Verdidebatt

Færre virkemidler og flere argumenter

"Raus Folkekirke", tilrettelegger for sterke kommersielle og teknologiske krefters gjennomslag i Den norske kirke, samtidig som de dyrker og profilerer sitt progressive, rause og inkluderende selvbilde.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det mobiliseres foran kirkevalget. Det kommende kirkemøtet vil avgjøre om Den norske kirke skal åpne for vigsel av homofile og lesbiske. Sterke virkemidler tas i bruk på begge sider. Bilder av Våler kirke i brann og referanser til 22. juli. Nå må virkemidlene legges til side, til fordel for seriøs argumentasjon.

Forskjellige rettigheter
En liturgi for likekjønnet ekteskap vil innebære at kirken overtar den nye ekteskapslovens forståelse av ekteskapet. Det er viktig å forstå at "felles ekteskapslov" fra 2008 er omfattende reform som endret en rekke lover som regulerer ekteskapet, familien og barns rettigheter.

Tidligere ga barneloven like rettigheter for alle barn. Med reformen ble det innført forskjellige rettigheter, avhengig av hvordan barnet er unnfanget. Dette er underkommunisert, og står i kontrast til festtalene om likhet og slutt på diskriminering. Barneloven har nå en ny § 4a med følgende ordlyd:

- eit barn kan ikkje ha både ein far og ei medmor.

Stortinget har aldri tidligere vedtatt en lov som fratar barnet retten til far. Endringene i barneloven har utspring i en kjønnsnøytral ideologi og teorien om kjønn som en sosial konstruksjon.

Nå går debatten høyt om åpning for surrogati. Allerede i 2008 lanserte regjeringen begrepet medfar, klar til bruk når surrogatmorordninger senere fratar barnet retten til mor. Internasjonalt foregår kjøp og salg av egg, sæd, befruktede egg og utleie av livmor i stor skala. Surrogati er en storindustri, som gir markedets mulighet til å velge egenskaper på kommende barn. Denne internasjonale handelen benyttes som argument for å åpne for tilsvarende ordninger i norsk bioteknologilov og barnelov. Ingen peker på at Norge heller kan bli en internasjonal stemme til fordel for barns rettigheter.

Ny liturgi
Da Stortinget vedtok reformen felles ekteskapslov i 2008 ble norsk rett verdens mest vidtgående på familieområdet. Nå øker presset på det kommende kirkemøtet for at Den norske kirke skal implementere denne reformen. Diskusjonen om hvorvidt kirkemøtet skal vedta en liturgi for likekjønnet ekteskap, kan ikke vurderes atskilt fra den samlede reformen som Stortinget og regjeringen vedtok i 2008.

Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen beskytter retten til å inngå ekteskap. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har ved flere avgjørelser, senest i juni 2010, fastslått at denne retten kun er beskyttet for mann og kvinne. Det store flertallet av verdens nasjoner avviser likekjønnet ekteskap, uten å bryte menneskerettighetene.

Ubegripelig
Det er ubegripelig at den politiske venstresiden og aktørene i kampanjen "Raus Folkekirke", tilrettelegger for sterke kommersielle og teknologiske krefters gjennomslag i Den norske kirke, samtidig som de dyrker og profilerer sitt progressive, rause og inkluderende selvbilde.

Der er ingen grunn til å hevde at de som forstår ekteskapet og barns rettigheter i samsvar med internasjonal rett, er mindre rause og inkluderende enn de som fremmer kapitalmaktens menneskeforståelse inn i Den norske kirke.

Innlegget stod på trykk i Vårt Land 8. sept 2011

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt