Verdidebatt

KSP eller KrF - eller SV

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg har mottatt Informasjonsblad for Kristent Samlingsparti serptember 2009. Partiet er fortsatt like optimistiske når det gjelder å komme inn på Stortinget. Jeg er spent på om det kommer neon selverkjennelse i bladet for oktober. I blogger har flere fra KSP skrevet om å danne regjering sammen med FrP og Høyre etter valget. Men det er tydelig at det ikke foreligger en avtale med disse partiene, men de viser til at Erna har sagt hun gjerne vil danne regjering med andre borgerlige partier. Hun mener sannsynligvis Stortingspartier. KSP skryter av å ha framgang over hele landet. Det skremmer meg hvis det stemmer, for jo flere stemmer KSP tar av de som ellers ville stemt KrF, jo færre kristne blir det på tinget. Ved forrige valg manglet Svarstad Haugland 116 stemmer i Akershus. Hva var det som gjorde at hun ikke kom inn? Var det lista til KSP? Hogsnes sier ingen vet hvor KSP ligger på gallup, fordi de ikke har en egen markering der. MEN, alle som vil se det, vet at KSP er med i de som benevnes Andre når gallupen blir offentliggjort. Den viser at KSP sammen med de andre småpartiene i "sekkeposten" SAMLET har rundt 2%. Det blir ikke Stortingsplass av det.

Men har ikke KSP lov til å arbeide for sin sak, selv om det går utover kristen innflytelse i samfunnet? Jo, selvsagt har de det. Men velgerne bør være klar over konsekvensene før de stemmer. Ved å gi din stemme til KSP, kan det resultere i at det er en fra SV som kommer inn på bekostning av en fra KrF. Hvis alle andre partier er like bra eller bedre for deg enn KrF, så stem KSP. Eller hvis det er viktigere for deg å markere misnøye med KrF enn å få flest mulig kristne på tinget, så stem KSP. Og i disse sammenhengene er ikke stemmen din bortkastet, den bidrar til mindre kristen innflytelse i samfunnet.

Ingen stemmer på KrF er bortkastet, også fordi det er noe som heter utjevningsmandater som blir fordelt på partier som får valgresultat over sperregrensen etter stemmetall. En stemme på KrF i Finnmark kan derfor sikre et utjevningsmandat i f.eks, Vestfold.

Til sist: Husk at det er veldig jevnt denne gangen, og marginene mellom partiene er små, så hver stemme teller.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt