Verdidebatt

Mitt pinsevitnespyrd!

Jesus utfordrer øvrigheten av presteskap og fariseere. Han lærte at Kjærligheten er oppfyllelsen av loven- Pinsen gav disiplene mot til å proklamere hans budskap.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Guds kjærlighet kom til jord.

av Bjørg Irene Karlsenden 12. juni 2011 kl. 06:18

Pinsedag. Fuglene har begynt å synge. Det er soldis over elva og temperaturen er 12,1 grad. Deilig morgenstemning ved Drammenselva.

Den hellige ånd på første pinsedag;kom med kraft og mot til disiplene. De gikk ut og snakket fritt til tross for trussel fra makteliten i Jerusalem som hadde arrestert, torturert og tatt livet av Jesus ikke så lang tid i forveien. Redselen var borte, de glemte seg selv og gikk med kjærlighetsbudskapet til menneskene som hadde kommet til byen!

Jesus hadde snakket om en revolusjonerende kjærlighet; Å elske Gud over alle ting og sin neste som seg selv!han minte disiplene på at kjærligheten til hverandre og til nesten var det viktigste budet!

Hvor revolusjonerende han talte om dette gikk opp for meg for en tid tilbake.

Da han gav dette budet var det en skriftlærd som "ville rettferdiggjøre seg" og spurte; "men hvem er da min neste"?

Han svarte med å fortelle lignelsen om "Den barmhjertige samaritan". Dette er en kjent og kjær fortelling. Men det som var det revolusjonerende for meg var at jeg forstod at når Jesus skulle beskrive hvem nesten var så tok han en person som på den tiden var uhørt at en jøde skulle ha kontakt med.-"en samaritan". En som ikke var godtatt av fariseerene og de skriftlærde.

Han kunne tatt en fattig, eller en syk,en spedalsk eller en som trengte hjelp på noe vis ellers i samfunnet. men han valgte det mest utenkelige som fantes den gangen.

I dag når  jeg tenker på hvem vi i samfunnet behandler som de laveste på rangstigen og mest utstøtte; må jeg tenke på flyktninger og asylsøkere.

Om Jesus skulle ha vært her i Norge i dag, ville han nok ta en utlending ; kanskje en papirløs som eksempel?

Fortellingen viser videre at denne "en jødisk mann"  ble overfalt når han var på veien mellom to byer, av røvere.Det sies ikke noe mer om disse. Men det som sies er at de som man skulle tro var mest nærliggende til å hjelpe denne mannen; En prest og en levitt(tjener i tempelet) ;begge i Guds tjeneste for folket:Kom først til stedet, men stoppet ikke for å hjelpe. De skyndte seg forbi! De var kanskje redde for sine egne liv? De var redde for å bli urene etter de reglene de hadde laget?

Men redselsen hindret dem i å stoppe og hjelpe mannen.

Men da en samaritan, en som var en utlending i forhold til jøden; en som ikke var respektert, han kom-følte medynk med mannen; løftet han opp på eselet sitt. Tok han med til nærmeste vertshus;Bad tjenerne der å stelle han og gi han mat. Betalte for dette og gav beskjed om at når han kom tilbake skulle han betale mer om det var nødvendig å bruke mer.

Hvem viste seg da som en neste mot mannen, spurte Jesus.

Dette spørsmålet går også til oss idag! Hvem er min neste - idag-"Om du elsker dem som elsker deg"-gjør ikke hedningene det samme? Jesus utfordret de bestående oppfatninger. Han bad dem om å elske sine fiender!Han ville ikke at Gud skulle settes i bås i forhold til regler som ble viktigere enn å vise kjærlighet mot hverandre.

Han helbredet en lam mann på sabatten; mens jødene knurret- det var ikke triktig å gå gjennom en åker på sabatten og at disiplene tok aks å spise.Det var karakterisert som arbeid og det skulle man ikke; det var også begrenset hvor mange skritt man skulle gå.

Kvinnen som ble grepet i utroskap; som etter datidens sharialov hos jødene førte til steining(ikke ulikt sharialovene i Iran i dag); De hentet henne til Jesus for å prøve han; fariserne som var prester i tempelet.Ville Jesus bryte loven??

Den av dere som er uten synd, kan kaste den første stein! Jesus utfordret deres samvittighet! han sa ingen ting mer, bøyde seg ned og skrev på sanden med fingeren. "Da gikk de alle bort, de eldste først"Og Jesus var blitt alene med kvinnen. "Har ingen fordømt deg???? Nei, mester-svarte hun. "Heller ikke jeg fordømmer deg, gå bort og synd ikke mer!"

Jesus viste at Guds kjærlighet dekker over et mangfold av synder. Han vet at mennesker er svake, og kan gjøre feil i livet! Men straff er ikke løsningen: Tilgivelse og kjærlighet og nye muligheter er løsningen!

Dette var det displene fikk mot til å forkynne på Pinse dag med stor kraft og overbevisning.Uten at de hadde lært seg det gjorde Den hellige ånd dem i stand til å fortelle dette på flere språk slik at alle tilreisende til Jesusalem som da tydeligvis ikke snakket hebraisk; og kunne derfor ikke bare være jøder;-- de kunne alle forstå hva de fortalte.

Og 3000 lot seg døpe til tro på Jesus denne dagen!

Dette høres sikkert ut som en utrolig historie for noen!

Men selv har jeg opplevd mange episoder i mitt liv som bekrefter at historien om Jesus er sann og at Guds kjærlighet gjelder også i dag. At alle som sier Jesu navn og ber han  komme inn i sitt liv; får nye muligheter og fred i sinnet!

Og kampen for rettferdighet var noe Jesus stod for da han vandret her på jorden. Da han holdt den mest kjente talen sin"Bergprekenen" ; sa han "salige er de som hungrer og tørster etter rettferdighet,for de skal mettes"!Derfor vil Kjærligheten fra Gud i meg og til min neste være det viktigste redskapet til å kjempe for at de mest utstøtte i mellom oss hvor de enn befinner seg; og hvem de enn måtte være; skal få rettferdighet! For vi er alle skapt i Guds bilde, og har uendelig verdi og unik verdighet! Den må ikke krenkes!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt