Verdidebatt

Gjenreis KrF

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dette er ikke tiden for å kaste Høybråten. Det er tid for KrF til å gjenreise sine verdier kombinert med en folkelig profil. Det er tid for å droppe bekjennelsesplikten, blankpusse verdiene, arbeide frem en alternativ helhetlig politikk og vise at de er et parti for flere enn kjernetroppene.

Sentrum er dødt. Venstres leder trekker seg. Kristelig folkeparti gjør sitt dårligste valg siden krigen. Senterpartiet bidrar ikke vesentlig til det rødgrønne samarbeidet.

For Kristelig folkeparti sin del er dette intet mindre enn en katastrofe. Fra toppnoteringen på 13,7 prosent i 1997 er et valgresultat på godt under seks prosent dramatisk. KrFs notering fra 2005 med 6,8 prosent førte dengang til et bredt arbeid i partiet for å gjenreise partiet. En relativt fersk partileder Høybråten (2004-) lovte å arbeide for å styrke partiet og arbeide for å nå ut til nye grupper. Dette har ikke slått til. Nå ligger fire år foran partiet med mulighet til å blankpusse visjonen om et KrF-preget samfunn fra 2013.

Ethvert parti har sine kjernetropper (kanskje med unntak av Venstre som ifølge Skei Grande valgnatten må vinne sine velgere på nytt hver gang!). Arbeiderpartiet har en base i arbeiderklassen, Høyre er sterk i middelklassen, SV har akademikerne og innvandrere, Fremskrittspartiet de som ikke fikk gjennomslag i kommunen for nytt utbygg på hytta og senterpartiet bøndene. Kristelig folkeparti har på ingen måte bare det konservative bedehusfolket som det ofte sies, men også en stor gruppe verdibevisste velgere som ønsker et bredt folkelig parti som utgjør kjernen i det politiske sentrum.

Jeg tror følgende grep må gjøres for å gjenreise KrF, nå ut til nye grupper og mobilisere alle verdiopptatte velgere som står KrF nær, men som ikke stemmer KrF idag:

For det første må KrF blankpusse sine egne verdier. Inger Lise Hansen har ufortrødent gjentatt at KrF skal være kjent på et allsidig felt; ikke minst miljø og bistand. De fleste KrF-velgerne vil ikke velge mellom menneskeverd og miljø, ekteskapslov og bistand, et kristent-humanistisk grunnlag i lovgivningen og fattigdomsproblematikk etc. Snarere tvert imot er kjerneverdiene i kristendemokratisk tenkning nestekjærlighet, menneskeverd og forvalteransvar. Disse kjerneverdiene skal gjennomsyre all KrF-politikk. Det betyr at det er omsorgen for det ufødte livet og kvinner i en vanskelig situasjon som begge må være innslagspunktet i abortspørsmålet, omsorgen for de farløse barna som er innslagspunktet i spørsmålet med reformen felles ekteskapslov etc.

For det andre må KrF lære av braksuksessen fra 1997. KrF klarte å nå ut til helt nye velgergrupper; ikke minst kvinner i offentlig sektor. Jon Lilletuns profil er drømmen for de fleste unge KrF-ere. Kjell Magne Bondeviks styringsdyktighet kombinert med samarbeidsevner som er sjeldne i norsk politikk har gitt mange et politisk forbilde for resten av livet. KrF som et bredt kristendemokratisk sentrumsparti må kommunisere sine verdier på en ny og frisk måte. Partiet må være proaktivt og være stolt av sine verdier. Bjørg Tørresdal proklamerte tidlig i valgkampen at ekteskapsloven var kjørt. KrF kan ikke være kjent av en slik defensiv holdning til kjernespørsmålene. Partiet har tvert imot tapt stort på å ikke spille dette kortet i valgkampen. 60 % av det norske folket er imot reformen Felles ekteskapslov; hvorfor har ikke KrF ditt disse et relevant og godt alternativ?

For det tredje er KrFs bekjennelsesparagraf er utdatert. Den dyktige muslimske valgkampkoordinatoren er et godt eksempel på dette. Dyktige verdibevisste velgere skal gi sitt samtykke til partiets verdigrunnlag og ikke en religiøs grunnoppfatning. Bekjennelsesplikten underslår at religion og politikk er to atskilte sfærer som ikke videre bør blandes. Det betyr ikke at tro er uinteressant som politisk handlingsgrunnlag eller at religiøse symboler skal vekk fra offentligheten. Snarere tvert imot trenger vi et parti som står for trosfrihet nasjonalt og internasjonalt, og som kan kommunisere prinsipielle standpunkt inn i en offentlighet som blir stadig mer preget av politiske spørsmål.

KrF må til sist vise at de har en helhetlig politikk og markere sine saker sterkere i årene som kommer. Dagfinn Høybråten sa i partilederdebatten valgnatten følgende:

-Vi vil være litt mindre opptatt av de store kompromissene, og mer opptatt av å markere egne verdisaker som menneskeverd, fattigdomspolitikk etc.

Veien til vekst for KrF er altså en sterkere og tydeligere, men helhetlig verdiprofil. KrF må kort sagt vise at de er partiet for flere enn kjernetroppene. Slik kan de igjen bli det dominerende partiet i norsk sentrum. Dagens blokkdeling fører til en polarisering som FrP og Ap nyter godt av. For de av oss som mener at enkeltmenneskets frihet er fellesskapets ansvar må ha et nytt sterkt sentrum. Jeg ønsker Høybråten lykke til med å gjenreise partiet og skape grobunn for en sterk innovativ kultur i partiet fremover:

- Vi kommer til å stå på den sentrumskursen som landsmøtet har valgt. Vi må gjenreise sentrumsalternativet i norsk politikk. Norsk politikk må ha rom for et kraftfullt sentrum, sa Høybråten helt korrekt i nattens partilederdebatt.

Tiden frem til 2013 er kort! Lykke til!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt