Verdidebatt

Øl fremfor sprit

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg vet ikke om noen nordmenn som ønsker å forby alkohol. Og er det noen, er det svært få. Det i hvert fall mange av oss kan være enige om er at det er forskjell på sprit og de alkoholholdige drikkene som består av adskillig lavere alkoholprosent, f.eks cider, rusbrus og øl.

Jeg ser det er mange kristne som er mot Frps forslag om lavere priser på alkohol, og advarer mot Frp blant annet på grunn av dette. Jeg mener imidlertid at det kanskje ville være fornuftig å møtes på halvveien i alkohol-politikken, og det er kanskje ikke umulig at det kunne blitt tverrpolitisk enighet om det?

La meg forklare hva jeg mener.

Mange ungdommer, f.eks studenter som meg selv, har ikke grusomt med penger å bruke. Når man da skal på fest f.eks, er det derfor av og til snakk om å kjøpe den alkoholen som er mest økonomisk. Om man går på polet, kan man kjøpe en flaske med 35 cl Jack Daniels med 40 prosent alkohol til 200 kr.

Hvis man går til en dagligvarehandel, og f.eks ønsker å kjøpe mexikansk øl (beste ølet etter min mening), må man ut med nesten 180 kr for en sekspakning. Det er altså bare 20 kr i forskjell, og skal man snakke om den drikken som gir "størst effekt" er det garantert whiskyen og lignende.

Så hvorfor ikke kutte avgiftene på mer uskyldige alkohol-holdige drikker, slik at disse blir valgt av folk flest fremfor sterkere saker? Dèt mener jeg ville vært en fornuftig alkoholpolitikk. Selv om en del kristne, foreldre, og andre ikke liker det så velger mange nordmenn og ungdom å drikke. Og sånn vil det alltid være. Så på hvilken måte ivaretar vi da en sunn alkoholpolitikk?

Et annet godt argument for å ikke ha så høyt nivå på alkohol som vi har i dag, er simpelthen at Sverige tjener på det ved masse smugling fra dem. Det er vel ingen som betviler at dette er tilfelle?

La meg understreke at jeg mener at stengetidene på utestedene skal være strenge, for dette er politiets anbefaling og de skal vi ta på alvor. De burde få lov å bruke kreftene sine på andre saker enn slåsskamper på byn. Men stengetidene på utestedene er altså en helt annen debatt enn det jeg snakker om her.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt