Verdidebatt

GUDS RIKE? - SENNEPSFRØET OG SURDEIGEN

I det nye testamentet er Guds rike fremstilt som Guds framtid. Ved nattverden sier Jesus at han ikke vil igjen drikke av vinen før Guds rike kommer. Men i evangeliene ser vi også at Guds rike er en allerede nåtidig realitet. Hvordan forstår vi dette?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hvordan kan noe allerede være men likevel ennå ikke være? Lignelsen om sennepsfrøet og surdeigen kan være til hjelp:

En lignelse til la han fram: «Himmelriket er likt et sennepsfrø som en mann tok og sådde i åkeren sin. Det er mindre enn noe annet frø, men når det har vokst opp, er det større enn andre hagevekster, så det blir til et tre, og himmelens fugler kommer og bygger rede i grenene på det.» Enda en lignelse fortalte han dem: «Himmelriket er likt en surdeig som en kvinne la inn i tre mål mel, så det hele til slutt var gjennomsyret» (Matt 13,31ff).

To ulike betoninger av rikets komme, ser vi i lignelsen om sennepsfrøet - som allerede er sådd i jorden, eller surdeigen – som ennå ikke har gjennomsyret deigen.

Sennepsfrøet som omtales i lignelsen er kjent for å være blant de minste av frøsortene.

På samme vis med lignelsen om surdeigen: Den lille surdeigen legges ned i tre skjepper mel som skjules, noe som vil tilsvare en deig på 36 liter – nok til brød for hele menigheten!

Guds rike sammenlignes med noe tilsynelatende lite, noe utbetydelig med det første.

Men med et betydelig iboende potensiale: Frøet vokser opp og blir til et stort tre som himmelens fugler bygger rede i. - Det lille utbetydelige vil tilslutt være bolig for en rekke fugler!

Poenget er at sennepsfrøet allerede er sådd, surdeigen plassert. Guds rike ikke lenger utenfor!

Guds rike er av overnaturlig karakter og guddommelig opphav. Menigheten er ikke Guds rike – Guds folk vil ha del i det. Mennesker bygger ikke Guds rike – Gud gjør! Mennesker kan ikke få riket til å komme – Gud kan! Derimot kan vi arve riket, gå inn i det, samles i det!

Men denne skjulte kraften i sennepsfrøet og i surdeigen er ikke rikets komme.Den skjulte kraften er tegn på rikets nåværende usynlige realitet. Rikets usynlige nærvær kom med Jesus. Den hellige Ånd ble øst ut over Jesu etterfølgere etter hans himmelfart. Rikets usynlige tilstedeværelse er tegn på at det en dag vil komme fullt og helt. Og dette rikets komme vil samfalle med Jesu Kristi gjenkomst. Derfor er det vi leser i brevene i NT at den første kristne menighet hilset hverandre med utrykket: “Maranata” som betyr “Herre, kom!”

JA, HERRE JESUS, KOM!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt