Kommentar

Finnes det en vei tilbake til kirken for overgripere?

– Vi har lagt alle eggene i den kurven som heter «rettsvesenet». Når en gjerningsperson er dømt er problemet løst, tenker vi. Men problemet er like uløst som det har vært hele tiden.


Det sa sexolog, prest og terapeut Knut Hermstad ved St. Olav hospital i Trondheim til Vårt Land på lørdag.

Når en overgriper oppsøker et kristent fellesskap må man derfor «flytte følelsene fra magen til hodet», mener ekspert på seksuelle overgrep i kristen sammenheng Tormod Kleiven ved Høyskolen Diakonova.
– Vi må spørre oss: Hva er vi redde for i møte med dette mennesket? Hva opplever jeg som vanskelig med ham eller henne? Hva er argumentene for og mot i denne aktuelle situasjonen? Det handler ikke om hvordan et fellesskap kan ta imot en «overgriper», men om hvordan vi kan ta imot enkeltmennesker. Vi må bytte ut fantasiene med virkelighet, sier Kleiven.

I så fall: På hvilken måte skal en med overgrepshistorikk bli en del av et kristent fellesskap? Under hvilke forutsetninger? Er det forskjell på overgripere? Hva med gjentagelsesfaren? Ønsker lederne menighetene der ute i det hele tatt ta imot mennesker som har begått vår tids mest skambelagte synd? Og er det et problem at ingen kirkesamfunn har laget retningslinjer for hvordan en slik inkludering kan og bør foregå?

Vårt Land har gjennomført en spørreundersøkelse (lag link til nettsak) om temaet blant menighetsledere fordelt på Den norske kirke, Den katolske kirke, Pinsebevegelsen og Frikirken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar