Verdidebatt

Professor Benny Morris

Israelsk historiker advarer Vesten .

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den høyt respekterte israelske historikeren Benny Morris (BM) begynte sin akademiske løpebane som en ytterliggående advokat for israelsk venstreside.
 Han aksepterte de fleste palestinske territoriale krav. Det siste tiåret har BM, i likhet med mange andre «peaceniks», innsett sin feiltakelse og forstått at palestinerne ikke er genuint interessert i fred. Målet er utslettelse av Israel.

I en artikkel i «The National Interest» for kort tid siden beklaget BM at så mange vestlige og israelske intellektuelle, ikke hadde erkjent denne alvorlige politiske situasjonen. Han kritiserte israelske venstrefolk som har oppfordret til umiddelbar opprettelse av en palestinsk stat, noe som kan bety slutten for Israel. Han skriver: Overraskende mange vestlige medier og politikere har latt seg dupere av palestinernes strategi. På grunn av den demografiske trussel som et arabisk flertall i en jødisk stat vil representere, og på grunn av internasjonalt press for palestinsk selvbestemmelse og slutt på Israels militære okkupasjon, vil israelsk opinion litt etter litt gi etter for kravet om en palestinsk stat. Den vil bestå av de territorier der palestinerne nå er i flertall, på Vestbredden, i Gaza og i Øst-Jerusalem. Israel vil til slutt motvillig trekke seg ut av disse territoriene uten å få politiske motytelser i form av troverdige sikkerhetsgarantier. BM sier at israelske peaceniks som utgir seg for å arbeide for fred, er løpegutter for Israels fiender, og at de faktisk truer Israels eksistens med sin pro-palestinske holdning.

Straks palestinerne har fått sin stat uten noen forpliktelser eller med en fredsavtale i bunnen, står det dem fritt å fortsette kampen og fullføre «begravelsen» av den «sionistiske entitet».. I september 2011 skal saken etter planen tas opp i FNs Hovedforsamling. Norge ser ut til å ville støtte forslaget om å opprette en en palestinsk stat på et jødisk kjerneområde, og i Hovedforsamlingen vil det trolig bli flertall for det.

Konturene av BMs profetiske scenarium har vi sett i forbindelse med president Abbas' og statsminister Netanjahus møter med president Obama i Washington nylig. Blir verdenssamfunnets krav overfor Israel om å «legge hodet på blokka» for sterkt og unisont, kan det gå som BM har forutsagt.

Vi bør lytte til BM så ikke palestinerne lurer verdenssamfunnet til å bli med i denne «hekseprosessen». Israel fortjener å leve for å være den eneste sikre nødhavn for alle jøder i verden.

R. Ø.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt