Verdidebatt

Kirkeåret og tiden etter pinse

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Nå har prestene skiftet til grønn farge på stolaene sine. Grønn er fargen for vekst. Slik er det ute i naturen, og slik er det i den kristne kirke.

Pinsen forteller at Den hellige ånd har kommet, og Ånden gir vekst! Vekst er, som alle vet, et viktig kjennetegn på at det finnes liv. Som kristne skal vi vokse i tro, håp og kjærlighet. Det er dette resten av kirkeåret handler om, helt frem til et nytt kirkeår begynner i adventstiden.

For meg personlig har ordningen med kirkeår vært en velsignelse. Den første halvdelen av kirkeåret inneholder de store festene, nemlig jul, påske og pinse. Nå etter pinse er tiden kommet for hverdagskristendommen. Vi skal få høre om hvordan livet som kristne leves ut i praksis.

Den første søndagen etter pinse får vi høre om den treeninge Gud og om dåpen til hans navn. Der begynner det kristne livet.

Søndagen etter får vi høre om penger! Hvordan skal vi bruke pengene våre på en ansvarlig måte? Hvordan kan vi dele med dem som har lite?

Utover sommeren og høsten tar vi opp en rekke slike livsnære spørsmål i kirken. Det handler om livet i familie og samfunn, og det handler om livet med Gud.

Omvendelsen har også sin selvsagte plass i dette. Om noen har kommet bort fra Gud, skal de oppfordres og oppmuntres til å snu seg rundt og komme tilbake.

Når vi så kommer til den siste søndagen i kirkeåret, får vi høre om det regnskapet vi skal avlegge for livet vårt.

Kirkeåret hjelper oss med å få frem hele bredden i det kristne budskapet. Det er en god ting for oss prester at vi ikke får anledning til bare å holde på med våre egne kjepphester!

Det er tid for vekst. For å si det med noen salmelinjer:

Guds munn me skulle vera,

hans hand og hjartelag,

og Herrens gjerning gjera

så lenge det er dag.

Han oss i hug og hender

legg kjærleiks kraft og liv,

og så han ut oss sender

med det som han oss giv!

Bernt Støylen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt