Verdidebatt

Okkupasjonens sanne ansikt.

Kjartan Ruset toner rent flagg i Vårt Lands spalter den 28. mai i år ved å formidle et leserinnlegg av Gershon Baskin i Jerusalem Post tre dager tidligere: «Okkupasjonens sanne andlet». Det er et studium verdt som eksempel på uetterrettelighet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ikke-voldelige demonstranter? Sokneprest Kjartan Rusets sannhetsvitne, Gershon Baskin, en radikal venstre-aktivist i Israel, beskrev i et leserinnlegg i Jerusalem Post hvor brutalt israelske soldater for frem i den palestinske landsbyen, Nabi Saleh, under fredagsdemonstrasjonen den 24. mai år: «Det pågjekk i åtte timar der soldatane plaga og herja med innbyggjarane». Det siste dei gjorde «var å sprøyte eitt tonn med illeluktande væske utover torget i byen og over eit tilstøytande hus»! «Slike hendingar høyrer til dagens orden i dei okkuperte områda, og viser okkupasjonens sanne andlet», skriver Ruset til slutt. Denne historien bruker soknepresten som utgangspunkt for sitt oppslag i Vårt Land. Han skriver: «Ikkje ein stein vart kasta mot soldatane. Demonstrasjonane har heile tida vore ikkje-valdelege.»

Sannheten er en annen: Hver eneste fredag i to år har palestinerne i Nabi Saleh forårsaket bråk, demonstrasjoner og stengte veier, fordi det ligger en israelsk bosetning i nærheten. Den er lovlig opprettet.

Jeg har kontaktet IDFs pressetalsmann Bjørn Hermann ved Den israelske ambassaden i Oslo, og han gir en annen og mer edruelig fremstilling av hva som hendte og hender i denne landsbyen. Palestinerne angriuper stadig den israelske bosetningen «Helamish», som ligger i nærheten. .Den må derfor ha kontinuerlig bevoktning av IDFog israelsk politi. Fredag 24.mai var det igjen en demonstrasjon, men den var ikke fredelig. De israelske sikkerhetsstyrkene ble angrepet med steiner og flasker av en rasende mobb, og IDF sprøytet illeluktende væske mot dem for å få slutt på opptøyene. Pressetalsmannen sier: «Vi er klar over at illeluktende væske er et ubehagelig middel, men den er minst skadelig og effektiv. Den blir brukt for å spare menneskers liv - skyldige eller ei.»

Få slutt på vold. Væsken blir brukt selektivt, ikke for å ydmyke sivilbefolkningen, men for å få slutt på aggressiv vold, uten å skade angriperne. Det hender likevel at soldatene overreagerer når de blir provosert i en stresset situasjon. Israel er en rettsstatt, og palestinerne kan klage sin sak inn for både politi og domsstoler. hvis soldatene har gått for hardt frem. Ved noen anledninger har de fått medhold, og israelske soldater har blitt straffet.

Ofte når slike leserinnlegg som det av Gershon Baskin kommer i israelske aviser, blir de bare tiet i hjel. I Norge kan de brukes til oppslag om «okkupasjonens sanne andlet».

Det er allment kjent at israelske soldater i IDF har den høyeste moralske standard blant Vestens demokratier. Israelske myndigheter vet at de er under oppsikt, og anstrenger seg til det ytterste for ikke å komme i verdenssamfunnets kritiske søkelys.

Når vi står ovenfor motstridende meldinger i media, må vi velge hvem vi skal lytte til og tro på. I den judeokristne kultur g jelder sannhetskravet uavkortet som norm. Det vet sokneprest Kjartan Ruset. I denne saken bør vi likevel ikke stole på ham eller på hans sannhetsvitne, «fredsaktivisten» Gershon Baskin.

Roald Øye, Kristiansand

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt