oss særinger og kan vise litt forståelse for dette. Takk skal dere ha.

Kommentar #3

Turid Talita Manjana Holta

0 innlegg  2678 kommentarer

Publisert rundt 10 år siden
Ragnhild Kimo. Gå til den siterte teksten.

Selv har jeg ikke anledning til å holde meg oppdatert til en hver tid, og jeg kan innimellom gå glipp av kommentarer der jeg er sitert.

Slik har også jeg det. Har ikke mulighet til å være oppdatert til enhver tid. Så da blir det slik har så mangt å styre med jeg. Og vell flere av oss så det kan vell ha sin natulige forklaring på at en tross alt lever helst andre steder enn på verdidebatt.

Kommentar #4

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Ganske greitt....

Publisert rundt 10 år siden
Turid Talita Manjana Holta. Gå til den siterte teksten.

Slik har også jeg det. Har ikke mulighet til å være oppdatert til enhver tid.

Selv synes jeg VD fungerer ganske greitt når det gjelder å holde seg oppdatert på interessante tråder. Kommenterer man på et innlegg, så følger man automatisk denne tråden videre til man melder seg av. I tillegg kan man ved et museklikk melde seg på en tråd og følge denne på samme måte. I tillegg kan man "abonnere" på andre debattanter som man opplever å ha vettuge innlegg/kommentarer. I disse tilfeller får man jo alt automatisk i innboksen på mailklienten.

Når det gjelder å kommentere spørsmål som er rettet til en selv, så prøver jeg alltid å gjøre dette, men har 4 unntak jeg delvis lykkes med å følge:

- Man er langt utenfor trådens egentlige tema;

- Personangrep (idiotforklaring) av undertegnede (jo, slikt forekommer også på VD);

- Spørsmålene er irrelevante/fordummende (ikke noe hyppig fenoment);

- Spørsmålene/kommentarene har et åpenbart vikarierende motiv;

Kommentar #5

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Får ikkje svar

Publisert rundt 10 år siden

Som andre har påpeikt er det ikkje godt å fylgje med i maratondebattar som strekkjer seg over dagar. "Farvel til Gud" var ok dei fyrste 2-3 sidene, men så tvera det seg ut til eit spørsmål for spesielt interesserte. Eg vagde då å trykkje på "Slutt å fylgje debatten". Slik er det vel med fleire enn meg.

Dersom ein venter på eit svar som ikkje kjem, og det gjeld frå ein bestemt person, kan ein til dømes sende melding til vedkomande og be om svar.

Kommentar #6

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

En klype vennlig salt og kraft

Publisert rundt 10 år siden
Leif GuIIberg. Gå til den siterte teksten.

men har 4 unntak jeg delvis lykkes med å følge:

- Man er langt utenfor trådens egentlige tema;

- Personangrep (idiotforklaring) av undertegnede (jo, slikt forekommer også på VD);

- Spørsmålene er irrelevante/fordummende (ikke noe hyppig fenoment);

- Spørsmålene/kommentarene har et åpenbart vikarierende motiv;

Når det gjelder de her nevnte unntak, kan det muligens ha en sammenheng med at Gullberg selv tidvis har vært en ikke ubetydelig bidragsyter på nettopp disse områdene..? :-) 

Selv har jeg ihvertfall mer enn en gang latt meg rive med i kampens hete, og man kan nok lett komme i skade for å tillegge både ord og taushet innhold som slettes ikke alltid var ment slik. Forutinntatthet og dømmesyke er dessverre svært smittsomme nettvirus..

Men man lærer jo forhåpentlig av å omgås andre, og sterke ord og følelser hører vel også med i den krevende prosessen med å lære hverandre og kjenne. Dog blir det sistnevnte i svært begrenset form her på VD, uten mulighet for direkte øyekontakt og kroppsspråk.

Derved kan vi kanskje også bedre etterstrebe Skriftens ord: "La alt dere sier, være vennlig, og la det ha salt og kraft, så dere vet hvordan dere skal svare hver enkelt." (Kol.4:6)

Kommentar #7

Ragnhild Kimo

8 innlegg  2038 kommentarer

Takk til deg :-)

Publisert rundt 10 år siden
Kristian Kahrs. Gå til den siterte teksten.

Når det er sagt, er det ikke alltid det er det verste at en meningsmotstander ikke svarer. Hvis man etterlyser svar fra en meningsmotstander, kan det være et effektivt retorisk virkemiddel å bekjentgjøre at han eller hun ikke vil svare på ditt spørsmål.

Er selvfølgelig enig i det siterte, men tenker at det kan være gode grunner for at en ikke svarer også. Sykdom eller ulykker kan hindre en i å være på nett, og da er det jo leit å bli tatt for å være vrang.

Mvh Ragnhild

 

Kommentar #8

Kjersti Aspheim

66 innlegg  895 kommentarer

Når det er en bevist handling

Publisert rundt 10 år siden
Ragnhild Kimo. Gå til den siterte teksten.

Hva kan være årsaken til at en ikke svarer på kommentarer som har adresse til en selv?

Jeg lar enkelte ganger helt bevist være å svare på kommentarer om:

1) Vedkomne etterlyser redegjørelser fra meg som jeg syns er for private for ett offentlig forum.

2) Jeg har forklart mitt standpunkt så godt jeg kan uten å kunne legge til noe konstruktiv, og jeg oppfatter det slik at min motpart ikke er åpen for innspill, bare kverulerer for å misjonere for sin egen måte å se det på. Spesielt de jeg tydelig forstår at aldri egentlig vil respektere min mening, men velger en overnfra og ned tone som provoserer meg.

3) Som er ofte er kombinert med nummer 2, at jeg innser at mine egne innlegg begynner å bli vel krasse.

4) Jeg har vært borte fra forumet noen dager, og det har hopet seg opp så mye å svare på at jeg rett og slett melder pass.

Og så har du de gangene jeg har mistet interessen for tråden pga den tar en uinteresant retning, og jeg dermed rett og slett ikke leser tråden lengre.

Kommentar #9

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Viktig

Publisert rundt 10 år siden
Per Søetorp. Gå til den siterte teksten.

Dog blir det sistnevnte i svært begrenset form her på VD, uten mulighet for direkte øyekontakt og kroppsspråk.

Det er viktig å prøve å ha dette i bakhodet når man ytrer seg i et bloggforum. Det er langt lettere å såre mennesker utilsiktet ene og alene fordi man ikke kan formidle kroppsspråket og stemmebruk som når man fører en vanlig samtale.

Ting som sies med tungen i munnviken blir ofte oppfattet som sagt i dødelig alvor. Jeg har i ettertid sett at jeg ikke alltid har vært like flink her, og noe av forklaringen er kanskje at man etterhvert har mindre sperrer for å trykke på Publiser-knappen enn andre som har mindre fartstid i slike fora. Dette er imidlertid ingen unnskyldning for ikke å tenke igjennom mulige konsekvenser av det man skriver.

Kommentar #10

Ragnhild Kimo

8 innlegg  2038 kommentarer

Takk til alle som kommenterer!

Publisert rundt 10 år siden

Jeg trodde ikke det ble mange innspill på denne tråden, og satte meg som mål å kommentere alle kommentarer :-) 

Velger heller å ta en liten felles:

Turid Holta og Torill Born, vi kvinner liker godt å debattere men vi har vel ofte mange ting i hodet på samme tid. Av og til må vi prioritere de som er i umiddelbar nærhet, og som "krever" oppmerksomhet.

Leif Gullberg, du har gode forslag til retningslinjer for svar/ ikke svar på kommentar! Skal lagre dem! 

Elias Per Vågnes, du nevner melding, og det er absolutt å foretrekke hvis spørsmålet er av en slik karakter at en ikke ønsker å svare offentlig. Eller hvis det er litt utenfor trådens tema.

Per Søetorp, du har et alvorsord til oss alle. Takk for det!

Mvh Ragnhild

Kommentar #11

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert rundt 10 år siden

Jeg er forundret over hvor seriøst enkelte tar ett diskusjonsforum. Hvor fornærmet man kan bli over bagateller. Jeg svarer på de innlegg jeg ønsker og/eller rekker, jeg forventer ikke at andre svarer på mine innlegg, det får bli opp til dem.

Iblant svarer jeg på ett innlegg til en som har uttalt at de aldri vil svare på mine poster, da jeg har mulighet til å få frem ett poeng. Målet er dermed ikke dialogen med det ene mennesket, men å få frem ett poeng jeg synes er viktig. Kommer det ikke noe svar står fortsatt poenget der.

Ingen har krav på svar fra noen slik jeg tenker det.

Kommentar #12

Ragnhild Kimo

8 innlegg  2038 kommentarer

Viktige poeng!

Publisert rundt 10 år siden
Kjersti Aspheim. Gå til den siterte teksten.

Jeg lar enkelte ganger helt bevist være å svare på kommentarer om:

Vi er kanskje alle enige med deg i det du skriver her, men innimellom er det visst vanskelig å holde seg til sine idealistiske retningslinjer.

Vi vil jo så gjerne bli forstått og akseptert!

Heldigvis kan vi lære litt av hverandre også, men jeg har oppdaget at både  jeg selv og andre kan være utrolig fastlåste :-) Det kan være både positivt og negativt.

Mvh Ragnhild.

 

Kommentar #13

Elias Per Vågnes

235 innlegg  10902 kommentarer

Ikkje akkurat det eg tenkte på

Publisert rundt 10 år siden

men det er vel slik at dei fleste av oss slutter å fylgje ein tråd når det tværer ut i det uendelege utan at noko nytt kjem til.

Dersom ein eller annan då siterer mitt innleg og bed om eit svar dei ikkje får, kan dei varsle den det gjeld med ein melding om deter viktig nok.

Ellers er det vel å seie at du stilte eit aktuelt spørsmål.

Kommentar #14

Ragnhild Kimo

8 innlegg  2038 kommentarer

Publisert rundt 10 år siden
Elias Per Vågnes. Gå til den siterte teksten.

Dersom ein eller annan då siterer mitt innleg og bed om eit svar dei ikkje får, kan dei varsle den det gjeld med ein melding om deter viktig nok.

Enig med deg i det. En grei måte å gjøre det på.

Håper ellers at du har hatt en fin dag ;-) ...selv om det var en annen tråd ;-)

Mvh Ragnhild

Kommentar #15

Heidi Terese Vangen

66 innlegg  1462 kommentarer

Publisert rundt 10 år siden

Det er jo en slags sosial kontrakt vi danner når vi deltar på et forum, der jeg mener vi kan forvente av hverandre at vi følger opp egne tråder og svarer på spørsmål (så sant vi oppdager dem og de holder seg innenfor rimelighetens grenser, jf. Leifs kriterier). Ellers har nok jeg vendt tilbake til diskusjoner jeg tidligere har meldt meg ut av før. Jeg synes det er bedre å melde seg ut for så å gå tilbake på det enn bare å forlate en diskusjon der en har vært såpass aktiv at andre kommer til å ønske et svar.

Kommentar #16

Ragnhild Kimo

8 innlegg  2038 kommentarer

Respekt for hverandre.

Publisert rundt 10 år siden
Heidi Terese Vangen. Gå til den siterte teksten.

Det er jo en slags sosial kontrakt vi danner når vi deltar på et forum, der jeg mener vi kan forvente av hverandre at vi følger opp egne tråder og svarer på spørsmål

Takk for ditt innspill også!

Jeg synes vi har fått mange fine retningslinjer og tips her.

Vi bør også huske at svarene våre er til et annet menneske med følelser, og andre erfaringer enn vi selv har. Selv om vi er uenige bør vi behandle hverandre med respekt.

Og kanskje også huske at ordene våre ikke er like lette å trekke tilbake som det er å sende dem ut!

Mvh Ragnhild

 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere