Verdidebatt

God gammeldags Høyre-historie

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Alt for få, spesielt folk rundt min alder, vet nok om viktige saker Høyre har gått inn for for fra sin begynnelse, som har ført til store fremskritt for Norge. Hvem visste f.eks at Høyre vedtok sykeforsikrings-ordningen i 1908 eller at de innførte alderstrygden i 1936?

Og hvem vet at Høyres parlamentariske leder på 1930-tallet, C.J Hambro, var en av de første politikerne som markerte seg som aktiv motstander av nazismen? Ser man på Høyres ideologi med fokus på enkeltinindividets rettigheter, er det selvsagt ikke noe sjokk. Hambro sørget også for evakuering av regjeringen og kongefamilien under krigen.

Hvem vet at Høyre kjempet mot Aps ønske i 1945-1950 om å gi regjeringen ubegrenset fullmakt til å gripe inn i økonomien, da vi skulle bygge opp landet?

Hvem vet at Høyre i regjering i 1963 bidro til bygging av flyplasser over hele landet, i tillegg til at de revolusjonerte norsk luftfart og bygget ut vei- og telenettet kraftig?

Hvem visste at folketrygden ble innført med Høyre i regjering i 1967? Eller at Kåre Willoch i den rene Høyre-regjeringen i 1981 fikk fjernet NrK-monopolet og dermed tillot at ikke-statlige organisasjoner kunne drive nærradio og lokal-tv?

I 1984 innfører Høyre fritt boligmarked i Norge, noe som gjør det mye lettere å skaffe seg egen bolig. Hvem visste at Høyre bidro til at butikkene fikk mye større frihet til å være åpne når de selv ville i 1985? I 1998 var det Høyre som kjempet for innføring av fritt sykehusvalg i hele landet.

Høyre har vært viktige for et fremtidsrettet Norge.

Gratulerer, Høyre, med 125-års dag! =D

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt